Winschoten

Voorwoord nieuwsbrief G&B oktober - december 2024

Ik hoop dat u, net als ik, de afgelopen maanden veel hebt kunnen genieten van uw plantjes op uw balkon of in eigen tuin en die van anderen. We hebben actieve tuinclubs, doen mee aan het landelijke Groei en Bloei Open Tuinen Weekend in juni en de Open Tuinen Estafette Groningen. Allemaal mooie gelegenheden om tuinen te bekijken samen met anderen. Gezellig, leerzaam en inspirerend! En we hebben heel veel fraaie en bijzondere tuinen binnen onze afdeling. Daar kunnen we trots op zijn.

Op 19 juli hadden we onze traditionele busreis naar “De Wilgenkamp” in Nijkerk, “Op de Haar” en “Erf Klein Rassert” in Hoevelaken en het centrum van Elburg. Ook een zeer geslaagde dag met mooie tuinen, enthousiaste verhalen, prima weer en een gezellige maaltijd ter afsluiting. Daarover treft u elders in deze nieuwsbrief een verslag aan. Bijzonder aan dit verslag is dat het is geschreven door Tineke Ebbens. Op 19 juli opgewekt en stralend als altijd. Het is bijna niet te bevatten dat ze op 3 september is overleden.

De zomermaanden zijn bedoeld om van tuinen te genieten. Vanaf eind september is het weer tijd voor de klussen: heggen netjes snoeien voor de winter, maar ook planten en verplanten. De hoogste tijd dus om nog even heel kritisch door uw tuin te gaan. Wat staat op de verkeerde plek, wat kan wel wat minder, wat moet er volgend seizoen anders? Oktober is de ideale maand om met planten in de weer te zijn. Wij hebben daarom op zaterdag 12 oktober de plantenruilochtend georganiseerd. U kunt om 10.00 uur naar de Morigerweg 24 in Blijham bij de familie Bosman komen om uw plantmateriaal uit te stallen, liefst met vermelding van de namen. Na het nuttigen van een kopje koffie/thee en een korte toelichting kunt u kijken of er iets van uw gading door anderen wordt aangeboden.

De andere activiteiten dit najaar:

  • op 9 oktober een lezing over het verborgen leven van paddenstoelen door natuurfotograaf Geert de Vries in het Rosarium, aanvang 19.30 uur.
  • onder leiding van Klaas Steenbergen maken we op 19 oktober een herfstwandeling door de Heemtuin in Muntendam, aanvang 10.00 uur.
  • de bloemschiklessen zijn met 15 deelnemers helemaal volgeboekt.
  • op 6 november kunnen we voorlopig voor het laatst terecht in het Rosarium voor een lezing door natuurman Joop Verburg uit Zuidwolde voor een verhaal over de complexe verhouding tussen planten en insecten.

U leest het goed “voorlopig voor het laatst”! Het Rosarium sluit haar deuren in november. De nieuwe eigenaar gaat aan het verbouwen en dat zal zeker tot april 2025 gaan duren. Wat dit voor ons gaat betekenen weten we nog niet. We beraden ons op de toekomst………

Over al deze activiteiten leest u elders in deze nieuwsbrief.

Ik wens u veel tuin- en leesplezier en hoop u binnenkort tegen te komen bij één van onze activiteiten.

Ineke Essing

Voorzitter Groei en Bloei

Afdeling Winschoten e.o.


Activiteiten ”G&B afd. Winschoten” okt. 2024 t/m dec.2024

Woensdag 9 oktober Geert de Vries over paddenstoelen

Geert de Vries is in Drenthe een bekende natuurfotograaf. Hij presenteert zijn verhaal over paddenstoelen met zelfgemaakte foto’s die van professionele kwaliteit zijn. Geert kan ingewikkelde zaken  op een hele boeiende manier uitleggen.

Na afloop van zijn verhaal ga je op een andere manier naar paddenstoelen kijken.

Voor de pauze staat de biologie van paddenstoelen centraal: hoe oud worden ze, wat doen ze in het bos, zijn ze giftig, enz.

Gewapend met deze kennis gaan we na de pauze kijken welke relatie paddenstoelen hebben met de eik, de beuk, de den en de fijnspar. Dit verhaal is voor zowel de leek als kenner interessant. Als je ooit eens van plan was iets meer te begrijpen over deze juwelen van de duisternis, dan is dit een unieke  kans.


