Winschoten

Van de voorzitter

Beste tuinvrienden,

 

De komende tijd staan er geen lezingen in het Rozenpaviljoen op het programma. Er is genoeg te zien en te doen in onze eigen tuinen en in die van anderen. In het laatste weekend van april kon een ieder die het plan had opgevat om een composthoop op te zetten, deelnemen aan de workshop composteren van Henk de Jonge in Vlagtwedde. Datzelfde weekend kon u ook dichtbij huis kennismaken met (het assortiment van) kwekers uit binnen-en buitenland bij de Alternatieve kwekerijdagen bij Tuingoed Foltz. Onze afdeling van Groei & Bloei had samen met de afdeling Midden Groningen en de afdeling Stadskanaal ook een stand bij dit evenement.

In mei gaan we een dag naar Westerstede (Duitsland) om omringd te worden door bloeiende Rhododendrons. Diezelfde maand gaat ook de Open Tuinen Estafette Groningen van start. Dan kunnen we een kijkje nemen in de tuinen van andere leden van onze vereniging en tuinen van leden van de afdelingen Haren/Eelde-Paterswolde, Appingedam-Delfzijl,  Stadskanaal, Groningen en Midden Groningen. De Open Tuinen Estafette gaat de hele zomer door. Uiteraard zijn er ook buiten de provincie tuinen te bezoeken. In juni is bijvoorbeeld het Landelijk open tuinen weekend. En op onze Buitendag  op 28 juli vertrekt er een bus vanaf Winschoten naar spectaculaire tuinen in Gelderland en Overijssel.

 

Kortom, er is volop gelegenheid om het resultaat van de inspanningen van andere tuinliefhebbers te bekijken. Het mooie is dat geen tuin hetzelfde is. Van veel tuinen raak je in extase, andere tuinen doen je misschien niet veel en misschien is er ook een tuin bij die je ronduit lelijk vindt. Gelukkig mogen smaken verschillen. De diversiteit maakt het juist zo geweldig. Maar hoe verschillend de tuinen ook zijn, de tuineigenaren zijn in één opzicht gelijk aan elkaar.  Zij zijn allen gepassioneerd in hun tuin aan het werk geweest en willen graag anderen laten meegenieten van het resultaat.  Een waarschuwing is wel op zijn plaats. Ongetwijfeld zie je heel veel moois dat je ook in eigen tuin wilt toepassen. Helaas zal dat niet gaan omdat de tuin daarvoor nooit groot genoeg is. Je zult erin moeten berusten dat je bepaalde planten(combinaties) alleen in een tuin van een ander kunt zien. Maar die tuinbezoeken leiden in ieder geval wel tot interessante en aangename ontmoetingen met andere liefhebbers van ‘groen’. 

Veel plezier!

 

Evelieke Slob, voorzitter


Activiteiten ”G&B afd. Winschoten” mei 2023 t/m september 2023

17 mei (of 19 – 20 mei) Rhododendronbloei in Westerstede

Ooit veel Rhododendrons tegelijk in bloei gezien? Dan is dit uw kans en ook voor de mensen die het eerder al hebben gezien. Ieder jaar in de maand mei is het in en rond Westerstede (Dld) een waar kleurenspektakel. Groei & Bloei organiseert een dagtocht naar Westerstede met een bezoek aan het Rhododendronpark Hobbie en in de middag naar de Rhododendrondagen in het centrum van Westerstede.
In het Rhododendronpark staan ze in bloei, zo ver het oog rijkt. U kunt er wandelen tussen de duizenden Rhodo’s, oeroude bomen en mooie thematuinen. In het park is een restaurant met terras voor koffie en wat lekkers. Van uw zelf meegebrachte lunch kunt u ergens in het park gaan genieten. Zie voor meer informatie www.hobbie-rhodo.de 

’s Middags vertrekken we naar het centrum van Westerstede. In de historische stadskern is de grote Rhodo-tentoonstelling met inzendingen van vele kwekers. Maar ook andere activiteiten als muziek en (oude) beroepen. De markt, de straten en steegjes van de historische binnenstad, overal zijn de felle kleuren van de talloze planten te bewonderen. Dit is een evenement dat plantenliefhebbers niet moeten missen. De binnenstad wordt  omgetoverd tot één grote bloemenzee van bedwelmende kleuren, geuren en indrukken. Dit alles rond de oude Sint Pieterskerk, die dit jaar 900 jaar bestaat.

