Nieuwsbrieven

Voorwoord

Beste Tuinvrienden !

Op het moment dat we deze nieuwsbrief schrijven is het december en de feestdagen en de jaarwisseling staan voor de deur. Ik wil U daarom een gezond en gelukkig 2016 toewensen!

 

Op dit moment missen we het karakter van de winter en wanen we ons soms nog in de herfst met veel regen en een te hoge temperatuur. Het neemt niet weg, dat een wandeling in de tuin en daarbuiten je doet verbazen over de activiteiten in het binnenste van plant , boom en dier. Vele paddenstoelen nog intact, planten nog niet in winterrust, de toverhazelaar die al bloempjes laat zien en wolken roze die ik bespeur aan een Prunussoort. Daar, onder een bonte hulst, zit een poes te miauwen, helemaal met haar hormonen in de knoop. En dan te bedenken dat we nog met het wintergroen van de kerstversiering in huis zitten! Twijfelen we er nog aan of ons klimaat van slag is??

Groei en Bloei leden kunnen in het algemeen stellen, dat zij de natuur goed gezind zijn en daarmee steeds aan hun leefomgeving blijven werken door aandacht aan hun huis, erf en tuin te besteden. Natuurlijk is er meer, waar we in het klein al op moeten letten, zoals op voorraden grondstoffen, water en lucht. Die hoeveelheden zijn beperkt en zijn ook bestemd voor de volgende generaties.

Gelukkig komen er steeds nieuwe uitvindingen , waarbij nieuwe duurzame producten ontstaan. Zij maken, dat er over bv. 50 jaar ook nog een leefbare situatie is op onze aarde. Dat hopen we! Met goede voornemens, als het op het terrein van het milieu slaat, zet je een stap in een duurzame toekomst!

Semper Florens doet haar naam eer aan. Ik zeg dat, omdat de vereniging “leeft ”en dat zien we aan de activiteiten die geboden worden en aan de leden, die er gebruik van maken. We gaan er in 2016 weer met goede moed tegen aan! We hopen, dat er zich een nieuw bestuurslid aanmeldt, omdat Elly Bosman aftredend is. We hebben voor de komende maanden interessante lezingen, waarover U elders in deze nieuwsbrief kunt lezen

 

Ook de jaarvergadering in februari wordt leuk gemaakt door praatjes van een aantal eigen leden! Let U op de open dagen met sneeuwklokjes, narcissen, krokussen en tulpen. Dat wordt weer genieten in het Oldambt en Westerwolde.

Ik wens U allen een gezonde winter en daarop volgend een stralend voorjaar toe!

 

Tineke Ebbens - Torringa

Activiteiten ”Semper Florens” januari 2016 t/m mei 2016

Woensdag 20 januari Kees Boele “wat eet er van mijn plant?”

Je loopt door de tuin en ziet dat veel planten sporen hebben van de eetlust van het andere deel van de natuur. Flora en Fauna hebben nu eenmaal alles met elkaar te maken. Natuurlijk genieten we van de vogels, hommels, vlinders en libellen in de tuin, maar ons enthousiasme is minder als we slakken, rupsen, kevertjes en alle andere beestjes rond zien scharrelen in onze tuin. Zij doen zich ook nog te goed aan onze net bij onze favoriete kweker gekochte dure plant, alsof onze tuin een restaurant is met ***** sterren. Misschien is het iets beter te verteren als we weten welk beestjes aan ons planten zitten te knagen en leren hoe planten en dieren elkaar nodig hebben.

Kees Boele presenteert met “Wat eet er van mijn plant” een bonte parade van kleine en grote dieren die in elke kamer- of tuinplant een rijk gedekte tafel zien. Taxussnuitkever, Groot Avondrood en Trips. Onder de loep of als foto zijn het schitterende insecten maar op Lavas, Fuchsia en Olifantsvoet zijn het maar lastige knagers.

Kees Boele is bioloog, natuurpresentator en natuurliefhebber, wereldreiziger en tekstschrijver. Hij is het jaar rond met natuurpresentaties op stap.

 

18 t/m 21 februari De Beurs Tuin & Sfeer

Op het moment van schrijven van deze nieuwsbrief werd bekend dat de provinciale afdelingen van Groei & Bloei samen een grote stand op de beurs “Tuin & Sfeer” kunnen inrichten!

“Tuin & Sfeer “, al meer dan 23 jaar hét grootste Noordelijke tuinevent, is voor vele duizenden tuinliefhebbers dé inspiratiebron voor het inrichten van hun droomtuin en het nieuwe buitenseizoen.