Zaterdag 12 oktober Plantenruildag bij de fam. Bosman in Blijham

Aan de plantenruil in de herfst zijn we wel gewend. En ook dit najaar verzorgen we deze ochtend voor iedereen de gelegenheid om planten te ruilen en wie weet net die ene plant te scoren waar je al lang naar op zoek bent.   

Wilt u de planten die u aanbiedt zoveel mogelijk in een pot zetten en als het kan van de naam voorzien? Vanaf tien uur kunt u de planten uitstallen en is er een kopje koffie met wat lekkers er bij. Vanaf half elf gaan we los!

Het adres is: Morigerweg 24, Blijham.  Aanvang 10.00 uur 


Zaterdag 19 oktober Herfstwandeling in de Heemtuin in Muntendam

Als vervolg op de lezing over paddenstoelen houden we onze herfstwandeling in de heemtuin in Muntendam. Het is paddenstoelentijd. En die groeien op veel plaatsen in deze tuin. Onder de inspirerende leiding van Klaas Steenbergen maken we een wandeling door de heemtuin. Klaas kennen we van zijn enthousiaste lezing in januari van dit jaar. Tevens is hij erg betrokken geweest bij de ontwikkelingen van de heemtuin en heeft hij grote kennis van de natuurlijke processen en samenhang in de natuur.

We bevelen goed schoeisel aan. De middag wordt afgesloten met een hapje en een drankje in het paviljoen van de heemtuin.

Start om 13.30 uur. Vanaf de parkeerplaats van de Heemtuin  Nieuweweg 127, 9649 AD Muntendam.

NB: Mocht het erg slecht weer zijn dan kunnen we eventueel nog uitwijken naar 2 november. Houdt u dus beide middagen vrij. De groepsgrootte is beperkt, daarom graag aanmelden via watzebokma(at)hotmail.com vóór woensdag 16 oktober.


Woensdag 6 november Joop Verburg over planten en insecten

Een interessante lezing over planten en insecten.

Planten zijn afhankelijk van dieren en dieren van planten.
Overal in de natuur zie je dat. Vooral bij insecten is dat heel duidelijk. Maar hoe complex de verhoudingen zijn, daar weten nog lang niet alles van. Het is wel geweldig om rond te kijken in de natuur en te zien wat er gebeurt. Insecten zorgen voor bestuiving van planten en verspreiding van de zaden en planten leveren voedsel aan insecten. Dat gaat niet alleen om nectar en stuifmeel, want veel insecten of hun voorstadia leven van bladeren of vruchten of plantensappen.

Planten en bomen zijn ook plaatsen waar insecten zich kunnen verbergen. Joop kijkt veel rond, maakt veel foto's en laat zien hoe mooi, hoe gecompliceerd en hoe fascinerend die wereld is. Dit vaak aan de hand van schitterende gedetailleerde eigen opnames, die hij met veel geduld heeft gemaakt. Intussen is de bedreiging van de natuur overal te zien.

Wat kunnen we in onze eigen omgeving doen aan een beter evenwicht?
Joop Verburg is voorzitter van Natuurvereniging Zuidwolde, is inmiddels met pensioen en hij doet veel onderzoek in de natuur.



Bloemschikken 2024/2025

In oktober wordt weer gestart met de bloemschiklessen. De lessen worden gegeven door gediplomeerde bloemisten. Lineke Hummel geeft de lessen in het najaar en Marjan Kamer in het voorjaar. De opdrachten krijgen de deelnemers van te voren toegestuurd met tips voor de keuze van materialen en bloemen die iedere deelnemer zelf meeneemt.  

Het is inspirerend en erg leuk om te zien hoe ieder de opdracht verschillend interpreteert. Door deze werkwijze leren we ook veel van elkaar doordat elk bloemstuk anders wordt.  Van klassiek tot de supermoderne laatste trends, alle aspecten van de bloemsierkunst komen aan bod.Wij hebben er in ieder geval weer veel  zin in en hopen op een grote gezellige groep. Het zijn vooral ook gezellige leerzame avonden.

Bloemengroetjes van Lineke Hummel en Marjan Kamer

De data voor dit najaar zijn:

16 oktober, 13 november en 11 december.