Het vindt plaats op woensdag 17 mei, tenzij de weersverwachting voor die dag slecht is. Bij een slechte weersverwachting verzetten we het naar vrijdag 19 of zaterdag 20 mei.
Vertrek 9.00 uur. Verzamelen op de parkeerplaats aan de Mr. D.U. Stikkerlaan t/o de Sporthal. We bezoeken eerst het Park, waar entree en consumpties voor eigen rekening zijn.
Adres Rhodopark Hobbie: Alpenrosenstrasse 7, Westerstede
Entree 7,50, voor groepen minimaal 15 personen 6,00 euro

Rond 13.30 uur vertrekken we naar het centrum van Westerstede. Volg daar de borden RHODO / Centrum.
De km vergoeding wordt berekend per auto en alle deelnemers, incl de chauffeur betalen de reiskosten. De afstand v.v. is ca. 150 km à € 0.20
is € 30 per auto. Graag contant geld meenemen voor de betaling en voor vertrek afrekenen.

Als we besluiten een andere dag dan de woensdag te reizen krijgt u digitaal bericht op welke dag we Westerstede gaan bezoeken. Denk aan uw
paspoort of ID kaart!

U kunt zich opgeven bij: Evelieke Slob
Emailadres: voorzitter@winschoten.groei.nl

Open Tuinen Estafette 2023

In de provincie Groningen zijn veel mooie tuinen en veel enthousiaste tuiniers. De 6 afdelingen van Groei & Bloei hebben gezamenlijk de Open Tuinen Estafette opgezet: vanaf eind mei tot aan september stelt om de 2 à 3 weken steeds één van de afdelingen de tuinen open voor publiek.
Zo kan een grote diversiteit aan tuinen worden bezocht op verschillende momenten in het tuinseizoen.
Dit jaar nemen 134 tuinen deel aan de Open Tuinen Estafette weekeinden, waaronder vele nieuwe tuinen. De Open Tuinen Gids met data en korte beschrijvingen is op 15 april verschenen.

Ook op de website opentuinenestafettegroningen.nl staan de deelnemende tuinen, vaak met een uitgebreidere beschrijving en meer foto's.

Dit zijn de data voor 2023:
Haren / Eelde                                27, 28, 29 mei
Midden-Groningen                         10 en 11 juni
Landelijke open tuinen weekend     17 en 18 juni
Stadskanaal                                  1 en 2 juli
Winschoten                                   22 en 23 juli
Appingedam / Delfzijl                     5 en 6 augustus
Groningen                                     19 en 20 augustus

De afdeling Winschoten is vertegenwoordigd met 22 tuinen!
Kijk voor u op pad gaat op de website bij de afdeling die Open Tuinen Weekend heeft om te zien of de tuin die u wilt bezoeken ook echt open is!

Zie www.opentuinenestafettegroningen.nl

Dat voorkomt teleurstellingen. We wensen de tuineigenaren en de bezoekers fantastische open dagen.
Edzo en Jannie.

De “BUITENDAG” op VRIJDAG 28 juli 2023
Nijbroek, Hengelo (Gld), Lochem, Albergen

Vergeet uw lunchpakket niet! We gaan om 7.45 uur rijden.
Aanwezig zijn om 7.35 uur op parkeerplaats aan de Mr. D.U. Stikkerlaan (tegenover de Sporthal)

De Roode Hoeve”, 1 ha groot We beginnen deze dag met koffie en gebak in de tuin van Arie en Liesbeth Keurhorst in Nijbroek. Rondom de meer dan 100 jaar oude IJsselhoeve liggen verschillende tuinen. Men wandelt langs de vele veldschuren in mei/juni overdekt door een zee van ramblerrozen, langs 4 bont gekleurde bloemvakken, tevens pluktuin voor eigen gebruik. Lange paden door de wilde grassen laten je het open landschap met de schaapskudde beleven. Door de boomgaard komt u aan de voorzijde van de hoeve, met weelderige borders op kleur, omsloten door hagen, met een rozen berceau en oude bomen. Recht voor het huis bieden ronde bloemborders uitzicht tot aan de horizon. Een ruime  feervolle Tuinkamer biedt mogelijkheden om onder alle weersomstandigheden te genieten van koffie en gebak! www.tuinenderoodehoeve.nl

De tweede tuin die we gaan bezoeken is “De Tuin Rondom” van Eddie en Heleen. In het decembernummer 2022 van Groei & Bloei stond er een uitgebreid artikel met mooie foto’s. Deze tuin bevindt zich in het Gelderse Hengelo. Het is een naturalistische tuin waarin de planten de kans krijgen zich uit te zaaien maar waarin ook nadrukkelijk geredigeerd wordt. Wat verkeerd staat wordt verwijderd. Zij proberen geen natuur te imiteren maar zien de tuin als kunstwerk waarin met de natuur mee wordt gewerkt om het gewenste beeld te krijgen. De tuin wordt wel steeds wilder en  binnenwaaiende planten worden eerst beoordeeld. Interessant genoeg? Zo niet, dan gaat het er weer uit. www.detuinrondom.com.

