Winschoten

Nieuwsbrief juni 2022 – september 2022

Semper Florens

Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde Afdeling Winschoten en Omstreken

Bezorgen van de nieuwsbrief

Van een aantal leden is bekend dat zij naast de digitale versie de nieuwbrief ook graag op papier ontvangen.

De ledenadministratie wil graag een nieuw overzicht van alle leden die naast de digitale versie ook de Nieuwsbrief op papier willen ontvangen. U kunt dit doorgeven aan Gerda Mellema, gerda.p.mellema@kpnmail.nl of 0597-612094. Mocht u de huidige uitgave op papier willen ontvangen dan ook dit graag even laten weten aan Gerda Mellema.

Krijgt u de nieuwsflitsen nog niet? Hiervoor kunt u zich melden via info@winschoten.groei.nlVan de voorzitter

Beste Tuinvrienden!

Op zaterdagmiddag 7 mei jl. vierden we het 60-jarig bestaan van onze vereniging. Dankzij de uitstekende organisatie van de jubileumcommissie(bestaande uit Abel en Alie Trenning, Edzo Ebbens,Annet Kremer en Rika van Delden) liep alles op rolletjes. Mevrouw Lutz Jacobi was uitgenodigd om te komen spreken. Geen slechte keus, want zij is ooit door Natuurmonumenten uitgeroepen tot groenste politicus van Nederland vanwege haar inzet voor de natuur. Zij hield een enthousiast betoog over de Wadden. Voor en na haar presentatie konden bezoekers herinneringen ophalen bij foto’s en video-opnames die ooit gemaakt zijn bij evenementen van onze vereniging. Aan het eind van de middag ontving iedere bezoeker een levend presentje van de jubileumcommissie. Voor velen is het een verrassing hoe de groene sprieten in het potje zich zullen ontwikkelen. Ik kan alvast verklappen dat het potje u zal belonen met een lange bloeiperiode als u het op een zonnige plek zet en het af en toe wat water geeft. Maar als u niet langer in spanning wilt zitten, kunt u op het internet alvast zoeken op de term Rhodohypoxis. Laten we hopen dat het plantje flink uitdijt zodat we de komende jaren de nodige herinneringsstekjes kunnen uitdelen aan leden die helaas niet aanwezig konden zijn op 7 mei.

In het najaar zullen de lezingen in het Rozenpaviljoen hervat worden. Op 14 september zal Jan Jaap Boehle een lezing komen geven over stinzenplanten. In de lente en zomer zijn er geen lezingen, omdat er al genoeg vertier is in de buitenlucht. U kunt op 8 juli met de bus naar de Floriade als u zich daarvoor heeft opgegeven. Maar ook dichtbij huis is er een hoop te zien; in eigen tuin, in parken, bermen, bossen en natuurlijk in tuinen van enthousiaste tuiniers die hun tuinen openstellen. Een overzicht daarvan is te vinden in de gids Open Tuinen Estafette 2022. Als het goed is, heeft u deze gids al in uw brievenbus aangetroffen. Vanaf de maand mei tot ver in de maand augustus kunt u tal van tuinen in de provincie Groningen bezoeken. Als de gids niet (meer) in uw bezit is, kunt u ook een overzicht vinden op www.opentuinenestafettegroningen.nl U hoeft zich dus niet te vervelen en de kans is groot dat u andere leden van onze vereniging tegen het lijf loopt.

Tineke Ebbens trad tijdens het jubileum voor het laatst op als voorzitter. Zij heeft de functie zeven jaar lang met veel verve vervuld en daar zijn we haar zeer dankbaar voor. Ze had en heeft nog steeds hart voor de vereniging en ik weet zeker dat we haar en haar echtgenoot Edzo nog vaak op bijeenkomsten zullen zien. Ik zal mijn best doen om de  voorzittersrol met net zoveel inzet en enthousiasme te vervullen als Tineke deed. Namens het bestuur wens ik u een hele goede zomer toe. We hopen u allen binnenkort (weer) te zien!

Hartelijke groet,

Evelieke Slob


“Dankjewel beste Tuinvrienden”!

Na 7 jaar voorzitter te zijn geweest van “Semper Florens”, zit mijn periode er nu op. Ik had mij geen mooiere laatste bijeenkomst kunnen wensen, dan die van 7 mei jl. op het 60-jarig jubileum. Dat was een prachtige middag, waarop Watze mij bedankte voor mijn inzet deze jaren en aan mij een kadobon met bloemen namens alle leden overhandigde.

