Winschoten


van de voorzitter

Beste Tuinvrienden!

Het einde van de zomer is in zicht en dit betekent dat de 3de en laatste Nieuwsbrief van 2021 gedrukt moet worden, opdat U allen deze in oktober via de mail of in de brievenbus ontvangt. Als bestuur zijn we “normaal “gaan vergaderen. De vaccinaties zorgen voor een zekere geruststelling om geen Covid besmetting op te lopen. Het lijkt dat we toch wel kunnen wennen aan een leven met Covid! Maar ik wil wel opmerken, dat iedereen in onze omgeving er voorzichtig mee omgaat.

We wilden de leden weer ontmoeten door ze uit te nodigen op een avond bij “Tuinfleur“. 44 Personen kwamen daar op af. Het was een gezellig weerzien in de prachtige tuin van Pieter en Rika van Delden. Op de vraag of er ook weer een dagtocht moest komen, kwamen positieve reacties. Op 27 augustus reisden 37 tuinliefhebbers in een bus van Deiman naar Barneveld en Leusden. Het werd een prachtige dag; iedereen blij, dat dit weer georganiseerd kon worden. Een verslag staat verder op in deze Nieuwsbrief

De Open Tuinen Estafette is weer een groot succes geworden. De regelmatige regenbuien zorgden ervoor dat de plantenborders er weelderig uitzagen met frisse tinten  Edzo en ik vonden het openstellen van onze tuin in het weekend van 7 en 8 augustus weer een gezellige belevenis. Voor herhaling vatbaar. Het bezoek was zeer goed, met ook een aantal personen, die uit het midden van het land hun belangstelling voor onze tuinen toonden.

Gelukkig is onze afdeling “Semper Florens “nog springlevend en zijn we blij met de komst van een aantal nieuwe leden. Dit geeft vertrouwen en hoop voor de komende jaren! En die hoop is terecht als je bedenkt dat twee leden belangstelling hebben om zitting in het bestuur te nemen. Voorlopig draaien ze eerst mee, het besluit valt later.

En we kunnen enkele leden verwelkomen van de afdeling Veendam. Die afdeling heeft helaas moeten besluiten om per september 2021 te stoppen met hun activiteiten. Ik wens deze leden een goede tijd toe in onze afdeling.

Na het lezen van deze Nieuwsbrief bent U helemaal op de hoogte van de komende activiteiten, die het bestuur heeft georganiseerd. Een goed naseizoen gewenst en graag tot ziens op de eerstvolgende bijeenkomst.

Met een hartelijke groet,

Tineke Ebbens ( voorzitter )   


Gang van zaken bij de lezingen

De stand van zaken oktober 2021;

Zoals het er nu voorstaat mogen we weer de normale hoeveelheid bezoekers bij de activiteiten ontvangen. En dat kan doordat de anderhalve-meter-maatregel is beëindigd. Het is echter wel verplicht om bij de binnenactiviteiten te controleren op bewijzen van vaccinatie, genezing of een negatief testbewijs. Zorgt u dus dat u dit bij onze (binnen) activiteiten bij u draagt. En vergeet uw legitimatiebewijs niet.

Er kan in alle locaties (Rozenpaviljoen, “de Ontmoeting” en “de Binding” gevraagd worden om de QR-code, op papier of digitaal te tonen. Hebt u dat niet dan vragen we om een vaccinatiebewijs of een recent negatief testbewijs.

In de voorafgaande nieuwsflitsen zult u steeds op de hoogte worden gesteld van actuele maatregelen.Volg bij de lezingen a.u.b. de aanwijzingen van het bestuur op.Activiteiten ”Semper Florens” oktober 2021 t/m januari 2022

13 oktober Laurens Lageschaar Vaste planten en Natuurlijke concepten. (In het “Rozenpaviljoen”, aanvang 19.30 u)

Of u nu een, prairietuin, regenbestendige border, onderhoudsvriendelijke tuin wilt, of mooie plantstroken in het openbaar groen, dat wil je het liefst met mooie en sterke planten.Of u nu een, prairietuin, regenbestendige border, onderhoudsvriendelijke tuin wilt, of mooie plantstroken in het openbaar groen, dat wil je het liefst met mooie en sterke planten.

