Winschoten
bekijk online
Nieuwsbrief

                                                   Semper Florens

                       Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde

                                     Afdeling Winschoten en Omstreken

 

 

Van de voorzitter

Beste Tuinvrienden,

Zo in deze tijd van korte dagen en lange nachten hebben we allemaal wel eens een moment, dat we terugkijken op het afgelopen jaar. Je denkt dan aan de zaken, die goed zijn gegaan, maar ook aan dat wat beter had gekund. Die laatste woorden blijven gek genoeg bij mij zo lang hangen. “Want als ik dit nu anders had gedaan, dan was het vast beter gegaan?” Waarom denk ik dat? Tja omdat ik het graag en wij allen het altijd goed willen doen. En als er toch iets misgaat, is het de kunst om daar goed mee om te gaan en ervan te leren.

Ik las laatst een uitspraak van Dr. Albert Schweitzer over de samenhang tussen mensen. Hij zei: zoek de overeenkomsten en ga van daaruit verder. Hij zei verder: zoek de overeenkomsten en je zult ontdekken, dat je veel te delen hebt met elkaar.

Voor ieder van ons zijn deze 2 zinnen belangrijk op ons levenspad: het is zo belangrijk om de ander te accepteren, te waarderen en vooral te leren kennen.

Wij leden van “Semperflorens” kennen elkaar, sommigen al heel lang, anderen korter. We ontmoeten elkaar op de bijeenkomsten, op een excursie en bv. in de tuin, of tijdens een workshop. Hierbij gaat het ook om een ander beter te leren kennen en maken we onze gezelligheid.

Dit jaar begint weer met de nieuwsbrief. En deze uitgave biedt deze keer veel te lezen. We beginnen met de lezingen. De eerste lezing gaat ons uitdagen anders en meer milieubewust naar de tuin te kijken. Tevens schenkt het bestuur de traditionele “nieuwjaarsbubbel”.

We kijken terug op alle activiteiten van 2019 in het jaarverslag en u ziet de agenda voor een leuke en afwisselende jaarvergadering in februari. En we kijken vooruit met de bollenroute, de nieuwe reis naar Engeland, u wordt uitgenodigd deel te nemen aan de Open Tuinen Dagen, kortom een nieuwsbrief met voor elk wat wils.

En bijgaand ontvangt u het jaaroverzicht van alle activiteiten in 2020.

Ik wens iedereen die betrokken is bij “Semper Florens” een mooi en bloemrijk jaar toe en veel leesplezier!

Tineke Ebbens voorzitter

 

 

Activiteiten  ”Semper Florens” januari 2020  t/m april 2020

Woensdag 15 januari Nienke Plantinga, “Avontuurlijk tuinieren”.

Nienke Plantinga is tuin- en landschapsontwerper die van persoonlijke wensen levende tuinen maakt onder “MagnoliaTuinontwerp” en schreef samen met Katja Staring het boek “Avontuurlijk Tuinieren”. Haar ervaringen met ontwerpen van tuinen en tuinieren met permacultuur maakt ze toegankelijk voor een iedere tuinbezitter. Ontdek in deze lezing zelf hoe je van je tuin een gastvrije plek maakt voor dieren en planten.

In haar tuinfilosofie, van haar ontwerpburo “Magnoliatuinontwerp”, staat dat de tuin een stukje natuur bij je huis is en hoe meer je de natuur respecteert, hoe mooier je tuin wordt. Daarom hanteert zij de Permacultuur principes bij inventarisatie – ontwerp – aanleg èn onderhoud. Met de natuur meewerken heet dat. Een tuin ontwerp je op de toekomst, daarom kiest zij voor duurzame materialen, elementen die aansluiten bij het huis of bedrijfspand en eigenaar zorgen voor een geslaagde tuin op de lange termijn.

Groene paradijsjes:   Een tuin is een ‘omheind stuk grond, met bloemen, bomen en andere gewassen beplant’, op die manier vormgegeven dat het past bij jou. Kennis van bodem, omstandigheden en plantensoorten is de basis – maar zeker ook kennis van mensen. Wat voor tuin past bij jouw leven, hoe word jij geraakt door een tuin, met de juiste vragen proberen we dat helder te krijgen.

Beleef het mee in de interactieve lezing en deel ook je ervaringen en check of je ook al een TUINAVONTURIER bent! Tuinieren zou geen oorlog tegen de natuur moeten zijn, maar juist een samenwerking. Ga dus niet de slakken en paardenbloemen te lijf, maar verdelg vastgeroeste ideeën over tuinieren in het eigen hoofd. Het is een van de boodschappen in het nieuwe boek 'Avontuurlijk tuinieren'.

Uitnodiging: De lezing kan veel informatie bieden voor tuiniers die nu nog niet goed weten welke kant ze op moeten. Nodig daarom ook (jonge!) buren en kennissen uit. De toegang is vrij.

Zie voor meer informatie: www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/avontuurlijk-tuinieren-tien-tips-om-weer-leven-in-je-tuin-te-brengen

Woensdag 19 februari Jaarvergadering,

De agenda, het programma en het jaarverslag staan elders in dit blad

Zaterdag 14 maart: Noordelijk kampioenschap bloemschikken.

Locatie: Multifunctioneel Centrum De Wier, Ureterp

Evenals in 2019 wordt er wederom een bloemschikevenement/wedstrijd gehouden. U kunt meedoen in de groep beginners of gevorderden.

Er is een opdracht. De opdracht wordt pas bekend gemaakt aan het begin van het evenement. Men kan zich dus thuis niet voorbereiden op het werkstuk. Wel ontvangt iedere deelneemster die ochtend de benodigde materialen, ondergrond, bloemen. Het evenement wordt in het Multifunctioneel Centrum "De Wier" in Ureterp gehouden. De wedstrijden worden in de ochtend gehouden en daarna is er een verzorgde lunch ’s Middags is er een bloemdemonstratie door erkend bloemarrangeur en worden een aantal van de gemaakte stukken van de wedstrijd besproken.