Vanuit Hengelo gaan we naar Lochem. “Grondig Geniethen” is een landschapstuin en ontstaan op de plek van een vroegere schapenweide en de tuin ligt rond een Scandinavisch huis aan de rand van Lochem. Vanaf de veranda met kuipplanten heb je zicht op de “binnentuin” met kleurrijke  beplanting en links daarvan een berceau (loofgang) met onder andere druiven en vijgen. Achter de beukenhaag vind je een gedeelte met verdiepte houten kas en mooie zwemvijver. Aan de randen bevinden zich een droge tuin (gravelgarden) en diverse borders met heesters en bloemen die passen bij het landschap. Ontwerpster en eigenaresse Nitha Annink maakt steeds verrassende combinaties van bijzondere vaste planten, eenjarigen, bollen en rozen. Bovendien staat er een unieke verzameling van mediterrane planten in pot op verschillende plekken. Ook zijn er bijzondere vaste planten en kuipplanten brocante, terracotta en industriële materialen te koop. www.grondig-geniethen.nl

Herkansing. In 2020 wilden we al naar “Plantzoentje”, maar Corona…In Albergen ligt “Het Plantzoentje”, de tuin van Anja Broekhuis.
Het Plantzoentje is een gezellige, sfeervolle en leuk gedecoreerde tuin van 3800 m2 rondom hun boerderij midden in het Twentse landschap. In sprankelende borders op kleur staan zowel gewone als bijzondere planten, aaneen geweven tot een weelderig kleurenpalet. Diverse grassen zijn op subtiele manier in de borders verwerkt. Nieuw is een bloemen- en grassentuin geïnspireerd op “the Dutch Wave”. Vanaf de zitjes is het heerlijk genieten van de tuin en het uitzicht over de weilanden. De koffie steet kloar in de koffiekökkn’, kiek d’r ’n moal achterhen! Tuinieren is voor Anja een feestje en dat viert ze bijna iedere dag!  www.plantzoentje.nl

Hierna vertrekken we rond 17.00 uur richting Vilsteren voor ons diner. (Dieet is mogelijk, even melden bij opgave). Consumpties e.d. zijn voor
eigen rekening. We hopen rond 21.30 uur weer in Winschoten te zijn.

Dit alles bieden we aan voor een prijs van 69,50 euro per persoon, incl. bus, entree tuinen, koffie met gebak en in de andere tuinen koffie/thee/lekkers, diner.
U kunt dit bedrag overmaken naar IBAN rek. NL91RABO0351753397 t.n.v. K.M.T.P. afd. Winschoten, Burg. Borgesiuslaan 40, 9665GV Oude
Pekela.
Uw opgave en betaling ontvangen we graag z.s.m. uiterlijk 14 juli 2023.
U kunt zich opgeven bij Gerda Mellema, per email: gerda.p.mellema@kpnmail.nl of telefonisch 0597-612094, 06-12785819
VOL IS VOL. Opgave van binnenkomst van betaling is bepalend.
Deelname/betaling is bindend. In geval van annulering van deelname is het bestuur genoodzaakt u de kosten voor de bus in rekening te
brengen. We hopen op voldoende deelname en een fijne dag.

Alleen voor deze dag is er een mobiel nummer bereikbaar,
Gerda Mellema 06-12785819 en Watze Bokma 06-53187079

Woensdag 20 september 2023 ‘Bollen in de border’
Voor veel tuiniers is het een sport de tuin zo lang mogelijk attractief te laten zijn, zo vroeg en lang mogelijk kleur. Natuurlijk horen voorjaarsbollen hierbij, maar dan wel op de ‘nieuwe’ manier. Geen strakke rode tulpen in zwarte aarde op een rijtje, maar prachtige kleurcombinaties met opkomende vaste planten en een natuurlijk effect. U kunt het seizoen enorm veel eerder laten beginnen, met bekende maar ook minder bekende bloembollen. Er is zoveel meer dan narcis en tulp.

Ook de techniek komt aan de beurt, wat willen bollen, en misschien wel het belangrijkste voor Tuiniers; Hoe zorg je dat het afstervend loof niet in de weg zit? Door slimme duocombinatie’s met opkomende vaste planten te maken, waarvan diverse voorbeelden voorbijkomen. De nieuwe manier, tuinieren met bloembollen is veel minder bewerkelijk, en verwilderingsbollen geven elk jaar meer bollen. Nieuwe soorten komen voorbij, zodat het seizoen van de bol al in februari begint en doorgaat tot diep in juni.
Er komen prachtige beelden voorbij, waarvan je zelfs in de herfst voorjaarkriebels krijgt!

Alie biedt een selectie van de besproken bollen tegencontante betaling voor de verkoop aan.


Activiteiten om alvast te noteren

Zaterdag 7 oktober Plantenruildag bij de fam. Bosman in Blijham.


Zaterdag 28 oktober Herfstwandeling bij de Baggerputten in Slochteren.
Er is een route uitgezet en we besluiten deze wandeling met een hapje
en drankje. Dit is voor “eigen rekening”.