Lageschaar Vaste Planten uit Aalten (Gld) biedt de groenliefhebber een ware beleving met de kleurrijke beplantingsconcepten Prairie Garden®, Fleur Dansante® en Fleur Robuste®

De beplanting is in alle seizoenen aantrekkelijk, versterkt de biodiversiteit, is uitermate onderhoudsvriendelijk en kan flexibel in nagenoeg elke tuin worden toegepast. Deze natuurlijke concepten geven praktische ontwerphandvaten met daarnaast volop ruimte voor eigen creativiteit. Op veel plaatsen worden de concepten ook in het openbaar groen toegepast, wat een verrijking voor de woonomgeving betekent.

In de plantencombinaties zijn kleur, hoogte en bloeitijden al perfect op elkaar afgestemd. Wilt u inspiratie voor  een natuurlijke tuin die de veranderingen van het klimaat kan opvangen, waar de bijen zoemen en de vlinders rond dwarrelen? Laat u deze avond inspireren door het veelzijdige assortiment in deze presentatie van kwekerij Lageschaar.


Woensdag 20 oktober: Bloemschikdemonstratie in "de ontmoeting"Scheemda. Aanvang 19.30 uur

Dan vindt plaats: De demonstratie bloemschikken door Hans Zijlstra. Locatie: Kerkgebouw “de Ontmoeting” Kerklaan 32 in Scheemda.

Zaal open vanaf 18.45 uur, aanvang 19.30 uur.

Op deze woensdag staat de herkansing van de grootse bloemdemonstratie gepland en rekenen we er op dat bloemstylist Hans Zijlstra uit Groningen, naar ons toekomt.

Hans heeft in 2005 de bloemenwinkel aan de Eeldersingel in Groningen van zijn ouders overgenomen. Hij vertelt "mijn beste beslissing ooit". Hans timmert goed aan de weg en voert succesvol veel opdrachten uit in onze provincie en daarbuiten. In het voorjaar 2019 heeft hij deelgenomen aan de Interflora World Cup in Philadelphia.

En nu zal hij ons in de grote zaal van de “Ontmoeting” te Scheemda komen verrassen met een spetterende bloemdemonstratie. Het voordeel in deze zaal is dat er een goede ventilatie is en dat u via de beamer mee kunt kijken.

U bent van harte uitgenodigd voor deze avond en laat u verrassen. Neem uw partner, vriendin, buurvrouw of collega mee. De entree bedraagt € 7,50 voor leden en niet-leden betalen € 10,00. Graag contant te voldoen. Daarvoor krijgt u ook koffie, thee en wat lekkers. Een pauzedrankje en een lot voor de verloting van o.a. de bloemstukken die Hans Zijlstra voor ons maakt.

Meld u zich daarom tijdig aan bij Gerda Mellema, of bij Elly Bosman. Gerda: 0597-612094,  email: gerda.p.mellema@kpnmail.nl

Elly: 0597-562634, email: gerriebosman(at)planet.nl

En let op: zorg er voor dat u uw, vaccinatiebewijs, QR code, geldige negatieve testuitslag en legitimatie bij u hebt.


Woensdag 24 November Eindeloos Namibie

Cees en Aly Wagenvoorde hebben in 2018 een prachtige rondreis  gemaakt door een bijzonder deel van Afrika, Namibië. Ze hebben in de hoofdstad Windhoek een auto gehuurd en hebben daarmee met z’n tweeën in vier weken tijd ruim 6000 km afgelegd. Daarna wilden ze er eigenlijk niet meer weg...

 Namibië is buitengewoon mooi vanwege de uitgestrektheid en leegte, de bijzondere natuur en natuurparken en de verschillende bevolkingsgroepen.
Tijdens deze lezing nemen ze ons dan ook niet alleen mee naar bijv. het droge landschap van het Kgalagadi Transfrontier Park (Zuid-Afrika; ongeveer zo groot als Nederland) en de Kalahariwoestijn; en ook naar  Sossusvlei en Deadvlei met de wonderschone rode zandduinen van wel 300m hoog. Of naar Etosha, een fantastisch wildpark (grootte: half Nederland), waar zebra’s en springbokken soms de witte zandwegen blokkeren en waarin zich een onwerkelijke zoutpan bevindt. Nee, ook de invloed van de Europese ontdekkingsreizigers en handelslieden, de gevaren van de kust en Cape Cross met z’n enorme kolonie pelsrobben komen aan bod.