Eveneens is het héél mooi, dat er een nieuwe voorzitter is! Evelieke Slob is haar naam; in de vorige Nieuwsbrief heeft zij zich al aan jullie voorgesteld en hiernaast kunnen jullie haar voorwoord lezen! Mijn bestuursperiode vond ik prettig en leerzaam met een fijne samenwerking in het bestuur. Het voelt goed om je in te kunnen zetten voor zo’n mooie vereniging als “Semper Florens”. Echter “fris bloed” in een bestuur levert meestal nieuwe ideeën op en dat is gezond voor de vereniging. Ik wil jullie allen hartelijk bedanken voor het in mij gestelde vertrouwen en het cadeau! Jullie zullen mij gewoon op de bijeenkomsten terugzien, want na 51 jaar lidmaatschap, kan ik dat niet loslaten. “Semper Florens” hoort gewoon bij mij!” Blijf gezond; ga van de tuinen genieten en dan zie ik jullie graag terug bij één van de activiteiten of bij de startavond in september.

Hartelijke groet,

Tineke Ebbens


Activiteiten ”Semper Florens” juni 2022 t/m september 2022

Zaterdag 18 en zondag 19 juni landelijk Open Tuinen weekend.

Met dit weekend sluit de Nationale tuinweek 2022 van Groei en Bloei. De Nationale Tuinweek sluit aan bij een groeiende belangstelling voor tuinieren en alles wat met groen te maken heeft. Denk bijvoorbeeld aan meer groen om woningen en bedrijven. Vaak kan dat worden gerealiseerd zonder veel (extra) ruimtebeslag, bijvoorbeeld op braakliggende terreinen, in binnentuinen en verticaal tegen gevels of op balkons. Het thema voor de Tuinweek van 2022 is: De stads- en balkontuin; hoe groener onze tuinen en balkons zijn, hoe beter voor de biodiversiteit en onze gezondheid. Dus laat je inspireren door de activiteiten van de afdelingen van Groei & Bloei, zodat ook jij van je tuin, balkon of stoep voor het huis een groen paradijsje kunt maken.

De adressen van de opengestelde tuinen vindt u in de Open Tuinen Gids en op de website www.opentuinenestafettegroningen.nl

Vrijdag 17 t/m Zondag 26 juni.

“Westerwolde Rijgt”. Met op woensdag 22 juni de Westerwolde rijgt FAIR, in Smeerling Onstwedde.

Zie verdere informatie elders in dit blad.

Vrijdag 8 juli dagtocht naar de Floriade in Almere.

Op dit moment is de bus helemaal volgeboekt. Mooi voor de organisatie, jammer voor de mensen die nog mee zouden willen.

Wo. 14 sept. Jan Jaap Boehlé “Stinzeplanten in Domies Toen”

Jan Jaap Boehlé is de tuinbeheerder van “Domies Toen”. Domies Toen is de oude pastorietuin van Pieterburen. De tuin wordt ecologisch beheerd en is lid van de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen. In deze botanische tuin vindt u een grote collectie stinzenplanten. Sneeuwklokjes, krokussen, wilde hyacinten, holwortel zijn een aantal bekende vertegenwoordigers ervan. De geschiedenis begint eigenlijk bij de aanleg van stenen vluchttorens in de late middeleeuwen. Nadat deze hun functie verloren veranderden ze in landgoederen en deze werden parkachtig beplant o.a. met veel bolgewassen en sierplanten. Veel stinzen verdwenen weer maar er bleven er gelukkig een aantal over. Het opvallende van de stinzenplanten is dat ze zich eeuwen zelf hebben weten te handhaven in de oude stinzenplaatsen en dat een groot aantal tot de inheemse planten is gaan horen. Kenmerkend is dat dat ze gebonden zijn aan het stinzenmiieu en zichzelf in de omliggende milieus niet vestigen. Veel stinzenplanten hebben hun weg naar particuliere tuinen gevonden De lezing van vanavond vertelt het fascinerende verhaal van hun herkomst en geschiedenis.

