Winschoten

Behandeling Rhodohypoxis

Aan het einde van de jubileumdag “60 jaar Groei&Bloei “Semper Florens” afd. Winschoten, kregen de bezoekers een plantje mee.

Dat plantje heet: Rhodohypoxis – Sterretjesgras.

Met wat goede zorg kun je er jarenlang plezier van hebben.

Het is het makkelijkst om de plant na de bloei (eind juni) over te planten in een andere en wat grotere pot, gevuld met(eigengemaakte) potgrond / compost, bij voorkeur zonder turf en wat gruis om te voorkomen dat de grond te lang te nat blijft. In de winter de potten droog en vorstvrij wegzetten en in het voorjaar weer buiten plaatsen. De plant kan tegen wat schaduw en de bloemkleur wordt daar zelfs beter van.

Tijdens de bloei moeten de plantjes voldoende water krijgen, maar vanaf september kunt u dat minderen en vanaf oktober droog houden tot het vroege voorjaar. Tijdens het groeiseizoen regelmatig voeden met vloeibare mest. Uitgebloeide bloemen verwijderen om de bloei te stimuleren.

Om de paar jaar in januari -maart, verpotten en delen.

Ze vermeerdert namelijk eenvoudig via de broedknolletjes. Laat de plant in de herfst verdrogen en knip alle stengels af. Zet de pot op een droge vorstvrije plaats. Uiterlijk begin maart de pot legen, de broedknolletjes eruit zoeken en deze oppotten. Op een lichte plaats opkweken en half april/begin mei weer buiten plaatsen.

Uitplanten in de tuin kan ook. Plant dan de plantjes / bolletjes in het vroege voorjaar, februari of maart in gedraineerde kalkhoudende, bemeste grond op een zonnige plek. Het is belangrijk dat de grond wel vocht vasthoudt, maar bij veel regen niet kletsnat blijft.  De bollen zijn winterhard als ze in de wintermaanden op een droge plek staan. Vooral bij vorst is het van belang dat ze tegen vocht beschermd zijn en de grond niet te ver kan invriezen. Dit vraagt extra zorg want de plant is niet echt winterhard.