Wat deze lezing heel bijzonder maakt zijn de ontmoetingen met bevolkingsgroepen, zoals de Damara en de Himba, die Cees en Aly in hun huidige ‘dorpen’ hebben bezocht. Met name bij de nog vrijwel traditioneel levende Himba zal uitgebreid worden stilgestaan. De interessante achtergrondinformatie over hoe ze leven, over hun gewoonten en gebruiken wordt aangevuld met prachtige opnames in de ‘dorpen’ van de Himba.

 U krijgt dus een kijk in het alledaagse leven van enkele bevolkingsgroepen en u zult zich geen moment vervelen bij deze boeiende lezing vol natuur, cultuur.

 Di 14 december: Kerstworkshop bloemschikken

De bloemenworkshop staat weer onder de inspirerende leiding van Jacquelien van Eck. Na opgave bij Elly Bosman krijgt u de nadere gegevens, zoals materialen die door uzelf meegenomen dienen te worden en hoe de stukken er uit gaan zien.

De kosten zijn, inclusief een traktatie, € 7,50 voor leden, € 10,-- voor niet leden. Als er nog plaats is mag uw vriend(in) of buur-vrouw/man mee.

Noteert u de datum alvast in uw agenda en u kunt zich opgeven bij : gerriebosman(at)planet.nl 

Let op! We hebben een nieuw onderkomen:

Mfc “De Binding”, Sportlaan 4, 9665HT in Oude Pekela.

Aanvang vanaf 19.00 uur met koffie, wat lekkers  en installeren. Dan kunnen we om 19.30 uur beginnen. En er is een mogelijkheid voor een “nazit”. U kunt elkaars stukken bewonderen onder het genot van een hapje en een drankje.


Wo 19 januari: Jaap Kloosterhuis Lezing "Rottumerplaat"

Op de hem kenmerkende wijze neemt Jaap Kloosterhuis ons mee naar Rottumeroog en Rottumerplaat, de enige Groningse Waddeneilanden, die zeer tot de verbeelding spreken. Niet in de laatste plaats omdat ‘je er niet mag komen’. Dat onbereikbare geeft deze eilanden een bijna mythische klank. Een avond met een indrukwekkend verhaal en mooie beelden van een voor ons bijna onbereikbaar stukje Waddenzee.


RABOBANK CLUBSUPPORT 2021

Rabobank Groninger Land stelt ook weer in 2021 een bedrag beschikbaar voor verenigingen en clubs. Ook Groei en Bloei, afd. Winschoten doet hieraan mee!!

Over Rabo Clubsupport

De clubs en verenigingen van Nederland zijn ongelofelijk waardevol en vormen het hart van onze samenleving. Daarom investeert Rabobank een deel van de winst in clubs en verenigingen.

In 2020 kregen 30310 clubs en verenigingen Support en is er 15 miljoen euro verdeeld. Er hebben 500.000 leden gestemd op hun favoriete lokale club/vereniging.

De belangrijkste voorwaarde om te kunnen stemmen is dat men een bankrekening bij de RABObank heeft én dat men lid is van RABObank-“Groninger Land”. Nog geen lid, klik dan op de www.rabobank.nl/gl en dan naar de voordelen van het lidmaatschap/word lid van jouw bank.

De voordelen van het (gratis) lidmaatschap:

  • Mee beslissen met het beleid van uw bank
  • U ontvangt het informatieve Ledenmagazine Rabo & Co
  • Maak gebruik van aantrekkelijke ledenaanbiedingen

Hoe meer stemmen onze vereniging krijgt, hoe hoger de bijdrage die  onze vereniging van de RABO bank ontvangt.

Vanaf 4 oktober t/m 24 oktober 2021 kunt u stemmen via de app

of via de website van de RABO.

