Winschoten

Van de voorzitter

Beste Tuinvrienden ,

U heeft lang op deze Nieuwsbrief moeten wachten!

Voor ons allen in Nederland, Europa, ja de hele wereld geldt nog steeds dat we al een paar maanden in de “Coronacrisis” zitten. Om het onbekende, gevaarlijke virus in te dammen komt de regering na overleg met het R.I.V.M., afhankelijk van het gedrag van het virus, steeds met veranderende voorzorgsmaatregelen. Deze regels dienen we na te leven om gezond te blijven. Dat betekent nogal wat voor iedereen, omdat deze regels ons hele sociale leven stil leggen. Ik denk daarbij aan de eenzaamheid, die ontstaat bij ouderen en alleenstaanden. Zo ook bij Semperflorens, waar de activiteiten in maart en april moesten worden gecanceld. De voorbereiding van de Buitendag wankelde toen en de opentuinen estafette wordt onzeker. Toch blijven er ook tuinen open, waarvan de eigenaren, die een website hebben, dit zelf regelen en dit op eigen risico doen. Ieders agenda is leeg, omdat we zo véél mogelijk thuis moeten blijven. Het bestuur houdt contact via de mail en telefoon. Zij vond het nodig via een Nieuwsflits iets van Semperflorens te laten horen. Inmiddels is de crisis bezig onze samenleving te veranderen. De 1.5 m. afstand van elkaar vraagt om anders te werken. Wij als tuineigenaren kunnen gelukkig onze energie kwijt in eigen tuin met vaak een uitje op de fiets of per auto in ons prachtige Oldambt en Westerwolde. Geluk daarbij is het mooie weer, waardoor het terras thuis vaak bezet werd met 1.5 m. afstand. Omdat onze gedachten bij U blijven en we vragen hebben, als bestuur over wat we kunnen en wel mogen organiseren deze zomer, zijn we bij elkaar gekomen voor overleg. Onder de duidelijke voorwaarden van 1.5 m. afstand, konden we dit doen. Aangezien dit niet haalbaar is voor een busgezelschap heeft het bestuur de dagtocht geschrapt. Onze deelname aan de open tuinenestafette op 4 en 5 juli gaat niet door, omdat er te veel regels nageleefd moeten worden en het altijd onzeker is waar de gasten vandaan komen. (Meer hierover op de volgende pagina’s). We denken ook in deze crisis aan onze ondernemers, die onze vereniging  sponseren. Het bestuur heeft contact gezocht met hen gezocht om te vragen “hoe zij het in deze zware tijden maken”. U leest verderop in deze Nieuwsbrief hoe het met hen gaat.

Ik schreef verder over lege agenda’s. Er zijn ook mensen die genieten van de vrije tijd, die dat weer oplevert. Corona biedt ons ook tijd om na te denken over hoe wij ons leven willen inrichten na deze pandemie, waarvan we totaal niet weten, hoelang het nog gaat duren. Met weinig keus, moeten we proberen ons zelf te blijven uitdagen om er met elkaar het beste van te kunnen maken in deze 1.5 m. samenleving. Ook nu de maatregelen wel iets soepeler worden en voor sommigen op vakantie gaan in het zicht komt.

 

Tot slot wenst het bestuur U allen een goede zomer toe en blijf vooral gezond!!  

Hartelijke groet, Tineke Ebbens. (voorzitter)

 


Onze sponsoren in de tijden van Corona.

Er ligt van alles stil wat we als vereniging direct merken aan het wegvallen van al onze activiteiten. Lezingen, dagtocht de tuinreis, én onze open tuinendagen, alles valt weg. Ook al leest u later in deze nieuwsbrief dat een deel van de tuinestafette provinciaal aangepast doorgaat. Het bestuur vroeg zich af hoe het met onze sponsoren zou gaan, omdat veel bedrijven het moeilijk hebben. Wat extra aandacht leek ons gepast en we hebben hen allemaal benaderd. Op moment van het samenstellen van de nieuwsbrief is er nog geen reactie van de RABObank maar verder van iedereen wel. Henk en Dori Jacobs hebben heel uitgebreid geantwoord en daar beginnen we mee.

KWEKERIJ JACOBS IN CORONA TIJDEN

“ Het gaat naar omstandigheden eigenlijk best goed. We zijn dagelijks buiten bezig in de ons omringende natuur wat we als een bijzonder voorrecht ervaren. Het coronavirus lijkt erg ver weg wat een schril contrast oplevert met de wekelijkse gang naar de supermarkt waar het ongrijpbare virus overal op de loer lijkt te liggen, een bizarre sfeer.

We missen vooral het normale contact met mensen, dat we ons als mens niet meer normaal menselijk kunnen gedragen. Hartelijkheid en gezelligheid hebben plaats gemaakt voor angst, we moeten onder elkaar op onze hoede zijn, afstand houden. De veel gehoorde opmerking, “er is niks aan zo”, beschrijft heel goed de emotie in deze bijzondere periode.

Wat betekent het voor je bedrijf?

Na de uitbraak van het virus zijn we in eerste instantie  dicht gebleven omdat het de meest voor de hand liggende manier is om elk besmettingsgevaar  te voorkomen.

