Activiteiten & Actueel

Bezoek aan de “SALLANDSE TUINEN”

Programma van de BUITENDAG OP VRIJDAG 27 juli 2018

Bezoek aan de “SALLANDSE TUINEN”

De Sallandse Landschapstuin in Heino, De Tuin van Fortmond te Olst, Hof van Eigen-aardigheden in Raalte en kwekerij Arjan Scheper

Vertrek om 8.00 uur  en neem een lunchpakket mee!

 

7.45 uur aanwezig op parkeerplaats. Aan de Stikkerlaan (t/o de Sporthal)

 

We beginnen deze dag met koffie en gebak in de Sallandse Landschapstuin van Frank en Annelies Naber in Heino. Een artikel over hun tuin staat in het oktobernummer 2017 van Groei&Bloei. De heer Naber is landelijk voorzitter van Groei&Bloei. Ze wonen in een witte boerderij uit 1895, met daarom heen een groot stuk grond van 3500 m2. In 2005 hebben ze Harry Pierik, tuinontwerper uit Zwolle in de arm  genomen voor een nieuwe tuin. De tuin heeft vloeiende lijnen, een belangrijk kenmerk van Harry’s ontwerpen. Vanaf het terras lijkt er geen einde te komen en is het is net of de volgeplakte borders in elkaar overlopen. Daartussen lijkt groen water te stromen.

Vandaar gaan we naar Olst, de Tuin van Fortmond, deze tuin ligt in de uiterwaarden van de IJssel in het natuurgebied De Duursche Waarden. Hier kunnen we koffie, thee, karnemelk of jus d’orange krijgen bij ons zelf meegebrachte lunchpakket.

Het is een grote tuin,waarvan plm. 4000 m2 siertuin, 2000 m2 gazon met bosjes en een bloemen weide. Het huis en de siertuin liggen op een vroeger rivierduin zodat er veel hoogteverschillen zijn. De siertuin gaat over in een glooiend gazon, onderbroken door vogelbosjes met natuurlijke onderbegroeiïng. Aan de rand van het terrein ligt de  bloemenweide grenzend aan “De Duursche Waarden”.

Vanuit de tuin hebt u een panoramisch uitzicht over de IJsselvallei met in de verte, aan de overkant van de rivier, de heuvels van de Veluwe.

 

Hier vandaan gaan we naar De Hof van Eigen-aardigheden in Raalte.  Ontvangst met koffie/thee/lekkers. In 2007 heeft deze tuin haar hedendaagse vorm gekregen. De toegangsweg met poort is aangelegd en de tuin is verdeeld in compartimenten. De oprijlaan is ruim opgezet met rododendrons en beukenhagen. De ca 100 druivenstokken (hoofdzakelijk Regent) zijn jaarlijks goed voor 80 ltr zelfgemaakte wijn. De boomgaard met de nodige oude appelrassen (Groninger Kroon en Notaris). Doch ook peren, pruimen, perziken. Rozentuin met symmetrische indeling. Op strategische punten staan beelden. Verder de solitaire geurrozen. Na het bos kom je in de lelie- en hostatuin. Er is een gedeelte met de pluk- en snijbloemen. De ingang van de Kruidentuin wordt gevormd door een boog  met enige soorten kiwi’s. Ook de nodige bloemen voor de bijen, die iets verder onder een afdak staan. Border, Moestuin, Natuurvijver, Bessentuin.

Een kwekerij mag bij onze reis niet ontbreken daarom gaan we naar Arjan Scheper in Mariënheem. Deze kweker heeft een kleinschalige kwekerij, geen heesters en bomen. Het assortiment bestaat uit planten voor de border, bol/wortelstok, keukenkruid en siergrassen.

 

Rond 18.00 uur is het diner dan zijn we rond 21.00 uur weer thuis.

De prijs van dit alles is 45,00 euro. Dit is incl. busreis, koffie met gebak, entree en diner. (Dieet is mogelijk, even melden bij opgave.) Consumpties e.d. zijn voor eigen rekening. In het restaurant-diner, kan men eventueel voor de consumpties pinnen.

Wilt u dit bedrag overmaken op IBANrek. NL91RABO0351753397 t.n.v. KMTP afd. Winschoten,  Burg.Borgesiuslaan 40,  9665GV Oude Pekela.

Opgave en betaling graag z.s.m. doch uiterlijk 10 juli 2018.

 

U kunt zich opgeven bij Gerda Mellema, per email:

gerda.p.mellema(at)kpnmail.nl of telefonisch 0597-612094, 06-12785819. Ook kunt u zich opgeven bij Tineke Ebbens, tel. 0597-551245.

 

VOL IS VOL. Opgave van binnenkomst van betaling is bepalend.

Deelname/betaling is bindend. In geval van annulering van deelname moet het bestuur u de kosten voor de bus in rekening te brengen.

De reis gaat door bij minimaal deelname van 35 personen.

Alleen voor deze dag is er een mobiel nummer beschikbaar,

Gerda Mellema 06-12785819 en Tineke Ebbens 06-53479196. 

meer

 

 

 

13
Dec
Westlandse buitenplaatsen van weleer
06
Dec
De kracht van kruiden - Blik op de tuin no. 879