  1. Ga naarwww.rabo-clubsupport.nl/groningerland/deelnemers
  2. Ga naar categorie, klik op Natuur en Milieu en opslaan
  3. Zoek naar: “Groei en Bloei  afd. Winschoten e.o.”

Het zou fantastisch zijn als vele Groei en Bloei leden en hun familieleden en bekenden hun stem of meerdere stemmen (zou nog mooier zijn!) geven aan Groei en Bloei afd. Winschoten tijdens de RABObank ClubSupport.

 

 


Opentuinenweekend augustus 2021.

Van de secretaris kreeg ik het verzoek een verslagje te schrijven van het opentuinenweekend in augustus. Een prachtig weekend, zaterdag perfect en zondag, na de regen, ‘s middags ook prima weer om tuinen te bezoeken. Aangezien ik zelf alleen de zondag open was deed ik een oproep aan de deelnemende tuineigenaren om in het kort de ervaringen van de dit weekend te mailen. In het kort? Complete romans heb ik ontvangen en die mag ik van de secretaris vast niet in zijn geheel opnemen. Dus hierbij uit al die reacties een paar regels:

Inderdaad een prachtig weekend. Veel enthousiaste bezoekers met passie voor alles wat groeit en bloeit mogen verwelkomen. Zo nu en dan twijfel  ik nog of onze tuin wel voldoet aan de verwachtingen van de bezoekers,  maar na al de lieve, fijne complimenten moet ik dat maar uit mijn hoofd zetten.

We hebben een prettig weekend gehad met beide  dagen ongeveer 30 tuinliefhebbers per dag, mooi verdeeld over de dag.

Het waren hele gezellige dagen met zo’n 40 bezoekers per dag. 

Wij hadden ravage achter de naaldbomen, maar dán besef je, dat échte tuinkenners daar maling aan hebben. Ze vinden het zelfs leuk om je plannen te vernemen en zijn uitgedaagd om volgend jaar weer een kijkje te nemen. Maar ondanks alles is het een geweldig weekend geworden. Veel gelachen, gezellig gepraat en heel veel complimenten gekregen. En zeg nou zelf… dat is toch heerlijk om te ontvangen.

Wat is het toch heerlijk om met tuinliefhebbers om te gaan. We hebben dan plotseling tuinvrienden alsof we ze al jaren kennen. Een tuin geeft verbinding, los van alle corona-tumult. Dat doet een tuin!

Bij ons in de tuin was het na een lange tijd van geen bezoek, weer een gezellig boel en een komen en gaan van allerlei mensen. De een nog enthousiaster dan de ander. Het liep de hele zondag wat door, sommige deden de route op de fiets. Mensen vonden de tuin prachtig en voor ons was dit ook fijn om te horen. Een gezellige vruchtbare dag dus met redelijk goed weer.

De meeste mensen waren erg verrast toen ze achter naar de tuin liepen. Vaak was er de opmerking dat het zo'n gezellige tuin is.  Vele reacties gehoord, meestal positief. Enkele zeer geïnteresseerde mensen, die veel meer wilden weten over de permacultuur. Al snel tijdens mijn verhaal volgde dan een stukje papier met pen, om een en ander te noteren. Ontzettend leuk om dit te kunnen delen. Ook kijk je soms met 'nieuwe' ogen naar je eigen tuin door wat andere mensen zeggen en opmerken. Heel verfrissend. Met andere woorden, 2 dagen met een gouden randje.

Het was een mooi weekend  met diverse mensen die een bezoek brachten aan onze tropische tuin met een Japans tintje. Er werden veel foto's  gemaakt waardoor mensen inspiratie  op deden van onze tuin.

Ik heb nu voor de tweede keer dit jaar meegedaan, het was een heerlijk weekend, ik heb met veel plezier meegedaan, veel mensen ontmoet en iedereen was heerlijk enthousiast . Ik heb ervan genoten en doe vast volgend jaar weer mee.

Mooi weer en veel bezoekers. En opvallend veel bezoekers die in Groningen hun vakantie doorbrengen en zelfs mensen die apart voor de tuinen naar Groningen komen. Via via hoorde ik dat er veel complimentjes uitgedeeld worden voor onze opzet. De afwisselende tuinen, de mooie gids, het hele seizoen tuinen open, kortom we staan een beetje op de kaart.