Bloemschiklessen najaar 2023

Dit voorjaar hebben we voor het eerst bloemschiklessen opgenomen in het programma. Lineke Hummel heeft de lessen verzorgd. Er werden mooie werkstukken gemaakt. Iedereen kreeg dezelfde opdracht en de resultaten waren per persoon heel verschillend. Het was leerzaam en bovenal gezellig!
Daarom hebben we besloten om in najaar weer 3 lessen aan te bieden.
Lineke heeft daarvoor de volgende data aangegeven: woensdag 11 oktober, woensdag 15 november en woensdag 13 december.
Zij maakt een voorbeeldstuk en meldt voorafgaand aan de les wat u daarvoor kunt meebrengen aan materiaal. U neemt ook uw eigen gereedschap mee, zoals een mesje, een schaar, een tangetje en wikkeldraad. Iedereen kan meedoen. De lessen zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderden. De lessen vinden plaats in MFC “de Binding”, Sportlaan 4 in Oude Pekela en beginnen om 19.30 uur. Vanaf 19.00 uur bent u welkom om uw werkplek in te richten en een kopje koffie/thee te nuttigen met iets lekkers erbij.

Voor het hele blok (3 lessen) zijn de kosten voor Groei&Bloei leden €28,00. Niet-leden betalen €34,00
U kunt ook kiezen voor 1 of 2 lessen. Dan zijn de kosten € 10,00 per les voor leden en € 13,00 per les voor niet - leden.
Aanmelding tot uiterlijk 1 september bij Ineke Essing: essing.ineke@gmail.com met vermelding van uw keuze voor het blok
van 3 lessen of welke avond(en). Bellen of een WhatsApp-bericht sturen kan ook: 06 20920222.
Het verschuldigde bedrag kunt u overmaken op rekening: NL 91 RABO 0351 7533 97 ten name van K.M.T.P. afd. Winschoten e.o.
met vermelding van “blok” of “avond”.


RABOCLUBSUPPORT 2023

Naar verwachting start de editie 2023 van de RaboClubSupport in de maanden mei/juni 2023.
Als u een bankrekening bij de Rabobank hebt en u bent Rabo-lid (gratis aanmelden) dan kunt u met deze stemcampagne onze vereniging financieel ondersteunen en daar is onze afdeling Winschoten Groei & Bloei u alvast erkentelijk voor. U ontvangt t.z.t. een uitnodiging van de Rabobank en dan  kunt u uw stem uitbrengen, waarschijnlijk van 4/26 september 2023.

We staan meestal onder het kopje Natuur en Milieu. Dus hou uw inkomende emailbox in de gaten, want het bestuur stuurt u als extra herinnering en aanmoediging een nieuwflits om op Groei&Bloei afd. Winschoten te stemmen!
Alvast bedankt


Verslag van de algemene ledenvergadering 23 februari 2023

Opening

De voorzitter, mw. Evelieke Slob opent de vergadering met een woord van welkom aan alle leden. Ook al is zo’n zakelijke vergadering niet het meest favoriete onderwerp. We hebben het liever over planten en tuinen. Vanavond hopen we de formele zaken weer te kunnen behandelen.

Presentie, er zijn vanavond 33 leden aanwezig.

Mededelingen

Evelieke geeft het overzicht van de agendapunten voor deze avond.

Verslagen

Verslag van de vorige jaarvergadering dd. 23 februari 2022. Dit verslag is gepresenteerd in de nieuwsbrief van mei 2022 en hiernaar is bij de uitnodiging voor deze vergadering naar verwezen. Over dit verslag zijn geen vragen gesteld en de vergadering keurt het verslag goed.

Financieel jaarverslag

Vervolgens krijgt mw. Gerda Mellema, penningmeester, het woord voor het financieel verslag over 2022.

Mw. Mellema leest het verslag voor. Er was in 2022 een negatief saldo van € 2.868.41. Dit is ontstaan door de kosten voor het 60 jarig jubileum, gevierd op 7 mei in Scheemda. Ook de Buitendag met als bestemming de Floriade en het extra bloemschikken bij Linda Eising hebben tot extra kosten geleid. Er was een mooie opbrengst van de RABO ClubSupport actie, te weten; € 523,43. Het nieuwe saldo bedraagt nu € 6.906,36. Deze teruggang strookt met het beleid van het bestuur langzaam wat in te teren op ons vermogen.

Er zijn geen vragen over het financieel verslag.

Dhr. Sjoerd Mulder doet namens de kascommissie verslag en complimenteert penningmeester Gerda Mellema voor haar nauwgezette boekhouding. De stukken waren prima in orde. Voorgesteld wordt om het bestuur decharge te verlenen. Dit wordt door de leden onder dank en met een applaus bekrachtigd. De heer Mulder is volgens het rooster aftredend. Hij merkt op dat hij de functie met plezier heeft vervuld. De heer Geert de Jonge is bereid om zitting te nemen in de kascommissie. Als nieuw kascommissielid is hij het komend jaar reserve.