De lessen vinden plaats in MFC “de Binding”, Sportlaan 4 in Oude Pekela en beginnen om 19.30 uur. Vanaf 19.00 uur bent u welkom om uw werkplek in te richten en een kopje koffie/thee te nuttigen. De lessen zitten inmiddels vol dus is aanmelden helaas niet meer mogelijk!


HET BESTUREN VAN GROEI EN BLOEI

In een heleboel nieuwsbrieven voorafgaand aan deze hebben we een oproep gedaan om nieuwe leden voor het bestuur van onze eigen afdeling te werven.

En nu ineens dienen zich spontaan drie kandidaten aan. Eén voor één nodigen we ze uit om onze vergaderingen bij te wonen.

We hebben er nu dan ook veel vertrouwen in dat wij volgend jaar tijdens de Algemene Ledenvergadering weer vernieuwingen in ons bestuur aan onze leden kunnen presenteren! En bijkomend voordeel is, dat we alle werkzaamheden van het bestuur over meer mensen kunnen verdelen.

Wij maken als afdeling Winschoten e.o. deel uit van het Rayon Groningen. In dat rayon zijn we met 6 afdelingen: Appingedam, Groningen, Haren/Eelde, Midden-Groningen, Stadskanaal en Winschoten.

Onlangs zijn de besturen van al deze afdelingen bijeen geweest bij Siep&Co in Oude Pekela. Daar hebben we een rondleiding gehad en daarna was er tijd voor een ontspannende quiz en gezelligheid.

We zijn ons er terdege van bewust dat het een goede zaak is om ervaringen met elkaar uit te wisselen en waar dat mogelijk tot meer samenwerking te komen. De Open Tuinen Estafette is daar een mooi voorbeeld van.

De besturen van de afdelingen in ons rayon komen ook samen om te praten over een beleidsnota die is gemaakt door Femke Lampe, de nieuwe directeur van het Landelijk Bureau van Groei en Bloei.

Leen Verbeek is aangetreden als nieuwe voorzitter van het Landelijk Bestuur en er is een ledenraad waarin vertegenwoordigers van de rayons zitting hebben.

In oktober zijn alle afdelingen uitgenodigd voor een bijeenkomst waarin het nieuwe beleid aan de orde komt. Dat stuk gaat over de toekomst van onze vereniging. Belangrijk is daarbij de vraag: wat verwachten de afdelingen van het Landelijk Bureau en van het Landelijk Bestuur?

Daarom stel ik ook de vraag aan u als lid van onze afdeling en als lezer van ons blad:

wat vindt u essentieel om een succes te maken van de toekomst van onze vereniging?

Stuur uw opmerkingen en ideeën daarover zo spoedig mogelijk naar onze secretaris. Dan nemen we die mee naar het landelijke overleg! Gewoon doen, hoor!

Ineke Essing

Voorzitter Groei en Bloei Winschoten e.o.


Jaarlijkse Buitendag op vrijdag 19 juli 2024

Met een bus vol liefhebbers van tuinen-kijken bezochten we deze dag 3 tuinen in Nijkerk en bij Hoevelaken. Om 8 uur vertrokken we met 52 personen in de bus van Deiman naar Gelderland. Omdat onze zo vertrouwde chauffeur Eddy verhinderd was moesten we het doen met Laurens, die zijn vak ook uitstekend verstond en ons hartelijk welkom heette. Vervolgens trakteerde Gerda Mellema, weer de architect van deze dag, ons namens het bestuur op de Groei en Bloei tas met het Tien Punten Plan erop. Na een voorspoedige reis arriveerden we in Nijkerk. Omdat de laatste paar honderd meter moeilijk toegankelijk waren voor de bus gingen we, onze benen strekkend, lopend naar tuin no. 1:  “De Wilgenkamp “.