Wij hebben 2 goede open tuin dagen gehad, ca. 25 pers. per dag, veel mooie reacties over onze tuin, gezellig koffie onder onze veranda, bezoekers overal vandaan, al met al, wij waren tevreden.

 

De Open Tuinendagen waren weer een groot succes. In totaal mochten wij ongeveer 90 bezoekers verwelkomen. Heel gezellig!

 

Dank voor jullie reacties en heel graag tot volgend jaar,

landelijk 18 en 19 juni, Winschoten 28 en 29 mei! Jannie Bos


BUITENDAG 27 AUGUSTUS 2021

Na een vervelende en lange Coronaperiode was het toch weer mogelijk om onze “Buitendag” weer te organiseren. Met 37 tuinliefhebbers gingen we op stap met heel af en toe een buitje maar dat mocht de pret niet drukken. Onze oude en vertrouwde chauffeur Eddie had er ook weer zin in en voor hem komt het gewone leven ook weer wat op gang.

We zagen mooie tuinen in Barneveld, “de Beukenhof” van de fam. Lubbers. In Leusden bezochten we de “Hubertushof” en we bewonderden de prachtige dahlia’s van Marieke Nolsen. Een deel van de foto’s, gemaakt door Jannie Bos, vindt u op onze website.

In alle tuinen werden we gastvrij verwelkomd door de tuineigenaren met koffie/thee en wat lekkers en na uitleg over hun schitterend tuinen gingen we zelf op ontdekking uit.

 

Natuurlijk mocht een kwekerij niet in het programma ontbreken. Kwekerij Klein Hof is een ecologische vaste planten kwekerij nabij Achterveld. Kweker en eigenaar Albert van den Hoogen kweekt hier sinds enkele jaren een gedegen sortiment vaste planten met een natuurlijk karakter. Vanuit moerbedden worden de planten gescheurd of gestekt en opgepot in biologische potgrond. Uiteraard werden er weer volop planten gekocht.

Onze dag werd traditiegetrouw afgesloten met een 3-gangen diner in het restaurant Madrid in Vilsteren. Samen mogen we terug kijken op een bijzonder geslaagde dag.


De tuinenreis naar Sleeswijk-Holstein.

De tuinenreis naar Engeland was al twee keer geannuleerd, we hadden zelfs vorig jaar in september een reünie van de reis die niet doorging georganiseerd, maar om nou nog eens zo’n reünie …. Onze vaste reisleidster Linda stelde voor in plaats daarvan een reis iets dichter bij huis te maken. En zo vertrok op 5 september een bus met 25 tuinliefhebbers richting Sleeswijk-Holstein. Vier dagen met het mooiste weer ooit, Indian Summer, in Duitsland heet dat Altweibersommer. Dat sloeg uiteraard alleen op het weer en niet op ons.

Op de heenweg Landhausgarten Knospe in Aurich en Park der Gärten in Bad Zwischenahn. Met het veer over de Elbe naar het hotel, gelegen in en naast het rosarium van Uetersen.

Dag twee was voor Immen un Blomen van Helga en Norbert Rick in Breitenberg en Arboretum Ellerhoop waar o.a. lotusbloemen bloeiden in een grote vijver. Dag drie eerst de tuin van de familie Frömming in Brokstedt, daarna een bezoek aan Lübeck en tot slot de GrafGarten in Ascheberg van Fenna Graf (geboren in Nieuw-Buinen). Dag vier, alweer naar huis, maar onderweg nog de tuin van Christopher Buhr in Sommerland, een lunch bij de jachthaven van Elspeth en tot slot de tuin van Ilse en Werner Voigt-Lüers. Acht totaal verschillende tuinen , acht boeiende en bloeiende tuinen. Ook in dit jaargetijde is er nog heel veel moois te zien op tuinengebied.

Voor volgend jaar juni staat de reis naar Hertfordshire in Engeland weer gepland, drie keer is scheepsrecht, toch?


De lezing over kruiden van Mieke Westdorp 15 september 2021

Mieke hield een enthousiast en deskundig verhaal over kruiden en hun vele toepassingsmogelijkheden. Te veel om op te schrijven en al helemaal te veel om te onthouden. Via één van onze leden kwam nog een tip voor een bruikbaar boek over kruiden.

