Winschoten

Extra aandacht voor

U kunt zich nu opgeven voor de excursie naar Tuinen van Weldadigheid.zaterdag 22 juni. info verderop in de nieuwsbrief.

Ook voor de workshop egelhuisje bouwen 7 september kunt u zich alvast opgeven!


MET HET OOG OP DE TOEKOMST

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar mijn tuinseizoen verloopt volstrekt anders dan andere jaren. Door de kou en de nattigheid bleef het lang stil, sommige plantjes vertikken het domweg om iets te doen. De afgelopen twee weken is alles explosief gegroeid en worden de opengevallen plekken ineens heel zichtbaar. Sommige planten staan al volop in bloei, veel vroeger dan anders. Daardoor zien de combinaties er weer anders uit. Gaten vullen met nieuwe vaste planten en eenjarigen. Ook weer een aardig klusje. Tuinwerk is nooit klaar. Het buitenleven blijft toch altijd verrassen.

Twee maanden geleden heeft de ledenvergadering mij tot voorzitter van het bestuur van onze Groei en Bloei afdeling gekozen. De secretaris heeft het  verslag van de ALV in deze nieuwsbrief opgenomen. Als je dat verslag leest, wordt weer duidelijk dat het toekomstig functioneren van onze afdeling zeer zorgelijk is. Zowel de penningmeester als de secretaris gaan nog maar een jaartje door omdat zich niemand heeft gemeld die ze zou willen vervangen. Voor mijzelf geldt ook dat ik het voorzitterschap op mij heb genomen omdat dat op dat moment het meest voor de hand lag. Ik zou het  zelf niet hebben bedacht. Desalniettemin is het huidige bestuur, dus Watze Bokma, Gerda Mellema, Alie Garst en ik, heel serieus en met veel plezier bezig om de boel draaiende te houden. Werkende weg borrelen allerlei leuke ideeën en plannen op. Maar er zijn ook zorgen over de financiën en de  continuïteit in de komende jaren, We zouden zo graag zien dat er een paar leden zijn die bij onze vergaderingen willen aanschuiven om mee te  denken en te praten over wat ons bezighoudt. Schroom niet om een mailtje te sturen naar onze secretaris.
Deze nieuwsbrief gaat over de activiteiten in de komende maanden. En dat is vooral: tuinen kijken en genieten van alles wat groeit en bloeit. We gaan als afdelingsactiviteit op 22 juni naar de Tuinen van Weldadigheid in Veenhuizen. In onze provincie zijn veel mooie tuinen die meedoen aan de Open Tuinen Estafette. Het weekend van 15 en 16 juni is het landelijke Open Tuinen Weekend en op 17 en 18 augustus stellen 23 eigenaren in Winschoten en omgeving hun tuinen open voor bezoek. Onze traditionele busreis is weer helemaal volgeboekt en in oktober starten we opnieuw met een serie van 3 bloemschiklessen. Na de zomerperiode komen we met een mooi programma voor het najaar.

Ik hoop van harte dat de activiteiten u aanspreken en dat u daaraan deelneemt. Want behalve ons maandelijkse tijdschrift is Groei en Bloei
toch vooral een mooie vereniging. Andere tuinliefhebbers ontmoeten en samen dingen ondernemen heeft zeker een toegevoegde waarde.
Ineke Essing
Voorzitter Groei en Bloei
Afdeling Winschoten e.o.15 en 16 juni Open Tuinen Estafette 2024

In de provincie Groningen zijn veel mooie tuinen en veel enthousiaste tuiniers. De 6 afdelingen van Groei & Bloei hebben gezamenlijk de Open Tuinen Estafette opgezet: vanaf eind mei tot aan september stelt om de 2 à 3 weken steeds één van de afdelingen de tuinen open voor publiek.

Zo kan een grote diversiteit aan tuinen worden bezocht op verschillende momenten in het tuinseizoen.  Dit jaar nemen 134 tuinen deel aan de Open Tuinen Estafette weekeinden, waaronder vele nieuwe tuinen. De Open Tuinen Gids met data en korte beschrijvingen is op 15 april verschenen. Ook op de website opentuinenestafettegroningen.nl staan de deelnemende tuinen, vaak met een uitgebreidere beschrijving en meer foto's.