Zaterdag 8 oktober Plantenruildag 2022

Om alvast te noteren. 8 oktober is er onze traditionele plantenruildag in de tuin van de familie Bosman. Vorig jaar was dat met de toen geldende maatregelen goed te doen en we verwachten dat het ook dit jaar rekening houdend met de dan geldende maatregelen door kan gaan. Het adres is: Morigerweg 24, Blijham. Aanvang 10.00 uur De meeste tuiniers beginnen ergens in september alweer met het ordenen van de borders. Alle planten, die u over hebt, kunt u misschien wel ruilen voor dát plantje waar u al lang naar zoekt. Wilt u de planten die u aanbiedt zoveel mogelijk in een pot zetten en als het kan van de naam voorzien? Vanaf tien uur kunt u de planten uitstallen en is er een kopje koffie met wat lekkers erbij. Vanaf half elf gaan we los!

Verdere informatie volgt in de nieuwsbrief van oktober, de nieuwsflitsen en de agenda op onze website. www.winschoten.groei.nl


Alle weekenden t/m 26 juni “15 jaar Jan Wilde een tuin”.

Ter gelegenheid van alweer 15 jaar een tuin aan de Ontsluitingsweg 7 te Westerlee, is deze tuin ieder weekend tot en met 26 juni geopend. En daarvoor is een keur aan kunstenaars uitgenodigd om hun werken in de tuin te exposeren onder het motto: “15 JAAR OPEN TUIN 15 KUNSTENAARS IN TUIN EN TUINHUIS 2008-2022”

Bastiaan Meijer-Insectenhuisjes, Mirjam Wieringa-Glaskunst, Maarten Burggraaff-Steenbeelden, Sophia de Vries- Metaal objecten, Marian Stam- vlechtwerk van wilgentenen, Leo Gerritsen- Vogelhuizen van cortenstaal, Elizabeth Kodde- Keramiek, Nanny ter Wiel-Pastels/schilderijen, Judith Bender-Fotografie, Maaike Nijlunsing-Schilderijen, Thea van der Hout-Handgebreide sjaals, Sija Brouwer-Beelden en glaskunst, Oscar de Jong- Cortenstalenbeelden, Hilde van Heuveln -Keramiek, Marjan van Schaik- Glaskunst

In 2019 kreeg deze tuin Zilver in de beoordeling “Best Levende Tuin van Nederland. Een initiatief van Groei & Bloei.


Open Tuinen Weekenden 2022

Dit jaar mocht onze afdeling “Winschoten” de aftrap verzorgen. Want zoals u al hebt gemerkt en gezien, waren wij als eerste aan de beurt op 28 en 29 mei. Gelukkig met wat regen op de droogte van de eerste maanden. Op zaterdag 9 april mochten we ongeveer 50 belangstellenden verwelkomen. De eerste gids heeft Tineke overhandigd aan dhr. Vogelvanger van “In Den Stallen”. Samen met zijn vrouw hoopt hij binnenkort meer tijd voor leuke dingen te krijgen. Tevens is er in het hotel een toeristisch informatiepunt. Daar past een tuinengids ook mooi bij.

Als extraatje vertelde dhr. Willem Friedrich van alles over het mooie gebied waarin onze tuinen gelegen zijn. Een gebied met mooie polders en het besloten Westerwoldse landschap.

De gidsen en de folders zijn enkele weken geleden gedrukt en verspreid. Ook liggen ze nog op allerhande plaatsen om door belangstellenden meegenomen te worden.

De website www.opentuinenestafettegroningen.nl is actueel en daar staan alle tuinen vermeld, met onder elke tuin alle openingsdagen.

Data Open Tuinen Weekenden:

Winschoten 28 en 29 mei

Appingedam/Delfzijl 11 en 12 juni

Landelijk weekend 18 en 19 juni

Groningen 2 en 3 juli

Haren/Eelde 23 en 24 juli

Midden-Groningen met Veendam 6 en 7 augustus

Stadskanaal 20 en 21 augustus

Het is traditie om voor de open tuinendagen van G & B geen entree te vragen. Bezoekers die toch iets willen doen kunnen dat vrijwillig bij de tuineigenaren achterlaten.

Tuinencommissie Semper Florens:

Edzo Ebbens, Goldhoorn 19A 9675 XL Oostwold. e.h.ebbens@ziggo.nl 0597-551245

Jannie Bos, St. Vitusholt 86, 9673 AK Winschoten, info@wubsbos.nl, 0597-420896


HET TUINPAD OP - IN NACHBARS GARTEN 2022

Deze stichting zet zich in voor het openstellen van bezienswaardige particuliere tuinen en vestigt de aandacht op bijzondere openbare tuinen en parken. De openstelling van particuliere tuinen is in vele Europese landen inmiddels een bekend fenomeen en Het Tuinpad Op - In Nachbars Garten is uniek omdat zij grensoverschrijdend werkzaam is, nl. in Groningen, Drenthe en Noordwest Duitsland.