De heer des huizes kwam met zijn auto een paar personen halen die moeite hadden met lopen. We werden onthaald met koffie of thee en een heerlijke appelcarree van bakker ten Have uit Nijkerk. We troffen een alleraardigst echtpaar dat hier inmiddels 32 jaar woonde. Hun 1,5 ha. grote tuin, een ontwerp van Liesbeth Canneman, lag er verzorgd en weelderig bij. De vele regen van de afgelopen tijd heeft hier ook voor veel groei en bloei gezorgd. Mooie strakke hagen, prachtige rozen en vaste planten. Ja, met de fotoalbums van Jannie Bos en Roelof Kuper kunnen jullie er nog volop van nagenieten! Om 11.15 uur trok de eigenaresse aan een luide bel ten teken van afscheid nemen. Iedereen liep weer terug naar de bus en de taxi werd weer ingeschakeld. Maar bij het koppen tellen ontbrak er 1 persoon. Na enige tijd kwam zij, erg bezorgd kijkend, de bus binnen. Haar telefoon was ze kwijt geraakt in de tuin! Gerda ging haar 06 nr. bellen en de eigenaren gingen luisteren waar de telefoon rinkelde. Gelukkig werd deze gevonden in een ligstoel. Onze chauffeur was zo geschikt om het apparaat op te halen nadat hij ons had afgezet in de tweede tuin. Chapeau voor Laurens en de felicitaties voor Jennie die hem wel heel dankbaar was.

Onze tweede tuin was van een heel andere categorie. Het Engelse echtpaar John en Joyce Ramsbotham tuinieren hier ook al zo’n 35 jaar in hun bijzondere tuin “Op de Haar“. Deze tuin is eigenlijk een gedeelte van het historisch Hoevelakense bos. Het echtpaar maakte er een prachtige schaduwtuin van, verdeeld over smalle stroken grond afgewisseld door slootjes. Daarop groeiden bomen met daaronder een keur aan varens en andere schaduwplanten.

De kunstzinnige Joyce maakt beelden, onder andere veel vogelsoorten in diverse maten, die we overal in de tuin aantroffen.

Op het grote terras tegen het huis konden we onze zelf meegebrachte lunch eten met divers dranken van onze gastvrouw. John ging onvermoeibaar rond met wie dat wilde en vertelde over zijn tuin. Vanaf het terras zag je het open gedeelte van de tuin met strakke hagen en fleurige borders. Onder de indruk gingen we terug naar de bus, waar John en Joyce ons hartelijk uitzwaiden.

Op naar de andere kant van Hoevelaken, waar Marianne en Henk Korthorst van tuin “Klein Rassert” ons inmiddels stonden op te wachten. Op een perceel grond van een 0,5 ha. stonden een gerestaureerd boerderijtje met bakhuisje, een hooitas en een varkensschuur. Eerst werd een paddenpoel gegraven en een vogelbosje aangeplant. Schapen begraasden het terrein. Omdat de belangstelling voor een tuin groeide, werd Marianne lid van Groei en Bloei Nijkerk en van een tuinclub. Er werden hagen geplant en borders ontworpen naar eigen inzicht. Tuingoed Foltz was hun favoriete kwekerij. Verder wordt de natuur toegelaten in de vlindertuin. Dat zorgt voor biodiversiteit en door de bomen voor veel vogels. Henk vertelde over de kerkuilen in hun kapschuur. Ieder jaar zorgen ze voor nakomelingen. Na deze gastvrije ontvangst, catering in de varkensschuur en rondgang door de tuin met Henk of Marianne of alleen, gingen we met nieuwe inzichten terug naar de bus.

Om goed half zes parkeerde Laurens de bus op de P-plaats aan de rand van Elburg. Ieder kon tot 6 uur rondlopen in het pittoreske stadje. In restaurant De Haas aan de Jufferenstraat hadden we een smakelijk diner  Daarna rechtstreeks terug naar de bus gewandeld waar Laurens ons opwachtte en daarna ons vlot en veilig weer in Winschoten afleverde. Voorzitter Ineke Essing bedankte tot slot eerst chauffeur Laurens en overhandigde hem een enveloppe met inhoud en daarna dankte ze Gerda Mellema die ons weer een prachtige tuinendag had bezorgd. Luid applaus van de reizigers. Tot het volgende jaar!

Verslag van een enthousiaste medereizigster


OPENTUINENWEEKENDEN 2024.

De aftrap van de Open Tuinen Estafette Groningen 2024 was dit jaar in Westeremden. In het dorpshuis werd de eerste Open Tuinen Gids uitgereikt aan Rika Zuidveld, al jaren secretaris van afdeling Appingedam/Delfzijl. Vervolgens konden de tuineigenaren op bezoek bij Henk Helmantel en verzorgde zijn vrouw Babs een rondleiding door de oude Andreaskerk. In de loop van de zomer konden we onder redelijk goede omstandigheden onze open tuinendagen houden.