Zaterdag 22 juni Excursie naar de Tuinen van Weldadigheid.

Bij de lezing van Lambert Sijens op 4 april is het al aangekondigd. We organiseren een excursie naar de Tuinen van Weldadigheid. De Tuinen van Weldadigheid is een bedrijf dat drie prachtige en duurzame takken verenigt: kwekerij van bijzondere gewassen, zorgboerderij en recreatie & educatie. De collecties aardappelen, knofloken en bonen zijn uniek. Je kunt wel zeggen dat hier een passie beleefd wordt  voor het in stand houden van bijzondere en oude soorten. Het zaai- en pootgoed dat er verkocht wordt is gecertificeerd biologisch.

We gaan daarmee naar bijzondere tuinen met een bijzondere collectie. Het is “Een groene oase met allemaal verschillende tuindelen waar we een enorme verscheidenheid aan gewassen telen. Allereerst groenten en aardappelen. Maar daarnaast groeit er ook fruit en bloeien er vele bloemen, kruiden en wilde planten. Biologisch natuurlijk, dat vinden we belangrijk voor onszelf en voor volgende generaties.”

Informatie over de tuinen vindt u op https://detuinenvanweldadigheid.nl

Vertrek om 13.15 uur vanaf de parkeerplaats aan de Mr. D.U. Stikkerlaan t/o de Sporthal. De kosten zijn € 3.00, p.p. inclusief rondleiding. Koffie/thee en eigen gemaakt gebak voor eigen rekening.

De km vergoeding wordt berekend per auto. Alle deelnemers, incl de chauffeur betalen de reiskosten.  De afstand v.v. is ca. 125 km. á € 0.20 is € 25 per auto. Graag contant geld meenemen voor de betaling en voor vertrek afrekenen. U kunt zich opgeven bij: Gerda Mellema, per email: gerda.p.mellema@kpnmail.nl of telefonisch 0597-612094, 06-12785819Zondag 7 juli De Groenmarkt

In samenwerking met Groei&Bloei afdeling Winschoten wil de gemeente Oldambt de Groenmarkt weer in ere herstellen.

Op het moment dat het Rosarium op zijn mooist is, met aandacht voor de Rozen diverse kwekers en andere “groene standhouders”.

We zijn met een eigen stand aanwezig en we gaan weer mooie bloemstukken verkopen. Wees er tijdig bij! We hopen op mooi weer en veel belangstelling!


De Jaarlijkse BUITENDAG op VRIJDAG 19 JULI 2024

Met bestemmingen in Nijkerk, Hoevelaken en Elburg
Inmiddels is deze busreis al volgeboekt! Maar als u wilt kunt u zich nog op de wachtlijst laten plaatsen. De gegevens staan onder dit bericht.
En voor de deelnemers: We gaan om 7.55 uur rijden. Aanwezig zijn om 7.45 uur op parkeerplaats aan de Mr. D.U. Stikkerlaan (t/o de Sporthal) en  VERGEET UW LUNCHPAKKET NIET.
De eerste tuin is “De Wilgenkamp” in Nijkerk. Een prachtige tuin (opp. 1.5 ha) vol verrassingen, ontworpen door Liesbeth Canneman. Tuinkamers, een rozentuin, moestuin. Engelse borders, twee vijvers, een berceau, boomgaardje en heel veel rozen te bewonderen.
Vanuit Nijkerk gaan we naar Hoevelaken, hier bezoeken we twee tuinen. In “Op de Haar” worden we ontvangen door John en Joyce Ramsbotham. Op de Haar ligt in het historische Hoevelakense bos.Bosplanten en schaduwminnaars voeren op veel plaatsen de boventoon.Veel variatie in acers, magnolia’s, rhododendrons, camelia’s, bamboe, varens en hosta’s die zich in de loop van de jaren hebben ontwikkeld tot een geheel. Op de Haar heeft een uniek karakter van wegens zijn ligging.
Vervolgens gaan we naar de landschapstuin “Erf Klein Rassert”. Een voormalig boerenerf, groot 5400 m, waar rust is en ruimte. Een structuur van hagen als omlijsting van een ensemble van authentieke gebouwen, informele borders. Een wandeling over het erf, langs paddenpoel, door  boomgaardjes, bijzondere planten in een variëteit aan borders met hier en daar een mooi uitzicht op de omringende weilanden.
Op de terugreis dineren we bij Restaurant De Haas, Jufferenstraat 21, binnen de stadsmuren in het vestingstadje Elburg. Om 18.00 uur worden we daar verwacht. Misschien kunnen we vooraf nog een uurtje wandelen door pittoreske steegjes en over kerkpaden. In het oudste deel van Elburg, bevindt zich een fraai en historisch stuk groen: De Groene Kruidhof. Gratis toegang en de tuin is geopend van 9.00/21.00 uur.
Dit alles kost € 77,00 euro per persoon, incl. bus, entree tuinen, koffie met gebak en in de andere tuinen koffie/thee/lekkers en het diner.
Mocht u nog op de wachtlijst willen: U kunt zich opgeven bij Gerda Mellema, per email: gerda.p.mellema@kpnmail.nl of telefonisch 0597- 612094, 06-12785819. Mocht er nog plaats zijn dan krijgt u de betalingsgegevens toegestuurd.
Alleen voor deze dag is er een mobiel nummer bereikbaar, Gerda Mellema 06-12785819 en Watze Bokma 06-53187079Zaterdag 7 september Workshop Egelhuisje maken.