De kascommissie is in 2023 als volgt samengesteld: dhr. Jaap Bosscher, mevr. Margot Assenberg (was in 2022 reserve) en dhr. Geert de Jonge ( nieuw reservelid).

Bestuursverkiezing

Aftredend en niet herkiesbaar mw. Elly Bosman. Aftredend envoor één jaar als secretaris herkiesbaar dhr. W. Bokma.

Als eerste nemen we afscheid van mw. Elly Bosman. Ze is 16! jaar lang coördinator voor de bloemschikactiviteiten geweest. Evelieke bedankt haar voor de vele prachtige bloemstukken bij allerhande activiteiten, de plantenruildagen bij haar in de tuin en haar bijdrage aan alle bestuursactiviteiten. Als dank ontvangt zij een mooi boeket en op een later moment neemt zij nog afscheid van het bestuur. Elly noemt in haar dankwoord een aantal bijzondere acties en bedankt ieder voor de steun, het vertrouwen en de lovende woorden van deze avond.

Er zijn geen tegenkandidaten voor de functie secretaris. De vergadering stemt met applaus in met de verlengde termijn van dhr. W. Bokma.

Nieuwe benoemingen.

Het bestuur draagt mw. Ineke Essing voor als nieuwe bloemschikcoördinator. Er zijn geen tegenkandidaten. In haar motivatie zegt mw. Essing dat zo’n mooie vereniging toch door moet kunnen gaan. Zij wordt met applaus benoemd door de leden.

Vervolgens draagt het bestuur mw. Anke Eendebak voor als bestuurslid ledenadministratie. Mw. Eendebak stelt zich kort voor en ook haar benoeming wordt met een applaus bekrachtigd.

Rondvraag: Er zijn geen punten in de rondvraag.

Sociaal jaarverslag.

Hierna presenteert Watze Bokma, in een Powerpoint presentatie de activiteiten van het afgelopen jaar. Het sociaal jaarverslag wordt net als dit verslag van de jaarvergadering in de eerstvolgende nieuwsbrief geplaatst. Tevens wordt het dankwoord van Mw. Elly Bosman geplaatst.

Na de pauze is er een korte lezing door mw. Bianca Lubberts van “Noorderlanden”, over het houden van Galloway koeien in enkele natuurgebieden in onze provincie.

Met een woord van dank  voor alle bijdragen sluit de voorzitter de vergadering en wenst ieder tot ziens en wel thuis.

23 februari 2023, Watze Bokma, secretaris


Dankwoord Elly Bosman bij haar afscheid als bestuurslid.

“Dank Evelieke voor de lovende woorden. Ik wil daar nu nog even op inhaken. Het is beslist dubbel, om na ruim 15 jaar mijn bestuursfunctie als bloemschikcoördinator af te sluiten. Hoe heb ik het zo lang volgehouden vraag je je af? Als bestuur zijn we altijd een hecht team, geen gebakkelei of onenigheid, maar goed in harmonie met elkaar, ieder met zijn of haar specialiteit. Dat was voor mij dan het bloemgebeuren. Als ik dat de revue laat passeren heb ik met de bloemcommissie en zij die daarbij geholpen hebben, prachtige activiteiten georganiseerd. Zoals daar waren;

 • De Groenmarkt,
 • Bloemstukken maken en verkopen bij Adrillen,
 • 3 grote bloemdemonstraties, 2 keer met Jacqueline en 1 keer met Hans Zijlstra,
 • Bloemenworkshops, drie keer per jaar
 • Het programma van tuinclub “Oxalis”
 • Bloemdecoraties maken bij het bezoek van maxima aan het Rosarium
 • Kerstbloemtaarten gemaakt voor zorgcentra Blankenborg en Old Wolde
 • Versierselen ter opluistering van onze 50 en 60 jarige jubilea
 • Eigen tuin open gesteld
 • Plantenruildagen in eigen tuin georganiseerd

Toen ik 16 jaar geleden op een regenachtige zaterdagmiddag voor het eerst op de Groenmarkt kwam stonden Gerda en Grietje in de kraam van Groei & Bloei en zij maakten mij toen lid.

De afgelopen jaren hebben  mij veel gebracht. Vriendschap, tuinclubuitjes, busreizen en de gevarieerde en leerzame lezingen.

Ik geef nu graag het bloemenstokje door aan Ineke Essing en ik blijf gewoon meedoen met deze mooie club.

Dank, dank, dank voor alles. “   Elly.


Jaarverslag 2022 van Groei&Bloei afd. Winschoten en Omstreken.