Het landelijke Groei & Bloei Open Tuinen Weekend was op 15 en 16 juni. We hadden redelijk weer, maar het aantal bezoekers viel meestal wat tegen. Er was dat weekend ook van alles te doen, waaronder de start van “Westerwolde Rijgt”. Vooral de tuinen die buiten dat gebied liggen merkten dat veel bezoekers de andere kant op  gingen.

Beter was het weekend in het kader van de Open Tuinen Estafette op 17 en 18 augustus. Het was prachtig weer en we konden veel bezoekers verwelkomen. En vaak horen we als mensen van verder weg komen: “Nooit gedacht dat Groningen zo mooi is” en dat er zoveel mooie tuinen zijn. Een uitspraak die meerdere keren gehoord wordt.

Voor de tuineigenaren was er weer de gelegenheid om bij elkaar op bezoek te gaan. Op vijf maandagavonden werd er een tuin bezocht, waardoor de tuineigenaren de kans krijgen bij de collega’s te kijken. Tijdens de open dagen lukt dat niet want ja, dan ben je zelf open. Iedere avond waren er rond de twintig belangstellen samen op pad.

Al met al weer een geslaagd seizoen, wat we volgend jaar weer hopen te herhalen. Wilt u als nieuwe tuin mee doen? De officiële oproep met aanmeldgegevens kunt u in de nieuwsbrief van januari verwachten.



In herinnering Tineke Ebbens

Begin september werden we opgeschrikt door het overlijden van ons trouwe lid en oud-voorzitter Tineke Ebbens-Torringa. Velen zullen zich haar enthousiasme en warme betrokkenheid goed kunnen herinneren.

Tineke is ruim 50 jaar lid geweest van “Semper Florens”, de Winschoter afdeling van Groei&Bloei met een eigen naam. Al die tijd woonde ze aan de Goldhoorn, met haar man Edzo en hun kinderen. Samen met haar schoonmoeder, die ook actief lid was, ontwikkelde ze de tuin bij hun boerderij. In latere jaren werd “Kloosterheem” een bekende bezoektuin, waarin ook tuinconcerten werden georganiseerd. De laatste keer nog in 2012 bij het 50 jarig bestaan van onze afdeling.

We kennen Tineke als actief bloemschikster. Betrokken bij cursusavonden en wedstrijden. Maar ook bij evenementen was ze actief, zoals bij de aanstelling van burgemeester Smit en later bij de ontvangst van koningin Maxima in het Rosarium. In 2019 deed ze mee aan het Noordelijk kampioenschap in Ureterp.  Hoewel ze de opdracht veel te modern vond, eindigde ze vrij hoog in de middenmoot.

Tineke is ruim zeven jaar onze voorzitter geweest en dat altijd met het haar kenmerkende enthousiasme. Menig spreker werd door haar ontvangen en met lovende woorden weer bedankt. Als medebestuurders konden we onder haar leiding altijd in een prettige sfeer vergaderen. Een hoogtepunt was de aanbieding en onthulling van de roos Groei&Bloei tijdens de Groenmarkt in het Rosarium.

De laatste tien jaar woonde ze in de bungalow naast de boerderij. En al snel werd er vol lof over haar nieuwe tuin gesproken. “Nog maar net begonnen en nu al weer zo’n mooie tuin. Hoe doet ze dat toch?”

Wij zullen haar missen, met haar warmte en hartelijkheid. Wij wensen Edzo en kinderen heel veel sterkte.

Namens het bestuur van Groei en Bloei afdeling Winschoten

Watze Bokma, secretaris


Nieuwe leden vanaf juni 2024

Dhr. J. Loots                                                        Vlagtwedde
Mw. G.E.M. Raupp                                              Vlagtwedde
Mw. T. Berends-van Loenen                               Winschoten
Mw. E. Anema                                                     Weener – Dl
Mw. G. ten Hoorn                                               Oude Pekela
Dhr. J. Kiewiet                                                    Oostwold
Mw. G. Schouten                                                Winschoten
Dhr. C.J. Smits                                                     Blauwestad

Alle nieuwe leden, van harte welkom en we hopen u regelmatig te zien bij onze lezingen en andere activiteiten.

Voor mailberichten en / of de digitale nieuwsbrief van onze afdeling kunt u mailen naar info(at)winschoten.groei.nl

Bezorgen van de nieuwsbrief.