De basis werd in 1984 door enkele enthousiaste tuinliefhebbers in de provincie Groningen gelegd. In 1992 was het “Jaar van Europa” voor de stichting aanleiding om de stap vanuit de provincie Groningen over de grens in richting Duitsland te doen. Om het Duitse deel enigszins af te bakenen werd gekozen voor het gebied Noordwest Nedersaksen tot ca. Oldenburg in oostelijke richting en Lingen/Ems in zuidelijke richting (Emsland). Nog iets later werd ook de provincie Drenthe toegevoegd.

Tweejaarlijks wordt er een kleurrijke tuinengids uitgegeven. Deze gids biedt veel informatie over 120 aangesloten de tuinen en van elke tuin een kleurenfoto. Het boekje heeft een handzaam formaat en is tweetalig (Nederlands en Duits). Met behulp van een kaartje, pictogrammen en teksten met praktische informatie zoals openingsdagen is snel te zien wat er verwacht kan worden. Alle aangesloten tuinen worden regelmatig door de stichting beoordeeld om de kwaliteit en de bezienswaardigheid te waarborgen. Nieuwe tuinen worden na aanmelding door een tuinencommissie gekeurd op gastvriendelijkheid, (planten)kennis van de eigenaar, staat van onderhoud en belevingswaarde van de tuin. De gids is veelal verkrijgbaar bij aangesloten tuineigenaren of via www.hettuinpadop.nl.

Naast het uitgeven van de tuinengids worden er door de stichting jaarlijks een aantal “tuinenmarathons” georganiseerd. Tijdens een tuinenmarathon kunnen tuinliefhebbers zonder een vooraf gemaakte afspraak een selectie van de tuinen bezoeken. Deze tuinen openen van 11-17 uur de tuinpoorten. De entree is soms gratis, soms wordt een vrije gift op prijs gesteld of er wordt entree gevraagd. De lijst met deelnemende tuinen wordt voortdurend bijgewerkt en is te vinden op www.hettuinpadop.nl onder tuinagenda. Op deze site staan ook gedetailleerde beschrijvingen van de tuinen.

2022

Voorjaarstuinenmarathon 23 en 24 april

zomertuinenmarathon Nederland 18 & 19 juni

zomertuinenmarathon Duitsland 25 & 26 juni

herfsttuinenmarathon 1 & 2 oktoberWesterwolde rijgt, tien dagen tuinen en kunst.

Na twee jaar gedwongen pauze vanwege de coronapandemie, staan locatie- en tuineigenaren weer enthousiast klaar om hun erven open te stellen voor bezoekers! Westerwolde rijgt, het tiendaags tuin- en kunstevenement, wordt dit jaar gehouden van 17 t/m 26 juni. Er worden dit jaar 21 tuinen aan elkaar geregen!

De start is gelijk met het Open Tuinen weekend van Groei en Bloei. Een mooie gelegenheid in het weekend de tuinen rond Winschoten te bekijken en de verdere week te genieten van al het moois in Westerwolde.

Unieke plekjes in een prachtig landschap! Showtuinen, biologische natuurtuinen en (Engelse) landschapstuinen waarbij het accent ligt op tuinaanleg; kunstenaarstuinen waar de tuin het decor is voor de tentoongestelde kunst en theetuinen voor een prettige pauze. Alle deelnemende (tuin)eigenaren nodigen één of meerdere kunstenaars uit om te komen exposeren in tuin, tuinhuis of serre. Iedere tuin is daardoor een verrassing en er ligt zoals gebruikelijk een klein cadeautje klaar in de vorm van een kraal, waarmee een origineel snoer gemaakt kan worden, als souvenir!

Naast de tuinen zetten ook een aantal Bijzondere Locaties (BL’s) hun deuren deze tien dagen gastvrij en gratis open. Het MOW | museum Westerwolde, met een speciaal WWR programma, De Burcht in Wedde en Kamp de Beetse, ook bijzondere plekken om te bezoeken.