Ook onze vereniging wil proberen samen met de andere provinciale afdelingen hieraan een steentje bij te dragen. Op dit moment is nog niet bekend wat er allemaal gaat gebeuren en wat haalbaar is. Mochten er nu al leden zijn die bij de voorbereidingen of op de beurs zelf willen helpen, schroom niet om Watze Bokma te bellen of te maieln. Extra handen om bloemarrangementen te maken zijn altijd welkom en het is nog mooi werk ook

 

Dinsdag 23 februari, ledenvergadering en reizen van leden.

Voor de agenda voor de ledenvergadering zie de aparte aankondiging elders in dit blad. Na het officiële gedeelte geven vier leden elk een korte impressie van één van hun reizen.

 

In willekeurige volgorde:

Jaap Bosscher met de Botanische Tuin in Krakau (Polen)

Naast de grootste verzameling orchideeën in Polen, betoveren vooral de twee grote vijvers, met waterlelies, de rijke collectie Azalea’s en rododendrons de bezoeker. De oudste boom op het terrein is een 500 jaar oude eik!

De 4 km lange groenstrook, die rond de oude stad loopt, is aangelegd op de plaats waar zich vroeger de oude muren en de singel van de vesting bevonden. Tijdens een wandeling over de Planty, met zijn vele lanen, vijvertjes en bloembedden zie je de stad van buitenaf in een heel andere perspectief. Tegelijk kun je de grootste beeldenverzameling in de openlucht bewonderen, die is ontstaan in de 19e en 20e eeuw.

Albert Gringhuis met: tuinen in Cornwall en de Scilly Eilanden

Door familiebezoek zijn zij in verschillende jaargetijden in Cornwall geweest. Van daaruit hebben zij diverse tuinen bekeken en twee keer naar de Scilly Eilanden geweest. Deze eilandengroep ligt ongeveer 50 kilometer uit de kust ter hoogte van Lands End.

U krijgt een impressie van de natuur in Cornwall, de Scilly Eilanden en foto’s van enkele tuinen. The Lost Gardens of Helligan, Tresco Abby Garden en Trebah Garden.

Watze Bokma, Madeira “ het bloemeneiland”.

Madeira, een oud vulkaaneiland midden in de Atlantische Oceaan staat bekend om zijn bloemen. In deze presentatie krijgt u indruk van de natuur van het eiland en enkele van de grootste tuinen.

Henk de Jonge wat Zuid Afrika zoals te bieden heeft.

Henk toont ons indrukwekkende natuur uit Zuid-Afrika en de leden van Groei & Bloei Semper Florens krijgen een indruk van hetgeen Zuid Afrika zoals te bieden heeft. Dit prachtige land met zijn enorme rijkdom aan flora en fauna is overweldigend.

De presentatie is vooral gericht op groen, maar Zuid-Afrika is ook de wereld van de dieren, waarover graag wordt verteld.

 

sneeuwklokjeszondagen op 28 februari en op 6 maart, van 11.00 tot 17.00 uur, zie ook de aankondiging elders in de nieuwsbrief

 

Dinsdag 22 maart Paasworkshop bloemschikken

Ook deze keer weer in de vertrouwde locatie Koekjesfabriek te Wedde.

Aanvang vanaf 19.00 uur met koffie en installeren. We beginnen om 19.30 uur Onder inspirerende leiding van Jacquelien van Eck gaan we de stukken maken. Bij de inschrijving hoort u wat de thema’s worden en welke materialen u mee mag nemen. Kosten per keer € 7,50 voor leden - € 10,-- voor niet leden

Als er voldoende plaats is mag je een vriendin, buurvrouw/man meenemen. Iedereen gaat met een geweldige bloemencreatie naar huis!

Opgave bij Elly Bosman: e-mail adres: gerriebosman@planet.nl

We hopen jullie te mogen ontmoeten op deze altijd gezellige en leerzame workshops.

Bloemcommissie van Semper Florens/Groei & Bloei Winschoten

 

Woensdag 23 maart Dineke Logtenburg, Zomerbollen

Zomerbollen, maandenlang genieten. Volkomen onterecht halen veel mensen hun neus op voor zomerbloeiende bol- en knolgewassen. Ze denken dat het moeilijke planten zijn, die veel zorg vereisen. Terwijl de meeste kuipplanten licht, water en ruimte vragen in de winter, kunnen veel zomerbollen heel eenvoudig in kistjes of droog in de pot weggezet worden. Sommige soorten kunnen, met of zonder een winterdek, zelfs gewoon in de volle grond blijven zitten. Eenmaal aan de groei gebracht in het voorjaar, kunt u er maandenlang plezier aan beleven.