Van een aantal leden is bekend dat zij naast de digitale versie de nieuwbrief ook graag op papier ontvangen.

U kunt dit per email doorgeven aan Alie Garst via adres ledenadministratie(at)winschoten.groei.nl 06-27378485. Krijgt u de nieuwsflitsen nog niet op uw emailadres? Hiervoor kunt u zich melden via info(at)winschoten.groei.nl

Activiteiten bij de “Buren”

Deze kunt u allemaal vinden op de site: www.rayon-groningen.groei.nl Op deze site zijn de verschillende activiteiten te zien, en de plaats, datum en tijdstip waar deze worden gehouden.

Nadere informatie vindt u op de website van betreffende afdeling.

www.(plaats invullen).groei.nl  (wij hebben www.winschoten.groei.nl)



Rabo clubsupport

De uitslag van de rabo clubsupport was dit jaar € 282,19. Dat is minder dan vorig jaar. Dat is jammer, maar we zijn toch blij met de stemmen die een aantal van u aan ons hebt gegeven. We kunnen er weer iets moois mee doen.

 


Het nieuwe jaarprogramma.

Onze voorzitter noemt het ook in haar openingswoord, het Rozenpaviljoen gaat van exploitant veranderen. Na ruim 10 jaar nemen we op 6 november (onze laatste lezing van dit jaar)  afscheid van Peter de Jager, zijn partner Odetta en de medewerkers die ons altijd gastvrij en vriendelijk ontvangen hebben. Vanaf deze plaats wensen we Peter en de zijnen alle goeds toe in de toekomst.

Omdat we niet weten wat de plannen van de opvolger zijn, is er een kleine commissie bezig om mogelijke locaties in Winschoten te bekijken en een keuze te maken waar we in elk geval het komende jaar onze lezingen gaan houden. Het bestuur kiest er voor om in Winschoten te blijven op een plek die goed bereikbaar is, waar het makkelijk parkeren is en waar voldoende ruimte is voor onze leden. En een hapje en vooral een drankje mag daarbij niet ontbreken.

De programmacommissie is ook weer van start en deze hoopt in de eerste weken van oktober te vernemen waar we naar toe gaan. Dan kan de commissie dat afstemmen met onze sprekers en spreeksters. We hopen weer een afwisselend en leerzaam programma te kunnen bieden. Naast de lezingen komen de tuinestafette, het bloemschikken en de jaarlijkse buitendag  in elk geval weer aan bod.

En u mag alvast noteren: de Rozensnoeidag op zaterdag 15 maart en de Groenmarkt in de vernieuwde versie op zondag 29 juni. De voorbereidingen zijn alweer gestart!


Gegevens Groei & Bloei Afdeling Winschoten en Omstreken

Voorzitter en bloemschikcoördinator

Ineke Essing, Telefoon 06-20920222.

e-mail  essing.ineke(at)gmail.com

Secretaris

Watze Bokma, Telefoon 0597-591688

e-mail  watzebokma(at)hotmail.com

Penningmeester

Gerda Mellema, Telefoon 0597-612094

e-mail  gerda.p.mellema(at)kpnmail.nl

Bestuurslid en ledenadministratie

Alie Garst, Telefoon 06-27378485

e-mail  ledenadministratie@winschoten.groei.nl

Algemeen bestuurslid: Vacature

De Website , ledenavonden en tuinclubs

Webmaster Giny Bokma-Brons, e-mail:  info(at)winschoten.groei.nl

De website vindt u op  www.winschoten.groei.nl

De ledenavonden worden gehouden in het Rozenpaviljoen te Winschoten en beginnen om 19.30 uur.

 

Onze tuinclubs: Interesse? Dan kunt u contact opnemen met:

“Passiebloem”:

mw. G. Smit:                           smit151(at)ziggo.nl

De Toenstruuners“.

Mw. M. v.d. Meulen:               miriamvandermeulen(at)huningaheerd.nl

Mw. I. van Schoonveld          Inez266(at)outlook.com

Oxalis

Mw. E. Bosman                      gerriebosman(at)planet.nl

Mw. G. Mellema                     gerda.p.mellema(at)kpnmail.nl

 


Kopij

De kopij voor het januarinummer moet vóór vrijdag 27 december 2024 bij de secretaris binnen zijn. watzebokma(at)hotmail.com