Natuurlijk wordt alles nog gezelliger door optredens van artiesten, van pop tot klassiek, van solo tot koor. Op woensdag 22 juni wordt de Westerwolde rijgt FAIR gehouden, in Smeerling, Onstwedde. Het thema is groen en kunstzinnig. Welkom bij Westerwolde rijgt!

Alle informatie: www.westerwolderijgt.nl


De Dagtocht 2022

Het is weer gelukt, we gaan samen op reis. De jaarlijkse BUITENDAG is dit jaar op VRIJDAG 8 juli 2022 en we gaan naar:

EXPO 2022 FLORIADE  te ALMERE

Helaas is opgeven niet meer mogelijk, de bus is vol. Hoogstens kunt u zich nog aanmelden om op de “invallijst” geplaatst te worden, want soms valt er toch weer een plaatsje vrij.

Almere is een half jaar lang het podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022 met als thema

“Growing Green Cities”.

In het 60 hectare grote Floriade-park ontdek je groene oplossingen van innovators uit binnen- en buitenland die onze steden leuker, mooier en duurzamer maken op het gebied van groen, voeding, gezondheid en energie. Floriade vindt slechts één keer in de 10 jaar plaats, dus mis het niet!

Binnen het thema “Growing Green Cities” tonen meer dan 400 nationale en internationale deelnemers hun nieuwste groene uitvindingen, oplossingen en toepassingen. Van hypermoderne zonnedakpannen tot verbazingwekkende verticale geveltuinen en van de beste manieren om tomaten te kweken tot de nieuwste snoeitechnieken. Men kan het allemaal zien, proeven en ervaren bij Floriade.

Los van alle inspirerende snufjes en innovaties kunt u ook gewoon heerlijk genieten van al de natuurlijke pracht en praal op het terrein. Men kan een reis maken langs de vele in-bloei-staande tuinen, het inspirerende arboretum en smullen van verrassende groene gerechten.

Ook kun je jezelf onderdompelen in het afwisselende kunst en cultuurprogramma. Kort om, er is voor ieder wat wils.

Floriade inspireert je om groener en gezonder te leven. Zo gaat men na een dag op de Expo met allerlei inspirerende ideeën naar huis. Zo bouwt men zelf ook mee aan de groene stad van de toekomst! 

 

Reisinformatie:

We gaan om 8.00 uur rijden. Vergeet uw lunchpakket niet!

7.45 uur vanaf de parkeerplaats Mr. D.U. Stikkerlaan (t/o de Sporthal)

In de bus krijgen we koffie/thee met wat lekkers en de rest van de dag kan men vertoeven in al dat moois.

De thuisreis (rijden) rond 16.45 uur richting Dwarsgracht voor ons diner. (Dieet is mogelijk, even melden bij opgave). Consumpties e.d. zijn voor eigen rekening. Rond 19.30 uur gaan we weer rijden en hopen we om 21.00 uur weer in Winschoten te zijn.

Nadere informatie over de reis bij Gerda Mellema, per email: gerda.p.mellema(at)kpnmail.nl of telefonisch 0597-612094.

Alleen voor deze dag is er een mobiel nummer bereikbaar, Gerda Mellema 06-12785819 en Watze Bokma 06-53187079De RABOBANK CLUBSUPPORT 2022

Beste leden van Groei en Bloei en andere belangstellenden

Rabobank Groninger Land stelt ook weer in 2022 een bedrag beschikbaar voor verenigingen en stichtingen. Ook Groei en Bloei, afd.Winschoten, Semper Florens doet hieraan mee!!

De belangrijkste voorwaarde is dat men een bankrekening bij de RABObank heeft en dat men lid is van de RABObank.

Nog geen lid, klik dan op www.rabobank.nl/gl en ga naar de voordelen van het lidmaatschap/word lid van jouw bank. De voordelen van het (gratis) lidmaatschap:

         . Mee beslissen met uw bank

         . Ledenmagazine Rabo & Co

         . Aantrekkelijke ledenaanbiedingen

Hoe meer stemmen onze vereniging krijgt, hoe hoger de bijdrage voor onze vereniging.

U ontvangt een uitnodiging om te stemmen via een code.

Het is voor onze vereniging belangrijk om deze actie onder uw aandacht te brengen om zoveel mogelijk stemmen te werven. Wij kunnen deze bijdrage goed gebruiken om onze activiteiten nog beter te kunnen invullen.