We nemen u tijdens deze lezing mee langs potten vol roodsterretjes en ouderwetse begonia’s, geurende Abessijnse gladiolen op een warme zomeravond, diverse soorten lelies, Eucomis en Tulbaghia’s en rijk bloeiende Agapanthussen.

De moestuin wordt een waar lustoord met vrolijke oranje Crocosmia’s en prachtige dahlia’s in diverse paarstinten, donkerrood of helderrood, zalmkleurig of oranje, geel of zelfs karamel.

Ook de borders op kleur in de tuin krijgen juist een extra pittig accent door het gebruik van deze lang doorbloeiende bolgewassen.

Zomerbollen, wij kunnen al jaren niet meer zonder!

Bij de lezing neemt Dineke bollen mee voor de verkoop.

Dineke Logtenberg en Anke Pols. www.boschhoeve.nl

 

Zaterdag 2 april Plantenruildag

De voorjaarsruildag is wederom bij Hilda Mensiga, Goldhoorn 14 te Oostwold. Ontvangst vanaf 10.00, met een kopje koffie. U wordt gevraagd de aangeboden planten zoveel mogelijk in pot aan te leveren en voorzien van de naam van de plant.

 

Zaterdag 9 en zondag 10 april Noordelijke Kwekerijdagen Foltz

 

Woensdag 20 april Hans Clauzing, Inspirerende tuinideeën

“Naar aanleiding van het verschijnen van mijn nieuwe tuinboek in maart 2015, “Inspirerende Tuinideeën, van stadstuin en kwekerij tot landelijke tuin”, heb ik deze lezing samengesteld. Verschillende tuinen, van groot tot klein en van stads- tot landelijke passeren de revue. Planten uit de tuinen noem ik met naam en toenaam en ook een toelichting op het ontstaan en bijzondere anekdotes sla ik niet over. Voor de fotografen onder de bezoekers van de lezing, vertel ik regelmatig hoe een foto tot stand is gekomen. Zo nu en dan sta ik tijdens de lezing weer even in de schoenen van mijn oude beroep als biologieleraar en geef ik uitleg over botanische bijzonderheden die ik in tuinen ben tegengekomen. Kortom een zeer gevarieerde lezing met voor ieder wat wils!”

Hans Clauzing

SNEEUWKLOKJESARRANGEMENT 2016

Voor G&B-lezers een extra dag: 3 maart, zie tijdschrift januari 2016.

 

Sinds 2008 zijn in Oost-Groningen in het zeer vroege voorjaar vier tuinen geopend voor bezoekers. Drie tuineigenaren verzamelen sneeuwklokjes, in hun tuinen zijn veel soorten te bewonderen. In de vierde tuin zijn de eenvoudige soorten te zien.

 

SNEEUWKLOKJES KIJKEN op 2 en 9 maart 2016.

Dit is een arrangement voor de echte liefhebber. Een bezoek onder begeleiding van tuin naar tuin door een tuineigenaar, deskundige uitleg en overal iets lekkers.

Programma (bij benadering en onder voorbehoud):

10:00 uur: ontvangst bij The Stonefarm in Stadskanaal, Tinus en Anna serveren koffie en sneeuwklokjesgebak.

11:15 uur: naar City Channel Garden, Stadskanaal.

12:30 uur: naar Tuinfleur in Oostwold, speciale lunch bij Pieter en Rika.

15:00 uur: vertrek naar Wubsbos, via Midwolda met een fotostop bij de Ennemaborg. In Winschoten nemen we afscheid van de sneeuwklokjes.

Iedere deelnemer ontvangt bij vertrek een sneeuwklokje “Tinus”.

 

Er kunnen maximaal 30 mensen mee en de kosten voor deze dag zijn 35.—Euro p.p. Opgave en informatie bij de tuineigenaren. Na aanmelding krijgt u een bevestiging per e-mail met vermelding van een banknummer, zodat u het verschuldigde bedrag kunt overmaken’.

NB. Alles onder voorbehoud: bij slecht weer of als er sneeuw ligt gaat het niet door en krijgt u vanzelfsprekend uw geld terug.

Het bezoeken van de tuinen is met eigen vervoer, eventueel samen rijden kan bij de eerste tuin onderling geregeld worden.