Bestuur; het bestuur werd in 2022 gevormd door:

Voorzitter:                        Tineke Ebbens opgevolgd door Evelieke Slob

Secretaris:                       Watze Bokma

Ledenadministratie:          Albert Gringhuis, afgetreden en vacature

Penningmeester:              Gerda Mellema, tijdelijk ledenadministratie

Bloemschikcoördinator:     Elly Bosman

Bij aanvang van het jaar waren er nog Coronamaatregelen geldend. Hierdoor werd de eerste bijeenkomst, nog wel met aanpassingen, gehouden in februari. Tevens was dat de jaarvergadering. In deze vergadering namen we afscheid van dhr. Albert Gringhuis, ledenadministrateur en actief in het mee organiseren van onze open tuinen dagen. Helaas konden we voor hem geen vervanging vinden en heeft mw. Gerda Mellema, hopelijk tijdelijk, deze taak op zich genomen.

Later dit jaar gaan we ons 60 jarig (!) jubileum vieren. Dat is de reden dat Tineke Ebbens nog aanblijft tot en met het jubileum. In de vergadering stonden we stil bij het overlijden van oud bestuurslid Albert Schrik. Daarnaast memoreerde de voorzitter nog enkele leden die in de afgelopen tijd overleden zijn.

Het is inmiddels een goed gebruikt dat het jaarverslag in de vorm van een Powerpoint presentatie aan de leden wordt getoond. Leuke foto’s van al onze activiteiten. Daarna verschijnt het verslag integraal in onze nieuwsbrief van de maand mei.

Het jubileum werd gevierd op 12 mei 2022. In Mfc “de Ontmoeting” in Scheemda, met o.a. gezellig samen zijn, een tentoonstelling over 60 jaar “Semper Florens” en een lezing door mw. Lutz Jacobi over de Waddenvereniging en de natuurontwikkeling bij de afsluitdijk.

Het landelijk bestuur werd vertegenwoordigd door dhr. Frank Naber, die ons via een videoverbinding toesprak. Aan het einde van de bijeenkomst werd mw. Tineke Ebbens van harte bedankt voor al haar inzet en betrokkenheid gedurende haar voorzitterschap en trad mw. Evelieke Slob aan als nieuwe voorzitter. Bij het vertrek kreeg ieder nog een potje Rhodohypoxis mee als aandenken.

Het bestuur vergaderde 7 maal in een officiële bestuursvergadering. Daarnaast worden de zaken steeds vaker ook via mail en app. verkeer geregeld. En dat gaat nog altijd in een goede sfeer.

In de zomer konden de open tuinendagen gewoon doorgaan. Helaas was ons weekend van de Opentuinenestafette Groningen vroeg, wat betekende dat het erg koud was. Daaraan vooraf organiseerde Winschoten de “aftrap” van de tuinestafette, en werd de uitgave van de nieuwe Open Tuinen gids 2022 gepresenteerd waar gelukkig weer een aantal tuineigenaren en collega bestuurders op af kwamen. Het eerste exemplaar werd door Tineke overhandigd aan dhr. Vogelzang, van ontvangend restaurant “In den Stallen”.

De busreis ging dit jaar, met een weer volle bus, naar de Floriade. In het najaar werden de lezingen weer als normaal gehouden.

In september kwam de programmacommissie bijeen om het nieuwe programma voor 2023 voor te bereiden. In dat programma werd meer gezocht naar onderwerpen die te maken hebben met ecologie en klimaat. Dit mede geïnspireerd door de Floriade die duidelijk de ontwikkelingen in die richting liet zien.

De RABO ClubSupport actie ze bracht voor ons het mooie bedrag van ruim € 532,00 op! Fijn dat zoveel stemmers voor ons kozen en een mooi bedrag voor ons “binnenhaalden”. Heel erg bedankt! 

Eén van onze afdelingsleden is lid van de landelijke ledenraad en is goed op de hoogte van hetgeen er landelijk  speelt. Zo kunnen wij meedenken over landelijke onderwerpen. De provinciale rayonraad vergaderde 2 keer en beide keren was ons bestuur daar vertegenwoordigd. Aan het einde van het jaar heeft het bestuur een nieuwjaarskaart aan alle vrijwilligers en sponsoren gebracht. Dit met het doel iedereen die actief is voor onze vereniging te bedanken.

In 2022 is de Nieuwsbrief drie keer uitgegeven. In Maart ons Jubileumnummer in een mooie opmaak en in kleur. Veel leden en andere belangstellenden krijgen de nieuwsbrief en regelmatig onze nieuwsflitsen. En daar zijn zo’n 250 adressen op geabonneerd. Er is een redelijk aantal leden die naast de digitale vorm ook een papieren exemplaar krijgen. In het kader van de wet op de privacy, worden ontvangers er regelmatig op gewezen hoe zij zich kunnen afmelden. Voor het overige volgt onze vereniging de landelijke aanwijzingen rond dit onderwerp.