Het zou fantastisch zijn als vele leden hun stem, meerdere stemmen zou nog mooier zijn, geven aan Groei en Bloei, afd.Winschoten tijdens de RABObank ClubSupport.

U kunt op ons stemmen van 5 t/m 27 septemberNieuwe leden van Semper Florens

Het weekend van 23 en 24 april waren enkele afdelingen van Groei&Bloei met een stand vertegenwoordigd bij de Noordelijke Kwekerijendagen bij Tuingoed Foltz. In die stand konden we weer nieuwe leden werven, wat dankzij de voorjaarsactie ook weer lukte.

Helaas mogen we vanwege de wet op de privacy geen namen meer noemen. Maar voor de nieuwe leden van harte welkom en we hopen u regelmatig tegen te komen bij onze lezingen en andere activiteiten.

U kunt uw opzegging of opgave voor mailberichten en / of de digitale nieuwsbrief mailen naar info(at)winschoten.groei.nl  Of: Gerda Mellema: gerda.p.mellema(at)kpnmail.nl

Bezorgen van de nieuwsbrief. Van een aantal leden is bekend dat zij naast de digitale versie de nieuwbrief ook graag op papier ontvangen. De ledenadministratie wil graag een nieuwe overzicht van alle leden die naast de digitale versie ook de Nieuwsbrief op papier  willen ontvangen. U kunt dit doorgeven aan Gerda Mellema,  gerda.p.mellema@kpnmail.nl of 0597-612094.

Mocht u de huidige uitgave op papier willen ontvangen dan ook dit graag even  laten weten aan GerdaMellema  Krijgt u de nieuwsflitsen nog niet? Hiervoor kunt u zich melden via info(at)winschoten.groei.nlActiviteiten bij de “Buren”:

Voor deze zomer natuurlijk  www.opentuinenestafettegroningen.nl.

Stadskanaal

Met name de open tuinen. Zie www.stadskanaal.groei.nl

De eerste lezing is op 26 oktober:

Over orchideeën, door Hans Dekker

Midden Groningen

3 daagse Tuinreis naar Zeeland, vrijdag 26 t/m zondag 28 augustus.

Er kunnen nog belangstellenden mee.  Boeking voor 15 juni  hier via website van Groei & Bloei Midden-Groningen.

Zie ook www.midden-groningen.groei.nl

Zie voor locatie en aanvangstijden de website van betreffende afdeling. www.plaats.groei.nl  (wij hebben www.winschoten.groei.nl)


Jubileum 7 mei

Een kleine impressie

 


Verslag van de jaarvergadering 23 februari 2022.

Opening

De voorzitter, mw. Tineke Ebbens opent de vergadering met een woord van welkom aan alle leden. Fijn dat er zoveel mensen zijn gekomen zo kort na enkele heftige stormen. Het is ook weer de eerste avond na de coronamaatregelen van deze winter en dat geeft een klein beetje het gevoel van herwonnen vrijheid. Maar…. we blijven voorzichtig.

Presentie, er zijn vanavond 40 leden aanwezig.

Mededelingen

Als eerste noemt Tineke enkele trouwe leden die in de afgelopen tijd zijn overleden.

Dhr. Albert Schrik. Hij was op diverse manieren actief voor onze vereniging en we herinneren ons de mooie tuin in Nieuwe Pekela die vaak open was. Ger Reins bedankt alle mensen die aandacht aan dit overlijden hebben geschonken, b.v. in de vorm van een kaart.

Ria v.d. Burg, zij was vaak aanwezig bij onze lezingen en andere activiteiten. Tineke wenst namens onze vereniging alle nabestaanden sterkte toe.

 

Dit jaar bestaat Semper Florens (afdeling Winschoten) 60 jaar! Vanwege de beperkingen door Corona is het feest uitgesteld naar 7 mei, in de Ontmoeting in Scheemda. Alle informatie komt in het jubileumnummer van onze nieuwsbrief.

De landelijke vereniging bestaat 150 jaar! Dit wordt met allerhande activiteiten gevierd. Onder andere tijdens “Gardenista” 25 t/m 29 mei en bij de Floriade in Almere.

Er is een woord van dank voor de belangeloze bijdrage van sponsoren en de actieve inzet van vrijwilligers. Voor ieder die meewerkt aan onze levendige vereniging een welgemeend “bedankt”.