 

Zonder afspraak zijn de tuinen te bezoeken in 2016:

 

De sneeuwklokjeszondagen op 28 februari en op 6 maart, van 11.00 tot 17.00 uur,

 

krokuszondag op 20 maart en drie opeenvolgende zondagen in april: 10, 17 en 24 april, steeds van 11.00 tot 17.00 uur.

The Stonefarm’, Anna en Tinus Scheltens, Zijdstukkerweg 7, 9501 LB Stadskanaal,

tel. 0599-612203 e-mail: tinus.anna@hetnet.nl, www.stonefarm.nl.

‘City Channel Garden’, Lida Lourens, H.J. Kniggestraat 101, 9501 NJ Stadskanaal,

tel. 0599-613089 e-mail: lourens.be@gmail.com

‘Tuinfleur’, Rika en Pieter van Delden, Nieuweweg 34, 9682 RM Oostwold,

tel. 0597-551383 e-mail: tuinfleur@planet.nl, www.tuinfleur.nl

‘Wubsbos’, Jannie Bos, St.Vitusholt 86, 9673 AK Winschoten,

tel. 0597-420896e-mail: info@wubsbos.nl, www.wubsbos.nl

 

 

Open Tuinen Estafette Groei en Bloei 2016

Beste tuineigenaren,

De voorbereidingen voor de nieuwe tuinengids 2016 van Groei & Bloei Groningen zijn in volle gang. Net als de voorgaande succesvolle jaren komt er weer een tuinenestafette met bijbehorende fraaie gids.

We hopen dat u meedoet, u doet er heel veel tuinliefhebbers een plezier mee en u geniet er zelf vast ook weer van.

Mocht u in uw omgeving nog een mooie tuin weten, geef ons een seintje. Wel graag van een Groei & Bloei-lid. En anders kan hij of zij natuurlijk ook lid worden en mee profiteren van de aandacht die de estafette krijgt.

Uw opgave en eventuele foto’s s.v.p. voor 1 februari 2016 sturen aan:

Albert Gringhuis,

Rosa Caninalaan 16, 9674 ED Winschoten,

albertgringhuis@ziggo.nl Of naar

Jannie Bos,

St Vitusholt 86, 9673 AK Winschoten,

info@wubsbos.nl.

We wensen u veel tuinplezier in 2016,

Vriendelijke groet, Albert en Jannie.

 

Schema open tuinen estafette Rayon Groningen 2016

Zaterdag 23 april, start OpenTuinen Estafette.

Omdat de afdeling Winschoten als eerste dit seizoen het open weekend van de estafette heeft, mogen we ook de aftrap verzorgen. Hoe en waar dat gaat gebeuren wordt via een schrijven aan de deelnemers en de website bekend gemaakt.

Winschoten 28 en 29 mei

Appingedam/Delfzijl 11 en 12 juni

Landelijk 25 en 26 juni (data onder voorbehoud)

Groningen 9 en 10 juli

Haren/Eelde 23 en 24 juli

Hoogezand-Sapp/Veendam 6 en 7 augustus

Stadskanaal 20 en 21 augustus.

 

De commissie open tuinen van Semper Florens,

Jannie Bos en Albert Gringhuis.

Zie ook www.opentuinenestafettegroniningen.nl

Verslag TZN’97 Winschoten

Graag willen wij verslag uitbrengen van ons programma van de TZN’97 van afgelopen seizoen. Onze tuinclub heeft op het moment 17 leden en bestaat al sinds 27 februari 1997. Hiermee is het de oudste tuinvereniging van Semper Florens.

 

Op woensdag 13 mei bezochten wij Schlosspark Lütestsburg in Ostfriesland (Dld). De Rhododendron’s en de Azalea’s stonden al in volle bloei. Door de kleurpracht was het park erg mooi.

 

Woensdag 10 juni gingen we weer op pad naar Esklum, tussen Papenburg en Leer (Dld). We werden gastvrij ontvangen door de familie Diddens. De tuin was nog mooier dan in 2005, toen we deze tuin ook al eens bezochten,. In de loop der jaren had de familie Diddens, o.a. een aantal mooie beeldhouwwerken aan de tuin toegevoegd.

 

Op woensdag 22 juli blijven we wat dichter bij huis en bezoeken de Stonefarm in Stadskanaal. De tuin dankt zijn naam aan het feit dat de eigenaar zwerfkeien uit de buurt verzamelde en in zijn tuin als decoratie gebruikte. Vorig jaar waren we ook in deze tuin, in een ander seizoen, nu hoopten we dat de rozen in de tuin in bloei zouden staan. Dit was het geval, de tuin overtrof onze verwachtingen en we kregen een heel ander beeld van deze prachtige tuin. Daarna brachten we nog een kort bezoek aan de tuin ‘Acht is meer dan 1000’ in Onstwedde.