In een jaar waarin er erg veel slakken zijn is een vorm van natuurlijke bestrijding uiterst welkom. Egels kunnen daarin erg behulpzaam zijn en die kunnen wij dan weer helpen door een natuurlijke schuilplaats aan te bieden.
Een egel zoekt graag een rustig hoekje van de tuin, met beschutting, het liefst onder begroeiing, takkenhopen, bladeren maar ook in een aangeboden huisje. Dat vervolgens op een vergelijkbare plaats in de tuin komt te staan.
Zaterdag 7 september gaan we in een workshop ons eigen egelhuisje bouwen. Deze zijn er in allerhande soorten en maten. Wij bouwen vanuit een voorbereid “bouwpakket”. Alle onderdelen zijn op maat gezaagd en die gaan we monteren.
Dit onder de deskundige leiding van ons lid Abel Trenning, die veel ervaring heeft met allerhande timmer- en kluswerken.
We beginnen om 09.00 uur in de hobbyruimte bij Karien de Boer, Hoofdstraat 24, 9686 VJ Beerta.

Als u belangstelling hebt dan nu al graag aanmelden, want het aantal deelnemers is beperkt. Eén en ander moet nog voorbereid worden en daarna volgt een nieuwsflits met de kosten en verdere details.
Aanmelden kan bij: watzebokma@hotmail.com


Om alvast te noteren:

Woensdag 9 oktober lezing over Paddenstoelen door de befaamde natuurfotograaf Geert de Vries.
Zaterdag 12 oktober Plantenruildag bij de fam. Bosman in Blijham.
Zaterdag 19 oktober Herfstwandeling in de Heemtuin van Muntendam onder leiding van Klaas Steenbergen. Het gaat hierbij vooral om de paddenstoelen. We besluiten deze wandeling met een hapje en drankje. Dit is voor “eigen rekening”. Afhankelijk van het weer en de groei van de paddenstoelen kan deze wandeling een week eerder of later georganiseerd worden. Verdere informatie volgt in een nieuwsflits
Het bloemschikken begint weer op: woensdag 16 oktober, de andere data zijn woensdag 13 november en woensdag 11 december 2024


De coöperatieve Rabobank

DE RABOBANK ORGANISEERT OOK WEER IN 2024  RABOBANK CLUBSUPPORT

Rabobank Groninger Land stelt ook weer in 2024 een bedrag beschikbaar voor verenigingen en stichtingen. Ook Groei & Bloei afd. Winschoten, doet hieraan mee!! Bent u Rabo lid dan kunt u stemmen.

Inloggen bij de www.rabobank.nl/gl /stem en dan wijst het zich verder wat u moet doen. Ook via de Rabo app kunt u stemmen.

Men kan stemmen op 3 favoriete clubs.

Hoe meer stemmen onze vereniging krijgt, hoe hoger de bijdrage voor onze afdeling.