Aan het eind van het jaar kregen we bericht dat onze “bloemschikjuf” mw. Jacqueline van Eck er mee stopt. Na ruim 10 jaar moeten we noodgedwongen uitzien naar een andere instructeur of instructrice. Mw. Elly Bosman heeft onze dank en waardering aan haar overgebracht, met daarbij een mooi presentje.

Commissies

In 2022 hadden we de volgende commissies die alle de nodige activiteiten ontplooien.

Open tuinencommissie:     Dhr. A. Gringhuis, Mevr. J. Bos

Jaarprogramma:              Mevr. G. Gringhuis, dhr. E. Ebbens, Dhr. W. Bokma, mw I.Essing, dhr. B. Venema.

Tuinclubs:                        Mevr. I. Bos Eijssen, Mw. G. Smit, C. Jansen-Hooghuis. “Passiebloem”.

                                       Mevr. T. vd. Hout en dhr. J. Steenweg.  “de Toenstruuners”.

                                       Mevr. G. Mellema, Mevr. E. Bosman  „Oxalis“

Bloemschikcommissie:      Mevr. E. Bosman, Mevr. T. Ebbens, Mevr. J. Eedens, Mevr. G. Mulder

Jubileumcommissie:          Dhr. E. Ebbens, Dhr. A Trenning en Mw. A. Trenning

                                       Mw. R. van Delden,  Mw. A. Kremer

Kascommissie:                 Dhr. A.Trenning en dhr. S. Mulder

Plantenruildag:                 Mevr. E. Bosman

Beheer website:               Mevr. G. Bokma

 

Onze activiteiten

Er stonden mooie dingen in ons programma. Vanwege Corona moesten we de eerste maanden nog wat uitstellen of aanpassen. Daarna konden we min of meer normaal het programma afwerken.

 • Een gezellige eerste bijeenkomst met de jaarvergadering in februari
 • Een mooie jubileum bijeenkomst 60 jaar en nog steeds springlevend.
 • De gezellige start van de Open Tuinen Estafette
 • Leuke en interessante lezingen (5x)
 • De open tuinen weekenden.
 • De busreis naar de Floriade die op dat moment op een hoogtepunt was.
 • De plantenruilbeurs in de tuin van de familie Bosman. Veel belangstelling en een gezellige bijeenkomst.
 • Bloemschik bijeenkomsten, met voor het eerst een kerstworkshop bij mw.Linda Eissing.
 • Onze bestuursvergaderingen, we doen ons best deze altijd opbouwend en gemoedelijk te houden.

 

Ledenaantal

Op 1 januari 2022 hadden we194 leden en op 31 december 2022 185 leden

Tot slot We zijn nog altijd blij met al die mensen die zich belangeloos voor onze vereniging inzetten. Naast de commissies en de tuinclubs hebben we ook (oud) leden die bijvoorbeeld de nieuwsbrief en de gids van de Open Tuinen Estafette rondbrengen. En dit jaar de jubileumcommissie. Allen onze hartelijke en welgemeende dank! Ook weer voor de mensen die vanuit het rayon de tuinestafette organiseren, de tuinengids maken en de website onderhouden. En dit alles kan niet zonder geld. Gelukkig hebben we een aantal enthousiaste en trouwe sponsoren, ook voor hen alle dank!

Winschoten, 23 februari 2023.              

Evelieke Slob, voorzitter en Watze Bokma, secretaris

Vereniging- en afdelingsnieuws

Nieuwe leden:

In de eerste maanden van dit jaar hebben we 11 nieuwe leden mogen begroeten! Waaronder:

Mw. F. Broekman                   Bellingwolde

Mw. J. Mellema                      Bellingwolde

Fam. Claassen                       Heiligerlee

Fam. Holman                          Blijham

Mw. G. Nieland                       Scheemda

Mw. S. Bramer                        Midwolda  

Mw. Z. Luchtenberg               Bellingwolde

Mw. R. Hoogervorst               Finsterwolde

Alle nieuwe leden, van harte welkom en we hopen u regelmatig te zien bij onze lezingen en andere activiteiten.

 

Voor mailberichten en / of de digitale nieuwsbrief van onze afdeling mailen naar info(at)winschoten.groei.nl

 

Bezorgen van de nieuwsbrief. Van een aantal leden is bekend dat zij naast de digitale versie de nieuwbrief ook graag op papier ontvangen. U kunt dit doorgeven aan Anke Eendebak, anke.eendebak(at)gmail.com of 06-13684909. Krijgt u de nieuwsflitsen nog niet op uw emailadres? Hiervoor kunt u zich melden via info(at)winschoten.groei.nl

 


Oproep van de secretaris. Archiveren?

Bij het jubileum vorig jaar hadden we een stand met oude wetenswaardigheden, berichten, foto’s en dergelijke. Het bestuur is van mening dat we zorgvuldig met dit oude materiaal om moeten gaan en wil dit laten archiveren. Dat kan bij de provinciale archieven in Groningen. Echter, dan moeten we het wel op de juiste wijze eerst zelf uitzoeken en aanbieden. Daar zit wel een beetje eenmalig werk in.