Verslagen

Door de Coronabeperkingen is er vorig jaar geen jaarvergadering geweest en zijn de stukken over 2020 via de nieuwsbrieven verspreid. De secretaris leest het jaarverslag van 2021. Er komt 1 aanvulling op, nl. een groep bloemschikdames heeft in de adventsperiode een aantal bloemstukken gemaakt en deze bij twee verzorgings-/verpleeghuizen rondgebracht. Een geste die door de bewoners zeer op prijs werd gesteld. Het jaarverslag wordt mede deze aanvulling goedgekeurd.

Het financieel verslag.

De Penningmeester, mw. Mellema, leest het verslag voor. Doordat het vorig jaar een aantal lezingen niet doorgingen is er een positief saldo van € 897.58 Dit komt goed uit omdat we in het jubileumjaar extra kosten gaan maken. Er zijn geen vragen over het financieel verslag.

Dhr. Abel Trenning doet namens de kascommissie verslag. De stukken waren prima in orde en hij stelt voor de penningmeester decharge te verlenen. Dit wordt door de leden onder dank en met een applaus bekrachtigd. De kascommissie moet nu uitgebreid, aangezien dhr. Trenning aftredend is. Voor volgend jaar bestaat de kascommissie uit dhr. Sjoerd Mulder, nieuw lid dhr. Jaap Bosscher, nieuw reservelid, mw. Margot Assenberg.

Bestuursverkiezing

Aftredend zijn mw. Elly Bosman, dhr. Albert Gringhuis en mw. Tineke Ebbens. Aangezien er geen nieuwe kandidaat-bestuursleden zijn gekomen voor mw. Bosman en dhr. Gringhuis is mw. Bosman bereid voor één jaar verder te gaan. De functie van dhr. Gringhuis blijft vacant en mw. Mellema neemt zolang het duurt de ledenadministratie op zich. De aanwezige leden stemmen met applaus met dit voorstel in. Dhr. Gringhuis krijgt als blijkt van waardering een cadeautje en een bloemetje. Dhr. Edzo Ebbens neemt de plaats van Albert Gringhuis in de tuinencommissie in, Na het jubileum (7 mei) zal mw. Tineke Ebbens aftreden als voorzitter en bestuurslid. Het bestuur draagt als toekomstig voorzitter voor: mw. Evelieke Slob. Zij stelt zich kort voor en de leden stemmen met applaus in met dit voorstel.

Rondvraag

In de rondvraag worden geen vragen gesteld. Mw. Ebbens deelt nog mee dat het komend voorjaar weer een ledenwerving komt met behulp van de “flyeractie”. Zij roept iedereen op te proberen nieuwe leden te werven.

Hiermee sluit de voorzitter het officiële deel van de jaarvergadering af.

Na de uitgebreide en gezellige pauze met daarin de uitgestelde nieuwjaarstoast en een bitterbal, volgt een overzicht van de diverse activiteiten die we evengoed nog wel hebben gehad in 2020 en 2021.

Met een woord van dank sluit de voorzitter de vergadering af en wenst ieder tot ziens en wel thuis.

23 februari 2022,

Watze Bokma, secretaris


Semper Florens Groei & Bloei Afdeling Winschoten en Omstreken

Voorzitter : Evelieke Slob Telefoon 0597-552580 e-mail eveliekeslob@gmail.com

Secretaris:  Watze Bokma, Telefoon 0597-591688 e-mail watzebokma(at)hotmail.com

Penningmeester:  Gerda Mellema, Telefoon 0597-612094 e-mail gerda.p.mellema@kpnmail.nl tevens neemt Gerda tijdelijk de ledenadministratie waar.

Bestuurslid en bloemschikcoördinator:  Elly Bosman-Bol, Telefoon 0597-562634 e-mail gerriebosman@planet.nl

Bestuurslid en ledenadministratie:  Helaas vacant, belangstellenden mogen zich melden bij de secretaris. U kunt ook eerst een tijdje vrijblijvend met het bestuur “meedraaien”.

De Website Webmaster Giny Bokma-Brons, e-mail: info@winschoten.groei.nl                              De website vindt u op www.winschoten.groei.nl

 

De ledenavonden worden gehouden in het Rozenpaviljoen te Winschoten en beginnen om 19.30 uur.

Kopij De kopij voor het september-oktober nummer moet vóór zaterdag 24 september 2022 bij de secretaris binnen zijn. watzebokma@hotmail.com