Stemmen kunt u vanaf 2 september t/m 24 september 2024.

U ontvangt een uitnodiging om te stemmen via een code.

Onze afdeling kunt u vinden bij Natuur & Maatschappij/Natuur,

Groei & Bloei KMTP afd. Winschoten.

Beste Groei & Bloei leden. Het is voor onze vereniging belangrijk om deze actie onder uw aandacht te brengen om zoveel mogelijk stemmen te werven. Wij kunnen deze bijdrage goed gebruiken om onze activiteiten nog beter te kunnen invullen.

Het zou fantastisch zijn als vele leden hun stem, meerdere stemmen zou nog mooier zijn, geven aan Groei & Bloei, afd. Winschoten tijdens de RABObank ClubSupport. U kunt aan uw familie en/of kennissen vragen om op onze vereniging te gaan staemmen Alvast bedankt!


Verslag van de algemene ledenvergadering 22 februari 2024

Aanwezig: 30 leden.

Opening

Geheel in traditie zit het bestuur achter de “bestuurstafel” voorzien van het tafelkleed dat ter gelegenheid van het 30 jarig jubileum door een aantal leden is gemaakt. In de opening stelt de voorzitter, mw. Evelieke Slob, het voltallig aanwezige bestuur aan de leden voor  en heet allen van harte welkom.

Verslagen

Het verslag van de vorige jaarvergadering dd. 23 februari 2023 is gepresenteerd in de nieuwsbrief van mei 2023. In de agenda voor vanavond is naar dit verslag verwezen en voor wie wil is er een papieren versie aanwezig. Er zijn geen opmerkingen over dit verslag en wordt daarmee door de vergadering goedgekeurd.

Bestuursverslag; het eerste deel van dit verslag is gepresenteerd in de nieuwsbrief van januari. De voorzitter geeft een toelichting op de inleiding van het definitieve verslag met daarin o.a. het gevoerde beleid, de aard van de vereniging (zelfstandige rechtspersoon) en de verhouding tot de plaatselijke afdelingen. Ook verteld zij iets over onze deelname aan het provinciale rayon. En de rol en bevoegdheden van de landelijke ledenraad. Specifiek uit het afgelopen jaar is de presentatie van het Groei&Bloei tien-puntenplan, aandacht voor klimaat vriendelijk tuinieren. Helaas heeft onze vereniging én afdeling nog steeds te maken met een teruglopend ledenaantal. Over dit geheel zijn geen vragen, waarna de vergadering het verslag goedkeurt en het kan worden ondertekend.

Financieel jaarverslag

Mw. Gerda Mellema, penningmeester, leest het financieel verslag over 2023 voor. Net als in voorgaande jaren is er een negatief saldo. Deze keer bedraagt dat € 630.81. Het is een ingecalculeerd tekort, maar we naderen nu het punt dat verder interen op het spaargeld niet meer verantwoord is. Het bestuur beraad zich daarom op middelen en / of acties extra inkomsten te genereren. Anders ontkomen we er niet aan te snijden in het activiteitenaanbod. De RABO clubsupport actie, bracht het mooie bedrag van ruim € 464,- op.

Er zijn geen vragen over het financieel verslag.

In de kascommissie zaten dit jaar Dhr. Jaap Bosscher en Mw. Margot Assenberg. Mw. Assenberg doet verslag namens de kascommissie verslag. Het geheel zag er keurig uit en zij stelt voor het verslag goed te keuren wat door de vergadering met applaus en dank wordt bekrachtigd. Hiermee heeft het hele bestuur decharge gekregen.

Dhr. Bosscher is aftredend. Voor volgend jaar bestaat de kascommissie uit: mw. Margot Assenberg en dhr. Geert de Jonge. Als nieuw reservelid meldt dhr. A. Gringhuis zich aan.

Bestuurssamenstelling

Helaas heeft mw. Anke Eendebak moeten besluiten te stoppen als bestuurslid. Het werk voor de vereniging bleek bij nader inzien niet te combineren met haar andere verplichtingen. De voorzitter bedankt haar voor haar inzet, haar deskundigheid en de prettige samenwerking. In dit jaar heeft Anke de regio goed leren kennen door al haar bezorgwerk, wat ze vaak per fiets heeft gedaan.