“ Ik heb een kruidenboek met info over het kruid met foto, evt. voor het koken of om zelf thee of crèmes te maken. Tevens info hoe de plant het in de tuin doet. Heel toegankelijk en leuke beschrijving.”

Titel: Danielles kruidenomnibus

Uitg. Lannoo  Isbn: 978 94 014 3356 3

Misschien een tip voor onze leden?

Met vriendelijke groet,  Alie Garst


Diverse berichten uit onze afdeling Groei&Bloei “Semper Florens”

60 jaar Semper Florens

Op 12 maart 2022 is het alweer 60 jaar geleden dat de afdeling Groei & en Bloei van Winschoten en omstreken werd opgericht. Kort na de oprichting werd gekozen voor de naam “Semper Florens”. Dit heugelijke feit willen we samen herdenken en vieren op zaterdag 12 maart. Die dag mag u alvast vrijhouden. We vieren het jubileum feestelijk en hebben daarvoor de ruimte in kerkgebouw “de Ontmoeting” in Scheemda tot onze beschikking. Ook is er al een interessante spreekster vastgelegd. Wie? Dat blijft nog even een verrassing.

Het bestuur roept enkele leden op zicht te melden als vrijwilliger voor de voorbereidingscommissie en als hulp op de dag zelf. U kunt zich aanmelden bij één van de bestuursleden.

En het lijkt ons leuk om die middag terug te kunnen kijken aan de hand van oude foto’s, anekdotes en wat nog meer kan dienen als herinneringen. Als u iets hebt meld het bij het bestuur!

Digitaliseren oude dia’s

Ook zoeken we iemand die bedreven is in het omzetten van oude dia’s in een digitale vorm.

Dat maakt het makkelijker om ze te bekijken en voor het jubileum te gebruiken.

Wie kan en wil dit doen? U mag zich aanmelden bij de secretaris: watzebokma@hotmail.com

Nieuwe leden en flyeractie:

Deze zomer konden we tijdens de open tuinen dagen een aantal nieuwe leden begroeten. En we zijn blij met jullie komst. De zomeractie wordt nu gevolgd door een flyeractie, waarbij we van de landelijke Groei&Bloei vereniging mooie flyers hebben gekregen om uit te delen aan bekenden. Bekenden waarvan we hopen dat ze misschien wel lid willen worden. Om te beginnen met een mooie aanbieding. Als u iemand weet voor zo’n flyer dan zijn deze te verkrijgen bij de leden van het bestuur, of tijdens onze bijeenkomsten.

En de nieuwe leden zijn: (De Flyer actie heeft succes!!)

Dhr R. Latour                        Westerlee

Mw. Y. Schaaphok                 Finsterwolde

Mw. G. Boskamp                   Westerlee

Mw. K. Boven / Hemmes         Winschoten

Mw. I. Dusseldorp                 Winschoten

Mw. E. van Houwelingen         Bellingwolde

Dhr. J. Spa                           Westerlee

Mw. S.E. Uitham - Schudde     Scheemda

Mw. E. Nomden - Schudde      Midwolda

Mw. M. Neuteboom               Wymeer(Dtl)

Mw. J. v Oostrum                 Scheemda

Fam. E. Meijer                      Midwolda

Mw. M. Assenberg                Blauwe stad(van afd. Stadskanaal)

Mw. P Brink                          Wildervank(van afd. Veendam)

Van harte welkom, veel plezier van uw lidmaatschap en we hopen u vaak een keer tegen te komen bij onze lezingen en andere activiteiten. En dat welkom geldt uiteraard ook voor de leden van de afdeling Veendam die de overstap naar onze afdeling maken. We hopen dat jullie keuze voor Winschoten een goede blijkt te zijn.