 

Op woensdag 19 augustus gingen we naar de tuin van de familie Duijnisveld in Garrelsweer. Mede door het mooie weer was het een zeer geslaagde middag.

 

Woensdag 23 september bezochten we de botanische tuin ‘de Kruidhof’ in Buitenpost. We kregen een rondleiding door de tuinen, waar ons de historie van de tuin uitgebreid werd toegelicht. Hierdoor was het een zeer leerzame en gezellige middag.

 

Woensdag 7 oktober activiteit van het seizoen, die deze keer bijzonder succesvol kon verlopen door de gift van Semper Florens. We begonnen met een rondleiding door de hangende tuinen op het landgoed Tenaxx in Wedde. De Heer Th. C. W. Oudemans wist ons alles, en nog veel meer, te vertellen over het enige arboretum van treurbomen in Nederland dat in deze tuin aanwezig is. Het arboretum bestaat 10 jaar en wij zijn zeer benieuwd hoe deze bomen er over 10 jaar uit zien.

 

Het seizoen werd afgesloten met een gezellig diner, waarbij we onder het eten weer enthousiast plannen maakten voor het komende jaar.

Betty Bliek

In 2016 gaat de tuinenreis weer naar Engeland, dit keer naar Kent & Londen,

Op de data van 9 juni t/m 13 juni 2016 in totaal 5 dagen op reis.

In overleg met Linda Heikema en Garden Tours is een gevarieerd programma vastgesteld.

Alles nog onder enig voorbehoud.

Op donderdag 9 juni ’s morgens op tijd vertrek, overtocht Calais – Folkestone Eurotunnel verblijf in Copthorne Londen Gatwick Hotel, Copthorne Way, Copthorne, West Sussex RH10 3PG, Tel. +44 1342 348800.

We bezoeken de volgende tuinen: Kasteel Oostkerke in Oostkerke-Damme, Fairlight End in Hastings, Pashley Manor Gardens in Ticehurst, Charts Edge Gardens in Westerham, Chartwell in Westerham (de voormalige woning van Winston Churchill), Penshurst Place & Gardens (zie foto), Great Comp Garden in Platt, Sevenoaks, Kew Gardens en The Secret Gardens of Salutation in Sandwich.

Op het programma staat tevens een middag in London. De bus kan in centraal Londen parkeren, bijna tegenover de rondvaartboten, maar ook dicht bij belangrijke bezienswaardigheden zoals de Houses of Parlement en Downingstreet 10. Iets verder lopen is Buckingham Palace, etc.

Op maandag 13 juni weer Eurotunnel Folkestone – Calais, aankomst in Groningen plm. 22.00 uur.

 

Voor het uitgebreide programma zie website winschoten.groei.nl.

 

 

Vraag en aanbod

De plantruilmorgen in oktober bij Elly Bosman was een succes. Veel inbreng en vrijwel alle planten en bollen wisselden van eigenaar. Het is ook een mooi moment om planten voor een grote tuin te krijgen. Maar daar moet je het vervoer wel op instellen.

Inge Dekker en Herman Offereins uit Oude Pekela togen vol goede moed naar Elly en konden met een mooie buit huiswaarts keren.

Onderstaand de reactie van Inge; Dank voor de leuke foto's! Vooral de tweede vind ik erg geslaagd.

 

Vooralsnog staan alle planten in onze ''wachtkamer'' want het ontwerp van de tuin zal nog wat lange winteravonden in de beslag nemen, vrees ik.

Tot nu toe is 2015 voor ons vooral het 'jaar van het huis' geworden, maar 2016 moet toch echt het 'jaar van de tuin' worden!

Wij zoeken nog bomen en heesters voor onze tuin (nu nog weiland), dus mochten er leden zijn die toevallig deze winter (nog enigszins met de hand verplaatsbare) boompjes of heesters weg willen doen, dan horen we het graag. Het mogen ook zaailingen zijn, maar liever niet van erg sterk uitzaaiende soorten als esdoorn of berk.

 

Wie ze ook nog langs wil brengen (wij hebben geen auto) trakteer ik graag op een etentje bij ons of degene thuis.

 

Hartelijke groet, Inge Dekker en Herman Offereins,

Bronsveenlaan 59

Oude Pekela Tel: 06-42654859

meer
21
Aug
Gloriosa
21
Aug
Beeldig in het groen