Verslag opentuinenestafette Groningen

Eerste exemplaar Open Tuinen Gids voor burgemeester Oldambt Pieter Smit

Lekker ‘gluren bij de buren’

Uniek initiatief in Nederland

OOSTWOLD (Oldambt) - Ging in heel Nederland dit weekend door de kou het voorjaar weer even ‘op slot’, het kon Groningse tuiniers niet deren. Aan de rand van een winderig Oldambtmeer opende de vereniging Groei en Bloei zaterdag 23 april het tuinseizoen met de aftrap van de jaarlijkse Open Tuinen Estafette. Heel Groningen is bezaaid met groene, bloeiende kunstwerkjes, met veel toewijding door tuinliefhebbers gemaakt. Meer dan 120 van deze tuinen zijn deze zomer gratis voor iedereen te bezoeken. Om inspiratie op te doen, gewoon van te genieten en lekker te ‘gluren bij de buren’. Oldambt-burgemeester Pieter Smit ontving het eerste exemplaar van de nieuwe Open Tuinen Gids die het Groningse open tuinenseizoen vergezelt.

Open Tuinen Estafette: unieke samenwerking

De provincie Groningen is gezegend met veel enthousiaste tuiniers. De afgelopen decennia vonden ook veel niet-Groningers de weg naar het noorden om hun tuindromen waar te maken, niet in de laatste plaats door de relatief lage grondprijzen. Dit heeft geresulteerd in veel prachtige particuliere tuinen en bijzondere kwekerijen. Een flink aantal van deze tuiniers heeft zich verenigd in de landelijke vereniging Groei en Bloei. Deze al meer dan 150 jaar actieve club van tuinliefhebbers organiseert ieder jaar in juni een landelijk open tuinenweekend. Publiek kan dan kosteloos een kijkje komen nemen in de vele privé-paradijsjes die ons land rijk is.

Omdat het voor een mens schier onmogelijk is 120 tuinen in één weekend te bezoeken, hebben de zeven Groningse regio-afdelingen van Groei en Bloei het slimmer aangepakt. In Groningen kun je de hele zomer terecht met de Open Tuinen Estafette. Vanaf eind mei tot september stelt om de twee à drie weken steeds één regionale afdeling de tuinen een weekend open voor publiek. Zo kunt u genieten van een grote diversiteit aan tuinen op verschillende momenten in het tuinseizoen. Deze vier jaar geleden geboren ‘Groningse aanpak’ werkt heel goed en krijgt waarschijnlijk navolging in andere provincies.

Open Tuinen Gids en website

De Open Tuinen Estafette van de provincie Groningen start dit jaar op 28 en 29 mei in Winschoten en omgeving en eindigt op 20 en 21 augustus met tuinen in en rondom Stadskanaal. Op 11 en 12 juni kan men ‘toentjes kieken’ in Appingedam en Delfzijl en omstreken. Op 9 en 10 juli is de beurt aan Groningen-stad en het gebied ten noorden en westen daarvan tot aan de grens met Friesland. Op 23 en 24 juli volgt de regio Haren/Eelde en op 6 en 7 augustus kan de tuinliefhebber terecht in tuinen rondom Hoogezand-Sappemeer en Veendam. Ook in het Landelijke Open Tuinen Weekend op 18 en 19 juni zijn veel van de Groningse tuinen geopend tussen 10 en 17 uur. In een aantal tuinen is ook iets te eten en te drinken of is kunst te zien.

Om te weten waar u de te bezoeken tuinen kunt vinden en wat er te zien is, kunt u terecht op de site www.opentuinenestafettegroningen.nl. Daarnaast heeft Groei en Bloei Groningen een eigen Open Tuinen Gids gepubliceerd, waarin ook alle informatie te vinden is. Deze is verkrijgbaar bij alle opengestelde tuinen en bij diverse adressen in de verschillende regio’s.

Eerste exemplaar voor burgemeester Oldambt

Afgelopen zaterdag 23 april overhandigde Groei en Bloei het eerste exemplaar van de nieuwe Open Tuinen Gids aan burgemeester Pieter Smit van de gemeente Oldambt. De presentatie vond plaats in de aan het Oldambtmeer grenzende tuin “Tuinfleur” van Pieter en Rika van Delden. Ieder najaar ploeteren zij drie weken fulltime op de knieën om karrevrachten vol bloembollen de grond in te krijgen. Minstens drie keer per jaar scheert Pieter de eindeloze doorgaande beukenhagen; met zijn rugzak-accu houden hij en zijn heggenschaar het acht uur aan-een-stuk vol. Het resultaat is ernaar, want inmiddels weten busladingen Duitsers, Scandinaviërs en zelfs Amerikanen de stijlvolle Groningse tuin het hele jaarrond te vinden.

Liefde en vakmanschap

Hoewel burgemeester Smit moest bekennen “Tuinfleur” nog niet eerder bezocht te hebben, reageerde hij zeer enthousiast op het Groningse initiatief van de Open Tuinen Estafette:,, Het is fantastisch dat je zomaar een kijkje kunt nemen in de tuin van een ander. Je kunt ervan leren: tips krijgen waarom die Hortensia het hier wel doet en bij jou niet bijvoorbeeld. En het is heel mooi dat de tuineigenaren je deel laten worden van hun hobby. Het gaat ook niet om de grootte van de tuin, de liefde en vakmanschap van het tuinieren staan centraal.’’ Kortom een initiatief waar, wat Smit betreft, veel ruchtbaarheid aan gegeven mag worden.

Bordje en flesje

Op de vraag of hij zelf een fervent tuinier is gaf Smit aan zich wat ongemakkelijk te voelen: ,,In de tuin ben ik eerder rond de barbecue te vinden met een bordje en een flesje erbij.’’ Wel kon de uit Zoetermeer afkomstige burgervader melden gisteravond nog het gras gemaaid te hebben, waarmee hij bij de aanwezige Groningse Groei en Bloeiers toch nog punten scoorde. Zichtbaar trots wist hij het tuinliefhebberspubliek ook te vertellen dat van alle rozenonderstammen wereldwijd maar liefst 80 procent uit de rozenstad Winschoten en dus van Groninger bodem komt! Vanaf nu gewapend met de Groei en Bloei Open Tuinen Gids zegde hij toe deze zomer zeker een aantal Groningse tuinen te gaan bezoeken.

Redactie:

Inge Dekker – Groei en Bloei afdeling Winschoten (Semper Florens)

Gloriosa
Beeldig in het groen