Zijn er binnen onze vereniging dames die zich willen wagen aan dit evenement? Neem dan contact op met Elly Bosman 0597-562634.

Supporters zijn bij deze van harte uitgenodigd om te komen kijken!

Wo. 18 maart  Wim Paul van der Ploeg. “De magie van het tuinieren”

Tijdens de lezing neemt Wim Paul je mee op een reis langs vele tuinen, planten en bloemen. Het lijkt een toevallige verzameling, maar gaandeweg ervaar je dat dat niet zo is: door de veelheid aan vormen, kleuren en structuren ga je opeens anders kijken. Kijken naar een lijn, een perspectief, een ritme. En door anders te kijken, zie je opeens veel meer. Dat wat altijd zo moeilijk te omschrijven is: “schoonheid”, blijkt dan opeens opgebouwd te zijn uit een zorgvuldig samengesteld samenspel van vormen, ritmes en thema’s.

Wim Paul kiest daarbij niet de ingang van de bedachte vormen, maar begint vanuit het gevoel voor schoonheid, dat we allemaal in ons dragen. Vervolgens daagt hij je uit om te kijken naar verschillende aspecten van een tuin. De lezing biedt zo een waardevolle kijk op tuinen in het algemeen en maakt dat je ook je eigen tuin in een ander licht kunt gaan zien. En de ervaringen bij lezingen elders laten zien dat dit ook daadwerkelijk gebeurt.

Als afsluiting laat hij foto’s zien van een ontwikkelingstraject van een tuin die hij ontworpen heeft en onderhoudt. Heel inspirerend en een prachtig voorbeeld van zijn organische, bezielde en harmonische manier van werken!

Zaterdag 28 maart: Actie “Tegel er uit en plant er in” bij Intratuin.

Deze zaterdag doen we weer mee aan de actie “Tegel eruit, Plant erin”,

Het afgelopen jaar was het in Winschoten én landelijk een enorm succes. In 2019 zijn er in het totaal maar liefst 15.000 tegels ‘in beslag genomen’. Een geweldig resultaat, dat vraagt om een vervolg.

De actie loopt van 10.00-15.00 uur. De spelregels zijn een beetje aangepast.

1 tegel moet 30 bij 30 zijn (of totaal aantal tegels moet 30 bij 30 cm zijn);

1 tegel per huishouden en we proberen te bewaken dat mensen niet meerdere keren met tegels aan komen.

1 grote plant in ruil voor een tegel (in 2019 waren het 2 kleine planten)

Het is een mooie dag, want je ziet veel mensen die de actie waarderen en we maken reclame voor onze vereniging. Wilt u het bestuur ondersteunen door ook een poosje in de stand te komen om tegels in te nemen en planten weg te geven? Opgave bij Gerda Mellema.

 

 

De dertiende Oost-Groninger bloembollenroute!

 

Vanaf 23 Februari 2020 tot: 26 April 2020 Tijden: 11:00 tot 17:00

Op de bekende locaties in Oostwold, Winschoten en Stadskanaal.

Zie: www.tuinfleur.nl , www.wubsbos.nl en www.stonefarm.nl

Ook City Channel Garden van Lida Lourens is te bezoeken!

Zie ook de aankondiging elders in deze nieuwsbrief

 

Woensdag 1 april Paasworkshop Bloemschikken

De bloemenworkshop staat weer onder de inspirerende leiding van Jacquelien van Eck. Na opgave bij Elly Bosman krijgt u de nadere gegevens, zoals materialen die door uzelf meegenomen dienen te worden en hoe de stukken er uit gaan zien.

De kosten zijn, inclusief een tractatie, € 7,50 voor leden, € 10,-- voor niet leden. Als er nog plaats is mag uw vriend(in) of buur-vrouw/man mee.

Noteert u de datum alvast in uw agenda en u kunt zich opgeven bij : gerriebosman@planet.nl  Het is weer in de nieuwe locatie de “Boschpoort” Het Boschplein 2, 9671 GB te Winschoten.  Aanvang vanaf 19.00 uur met koffie en installeren. Dan kunnen we om 19.30 uur beginnen.

Zaterdag 4 april, Aftrap Open tuinen estafette 2020 afd. Veendam.

De deelnemende tuineigenaren krijgen nog een uitnodiging voor deze dag. De locatie wordt waarschijnlijk de Heemtuin in Muntendam.

 

 

 

Woensdag 8 April, demonstratie bloemschikken door Hans Zijlstra.

Locatie: Ubbo Emmius, Bovenburen 60, 9675 HH Winschoten

Op woensdag 8 april 2020 staat er weer een grootse bloemdemonstratie gepland voor onze vereniging. Deze bloemdemonstratie wordt dit keer gegeven door bloemstylist Hans Zijlstra uit Groningen.

Hans heeft in 2005 de bloemenwinkel aan de Eeldersingel in Groningen van zijn ouders overgenomen. Hij vertelt "mijn beste beslissing ooit". Hans timmert goed aan de weg en voert succesvol veel opdrachten uit in onze provincie en daarbuiten.

Voorjaar 2019 heeft hij deelgenomen aan de Interflora World Cup in Philadelphia.

En nu zal hij ons in de aula van scholengemeenschap Ubbo Emmius te Winschoten komen verrassen met een spetterende bloemdemonstratie. Noteert u deze datum vast in uw agenda, nadere gegevens komen t.z.t. via onze nieuwsflits. Komt allen!

nieuws