Het bestuur draagt als opvolgster ledenadministratie voor mw. Alie Garst. Middels een hartelijk applaus wordt zij door de vergadering benoemd.

Dhr. W. Bokma, heeft zich voor één jaar herkiesbaar gesteld. Aangezien er geen tegenkandidaten zijn gekomen, blijft hij nog een jaar aan als secretaris.

Mw. Gerda Mellema is officieel aftredend, maar er is geen nieuwe kandidaat penningmeester gekomen. Gerda heeft de hand nogmaals over het hart gestreken en aangeboden nog een jaar aan te blijven. De voorzitter bedankt namens de vereniging maar, het bestuur moet echt werk maken van de opvolging en roept ieder op serieus na te denken over een bestuursfunctie.

Tot slot laat de voorzitter weten dat zij op basis van persoonlijke afwegingen heeft besloten terug te treden als voorzitter / bestuurslid. Dit is voor de meeste aanwezigen een verrassende mededeling. In het bestuur is voorgesteld mw. Ineke Essing voor te dragen als waarnemend voorzitter en bloemschikcoördinator. Mw. Essing vertelt dat zij eerder in Dronten ook voorzitter is geweest en we kunnen op deze manier eerst verder als verenigingsbestuur. Deze benoeming wordt met applaus begroet.

Rondvraag:

In de rondvraag dhr. v. Leeuwen met een opmerking over de verouderde naamstelling van onze spaarrekening.

Mw. Essing heeft als dank voor de inzet van Evelieke en Anke voor beiden een bloemetje.

Na de pauze presenteert Watze Bokma, in een Powerpoint presentatie de activiteiten van het afgelopen jaar.

Met een woord van dank  voor alle bijdragen sluit de voorzitter de vergadering af en wenst ieder tot ziens en wel thuis.

22 februari 2024, Watze Bokma, secretaris

 

Aanvullende Algemene ledenvergadering

Datum: 4 april 2024.

In de voorafgaande periode zijn alle leden uitgenodigd om, voorafgaand aan de lezing door Lambert Sijens, in een algemene ledenvergadering hun mening te geven over het voorstel mw. Ineke Essing tot voorzitter te benoemen. Er zijn vanavond 40 leden aanwezig en van twee leden is een afmelding ontvangen.

Er is geen tegenkandidaat voorzitter gekomen. Hiermee is mw. Essing de enige kandidaat. De vergadering stemt met applaus in met het voorstel haar als voorzitter te benoemen. In haar bedankwoord voor het verkregen vertrouwen memoreert mw. Essing onze mooie vereniging met de vele activiteiten.

Ook vraagt ze aandacht voor het gegeven dat zowel penningmeester als secretaris van jaar op jaar hun termijn maar weer verlengen. Het zou erg goed zijn als nieuwe mensen mee willen doen aan het besturen van onze vereniging.

 

Met deze oproep wordt het vergaderdeel afgesloten en begint dhr. Sijens met zijn lezing.

 Noord Nederlands Bloemschik Evenement NNBE 9 maart 2024

Op 9 maart werd het NNBE gehouden in MFC De Wier in Ureterp.

Er waren 2 groepen deelnemers: recreanten en gevorderden.

Van onze afdeling hebben 6 dames ingeschreven als recreant. En dus vertrokken Elly Bosman, Andrea Kant, Greet Nieland, Ineke Essing en Greetje ten Hoorn zaterdagochtend om 8.00 uur richting Ureterp. Rita Eerkens zou ook mee, maar die was helaas verhinderd.

We hoefden alleen gereedschap mee te brengen. Een ondergrond, bloemen en hulpmaterialen lagen voor iedereen klaar. Na koffie met iets lekkers en nadere uitleg gingen we aan de slag in een grote zaal met ruim 60 werkplekken: 2 heren en veel dames uit Groningen, Friesland en Drenthe.

Het was verbazingwekkend om te zien hoe verschillend de creaties waren. Op de foto één van de  resultaten. Voor Rita hebben we de spullen meegenomen en die heeft thuis het werkstuk gemaakt.