Wie wil helpen om dit voor elkaar te krijgen?

U mag zich daarvoor melden bij de secretaris, watzebokma(at)hotmail.com

Het zou mooi zijn als er iemand is die er ervaring mee heeft, of die de tijd heeft uit te zoeken wat er allemaal voor moet gebeuren. Via de afdeling Veendam hebben we al wat informatie gekregen wat er bij komt kijken.


Onze lezingen in het nieuwe jaar. Ook een middag?

Na de zomer gaat de programmacommissie weer aan de slag met de voorbereidingen voor het jaarprogramma 2024. Als u de inhoudsopgave van Groei & Bloei wat volgt en de acties op het gebied van verantwoord tuinieren en het tienpuntenplan, dan weet u dat we steeds meer die kant op gaan. Dat is ook merkbaar in onze lezingen en activiteiten.

Voor sommige leden is het echter lastig om ’s avonds nog naar een lezing te gaan. Daarom de vraag: “Hoe groot is de behoefte aan een bijeenkomst op een middag?” Reacties kunt u aan één van de bestuursleden laten weten. Wellicht kunnen we hier een keer in voorzien.


EEN LEERZAME MORGEN

Onder een strak blauwe hemel en toch nog wel een aangename temperatuur waren achttien Groei & Bloeiers te gast bij Henk en Tineke de Jonge, waar Henk de kneepjes van het composteren ging uitleggen. Maar eerst was er koffie en thee met door Tineke lekker gebakken poffert en notenkoek. Er waren veel nieuwe leden en dat maakt het bestuur van onze afdeling weer blij.  Door dertig jaren lange ervaring wist Henk  veel over het composteren te vertellen en enkele bezoekers hadden zelf ook al een compostbak en zo werden er onderling tips over en weer gegeven.

Het lijkt makkelijk, een vierkante bak en vullen met afval, maar toch kan niet alles maar in de bak worden gegooid, want je hebt keukenafval, tuinafval en voor diegene die veel bomen in de tuin heeft staan dus ook veel bladafval en uiteraard afval van de grasmat.

Als bemesting kun je kiezen uit kippenmest, koeien- of paardenmest. Na jaren van geduld en bewerking van de compost kun je de borders, de moestuin mengen met je zelfgemaakte mest. Ook werden de “bakken” aanschouwt achter in de tuin. Trouwens Henk en Tineke hadden een mooie moestuin gemaakt in vakken/bedden en deze lag mooi beschut tussen heggen.

Al met al een interessante en leerzame morgen.


Activiteiten bij de “Buren”

Deze kunt u allemaal vinden op de site: www.rayon-groningen.groei.nl Op deze site zijn de verschillende activiteiten te zien, en de plaats, datum en tijdstip waar deze worden gehouden.

Nadere informatie vindt u op de website van betreffende afdeling.

www.(plaats invullen).groei.nl  (wij hebben www.winschoten.groei.nl


Gegevens Groei & Bloei Afdeling Winschoten en Omstreken

Voorzitter

Evelieke Slob, Telefoon 0597-552580

e-mail voorzitter(at)winschoten.groei.nl

 

Secretaris

Watze Bokma, Telefoon 0597-591688

e-mail  watzebokma(at)hotmail.com

 

Penningmeester

Gerda Mellema, Telefoon 0597-612094

e-mail  gerda.p.mellema(at)kpnmail.nl

 

Bestuurslid en bloemschikcoördinator

Ineke Essing, Telefoon 06-20920222.

e-mail  essing.ineke(at)gmail.com

 

Bestuurslid en ledenadministratie

Anke Eendebak

Email  ledenadministratie@winschoten.groei.nl

 

De Website

Webmaster Giny Bokma-Brons, e-mail:  info(at)winschoten.groei.nl

De website vindt u op  www.winschoten.groei.nl

 

De ledenavonden worden gehouden in het Rozenpaviljoen te Winschoten en beginnen om 19.30 uur.

 

Onze tuinclubs: Interesse? Dan kunt u contact opnemen met:

“Passiebloem”:  mw. Jansen-Hooghuis, mail: jansen-hooghui(at)kpnplanet.nl    mw. G. Smit:  smit151(at)ziggo.nl

„De Toenstruuners“.  Mw. M. v.d. Meulen:  miriamvandermeulen(at)huningaheerd.nl   Mw. I. van Schoonveld    Inez266(at)outlook.com

“Oxalis”    Mw. E. Bosman  gerriebosman(at)planet.nl  Mw. G. Mellema  gerda.p.mellema(at)kpnmail.nl

 

Kopij

De kopij voor het oktober - december nummer moet vóór zaterdag 23 september 2023 bij de secretaris binnen zijn. watzebokma(at)hotmail.com