 

Krijgt u de nieuwsbrief niet digitaal maar wilt u dit wel, dan kunt u zich hiervoor aanmelden bij: Watze Bokma, e-mail: watzebokma(at)hotmail.com Krijgt u de nieuwsflitsen nog niet? Hiervoor kunt u zich melden via info(at)winschoten.groei.nl

De  wet op de privacy.  U kunt uw opzegging of opgave voor mailberichten en / of de digitale nieuwsbrief mailen naar info(at)winschoten.groei.nl  Of: albertgringhuis(at)ziggo.nl

Opzet lezing en / of cursus

Om het lidmaatschap nog meer inhoud te geven proberen we momenteel een lezing “voor beginnende tuiniers” op te zetten mogelijk gevolgd door een cursus, die elders in het land ontwikkeld is. Hiermee hopen we ook mensen te bereiken die nog geen lid zijn, maar wel belangstelling voor tuinieren hebben. Tijdens de open weekenden hebben we door de reacties van bezoekers gemerkt dat daar behoefte aan is.


Activiteiten bij de buren:

Stadskanaal:

30 november lezing “Vogels in de winter. Door Geert de Vries.  Verder een heel scala aan activiteiten, zie www.stadskanaal.groei.nl / agenda

Midden-Groningen:

19 oktober lezing “bijzondere planten geschikt voor onze tuin” door Wiecher Huisman

18 november lezing “diervriendelijk tuinieren” door Marijke Akerboom

Zie voor het overige www.midden-groningen.groei/agenda

Appingedam-Delfzijl: nog geen gegevens van gezien.


Groei&Bloei 150 jaren jong en de Floriade

Vanaf 14 april 2022 is Almere een half jaar lang het podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022. Je ontdekt groene oplossingen van innovators uit binnen- en buitenland die onze steden leuker, mooier en duurzamer maken. Het 60 hectare grote Floriade-park is een feest van groen en technologie met als thema Growing Green Cities.

Binnen Groei en Bloei zijn twee werkgroepen actief: “Floriade” en “G&B 150 jaar”. Voor wat de Floriade betreft kan worden gemeld dat studenten van Van Hall Larenstein al interessante voorstellen hebben gedaan voor de aanwezigheid van Groei en Bloei op de Floriade 2022 in Almere. Met de directie van de Floriade worden de voorstellen besproken en op uitvoeringskansen beoordeeld. Wordt vervolgd!


Gardenista 2022

Zoals u misschien hebt gelezen heeft de organisatie moeten besluiten het festival te verplaatsen naar mei 2022.

“Gardenista” vindt plaats op de historische buitenplaats “Den Alerdinck” in Laag Zuthem vlakbij Zwolle. Het sfeervolle landgoed biedt volop ruimte om, rekening houdend met de RIVM richtlijnen, een spraakmakend festival te organiseren. De volgende editie van het groene festival Gardenista staat gepland voor 25 t/m 29 mei 2022. Houd u deze data alvast maar vrij in uw agenda. Zie ook www.gardenista.nl

“In 2022 bestaat KMTP/Groei & Bloei 150 jaar, dus we gaan er alles aan doen om Gardenista dan een extra feestelijke tint te geven”. Aldus Wilma Walenberg van het landelijk bestuur van Groei en Bloei.

Semper Florens Groei & Bloei Afdeling Winschoten en Omstreken

Voorzitter

Tineke Ebbens, telefoon 0597-551245

e-mail  j.h.h.ebbens(at)ziggo.nl

Secretaris

Watze Bokma, telefoon 0597-591688

e-mail  watzebokma(at)hotmail.com

Penningmeester

Gerda Mellema, telefoon 0597-612094

e-mail  gerda.p.mellema(at)kpnmail.nl

Bestuurslid en bloemschikcoördinator

Elly Bosman-Bol, telefoon 0597-562634

e-mail  gerriebosman(at)planet.nl

Bestuurslid en ledenadministratie

Albert Gringhuis, telefoon 0597-420471

e-mail  albertgringhuis(at)ziggo.nl

 

De Website

Webmaster Giny Bokma-Brons, e-mail:    info@winschoten.groei.nl 

De website vindt u op  www.winschoten.groei.nl

De ledenavonden worden gehouden in het Rozenpaviljoen te Winschoten en beginnen om 19.30 uur.

 

Kopij

De kopij voor het januarinummer moet vóór dinsdag 28 december 2021 bij de secretaris binnen zijn. watzebokma(at)hotmail.com