Na een lekkere en gezellige lunch hebben we genoten van een bloemschikdemonstratie door Melissa Smedes. Het was een lange dag, maar we hebben er van genoten en zijn met mooie werkstukken thuisgekomen.

Onze welgemeende complimenten voor de organisatoren. Er is veel werk verricht en alles was piekfijn voor elkaar. Ze kunnen volgende jaar vast weer op een delegatie uit Winschoten e.o. rekenen!


En verder……

In januari de inspirerende lezing van Klaas Steenbergen, waaruit we leren dat we nog veel meer met de natuur mee kunnen tuinieren.

Onze jaarvergadering met o.a. een nieuwe voorzitter.


 

Een mooie serie Bloemschiklessen onder leiding van Lineke Hummel.

De lezing van Lambert Sijens over (moes) tuinieren in het veranderende klimaat.

Een heel gezellige plantenruilochtend bij Gerrie en Elly Bosman. Waar erg veel planten van eigenaar wisselden. Dit beviel zo goed dat we dit volgend voorjaar herhalen.

De cursus fruitbomen snoeien in Vlagtwedde, onder leiding Harrie van der Laan en Roelof Kuper.

Groei & Bloei was betrokken bij de Rozensnoeidag. We hadden een informatiestand en enkele leden waren beschikbaar als instructeur.

Er was weer een stand bij Foltz tijdens het kwekerijen weekend.

Een aantal tuineigenaren reisden naar Westeremden voor de aftrap van de tuinestafette. Daarna een rondleiding in het museum van Henk Helmantel  en kon de oude kerk bezichtigd worden.

En tot slot stonden we in combinatie met de Bijenvereniging met een stand in “de dag van het park. Dit om onze verenigingen te promoten en leden te werven.


Vereniging- en afdelingsnieuws

Nieuwe leden: In de eerste maanden van dit jaar hebben we 12 nieuwe leden mogen begroeten!

Alle nieuwe leden, van harte welkom en we hopen u regelmatig te zien bij onze lezingen en andere activiteiten. Voor mailberichten en / of de digitale nieuwsbrief van onze afdeling mailen naar info(at)winschoten.groei.nl

Bezorgen van de nieuwsbrief. Van een aantal leden is bekend dat zij naast de digitale versie de nieuwbrief ook graag op papier ontvangen. U kunt dit doorgeven aan Alie Garst, email: ledenadministratie(at)winschoten.groei.nl Tel: 06-27378485. Krijgt u de nieuwsflitsen nog niet op uw emailadres? Hiervoor kunt u zich melden via info(at)winschoten.groei.nl


Gegevens Groei & Bloei Afdeling Winschoten en Omstreken

Voorzitter en bloemschikcoördinator

Ineke Essing, Telefoon 06-20920222.

e-mail  essing.ineke(at)gmail.com

Secretaris

Watze Bokma, Telefoon 0597-591688

e-mail  watzebokma(at)hotmail.com

Penningmeester

Gerda Mellema, Telefoon 0597-612094

e-mail  gerda.p.mellema(at)kpnmail.nl

Bestuurslid en ledenadministratie

Alie Garst, Telefoon 06-27378485

e-mail  ledenadministratie@winschoten.groei.nl

Bestuurslid: Vacature!

 

De Website

Webmaster Giny Bokma-Brons, e-mail:  info(at)winschoten.groei.nl

De website vindt u op  www.winschoten.groei.nl

De ledenavonden worden gehouden in het Rozenpaviljoen te Winschoten en beginnen om 19.30 uur.

 

Onze tuinclubs: Interesse? Dan kunt u contact opnemen met:

“Passiebloem”:

mw. G. Smit:                           smit151(at)ziggo.nl

De Toenstruuners“.

Mw. M. v.d. Meulen:               miriamvandermeulen(at)huningaheerd.nl

Mw. I. van Schoonveld          Inez266(at)outlook.com

“Oxalis”

Mw. E. Bosman                      gerriebosman(at)planet.nl

Mw. G. Mellema                     gerda.p.mellema(at)kpnmail.nl

Kopij

De kopij voor het oktober - december nummer moet vóór zaterdag 21 september 2024 bij de secretaris binnen zijn. watzebokma(at)hotmail.com