Inmiddels is de kwekerij weer ruim 4 weken open waarbij we de tuin nog gesloten houden om dagjesmensen wat te ontmoedigen. We willen vooral tuinliefhebbers de gelegenheid bieden om plantjes aan te schaffen zodat ze thuis in de tuin lekker aan de slag kunnen. Dit werkt naar tevredenheid, bezoekers komen mondjesmaat plantjes kopen en dan op wat echtparen na ook vaak alleen. Het is in ieder geval erg fijn om weer contact met te hebben met klanten.

De indeling op de kwekerij is wat aangepast. Bij de ingang hebben we éénrichtingsverkeer en er zijn wat corona huisregels. Met de huidige bezoekersstroom werkt het prima. Mocht het uit de hand lopen, dan kunnen we een plantkistje als “winkelmandje” verplicht stellen waarbij we een beperkt aantal kistjes neerzetten. We verwachten echter niet dat dat nodig zal zijn.

Door het wegvallen van alle plantenmarkten, open tuindagen en evenementen is er uiteraard een fors verlies aan inkomsten. Na wat vette jaren hebben we nu een mager jaar. Onze klanten willen we graag  hartelijk danken dat ze nu en in het verleden plantjes bij ons hebben gekocht!

We gaan er van uit dat het corona virus het tuinseizoen van 2020 voorlopig nog wel even zal blijven ontwrichten. Of alle aangemaakte plantjes nog wel een weg zullen vinden naar andere tuinen, blijft nog maar de vraag. Maar we hebben ondanks alle hectiek vooral goede hoop dat het op een dag weer goed gaat komen!

Wat kunnen bezoekers bij jullie wel en niet verwachten?

We staan nu even niet bij de poort te wachten om bezoekers hartelijk de hand te schudden. Dat neemt niet weg dat er op 1,5 meter afstand nog heel veel mogelijk is. Naast goede adviezen “op enige afstand”  hebben we nog steeds een uitgelezen assortiment duurzame vaste planten zonder gif en kunstgrepen waar je een schitterende tuin mee kunt aanleggen.”

 

 

Tuingoed Folz Kwekerij-tuinen-brocante.

Wat voor tuingoed Foltz geldt, geldt voor meerdere ondernemers in de groensector. Doordat mensen veel thuis zijn, is er meer aandacht voor de woonomgeving. Dat betekent dat mensen waar mogelijk toch wat op pad gaan en planten en materialen voor huis en tuin aanschaffen.
Daardoor heeft het bedrijf niet te klagen over de afgelopen periode en zijn ze de tijd tot nu toe redelijk goed doorgekomen.
Iedereen die op de kwekerij komt houdt zich goed aan de regels. En gelukkig is er genoeg ruimte om elkaar niet in de weg te lopen.

 

Boomkwekerij Joling

Gesproken met dhr. Joling. Het bedrijf is de afgelopen periode meer dan goed doorgekomen. Er is meer omzet gedraaid dan vorig jaar in dezelfde periode doordat iedereen thuis moest blijven en aan het klussen in het huis en in de tuin is gaan werken. Zo heeft het “Corona-nadeel” voor Joling toch een voordeel.

 

Hako tuin en parkmachines in Scheemda

Dit bedrijf adverteert in onze open tuinen gids.  De eigenaar, Yme Koopmans vertelde dat de afgelopen maanden merkbaar drukker zijn geweest. Veel mensen werken extra in hun tuin en willen er ook wat aan besteden. Want met goed gereedschap is het fijn werken. Yme heeft ook veel zakelijke klanten en ook daar overheerst hetzelfde beeld vertelde hij. En als daar veel wordt gewerkt, moet er ook onderhoud worden gepleegd. En dat betekent weer werk of verkoop voor Hako.

Al met al kunnen zij tevreden terugkijken en heeft Corona hun (nog) geen problemen opgeleverd.

Dutchworm

Dutchworms

Gerben Mekelenkamp

Goldhoorn 19, 9682 XL Oostwold

Tel: 06-11275886

E-mail:

info(at)dutchworms.com

 

Prijs per 1 m3 wormenmest € 30,- incl. BTW

Alleen op afspraak van de kwekerij af te halen.

De wormenmest liever thuis bezorgd? Ook dat is mogelijk.

Voor meer informatie tel.nr:  06-11275886

 

 

De Vries Beplantingen B.V. – dhr. V.d.Wal

In het telefoongesprek met de eigenaar dhr. v.d.Wal vertelde hij dat hij op 1april j.l. zijn bedrijf heeft beëindigd. Op een paar bedrijven na, heeft hij zijn klanten overgedaan aan Vertisol. Van der Wal onderhoudt zelf de overgebleven bedrijven tot eind ven dit jaar. Hier speelt het coronavirus gen rol.

Bloemen & Lifestyle

Het eerste wat we te horen kregen wat dat “het druk was”. In de omgeving waren tijdelijk zaken gesloten en dat leverde extra drukte op. Ook stuurden mensen meer als normaal een bloemetje via Fleurop naar bekenden. Al met al heeft Bloemen & LifeStyle nog niet veel last van de beperkingen gehad. Gelukkig maar.

 

“Buitengewoon Bezig” Jacquelien van Eck. 

Stoor ik, komt het gelegen? Als bestuur van Groei & Bloei willen wij jou als sponsor van onze vereniging vragen hoe het de 2 afgelopen maanden met jullie en de winkel gegaan is?

Jacquelien:

Allereerst zijn Armo en ik gezond en wat bezoek aan onze bloemenzaak betreft mogen wij niet klagen, zeker met moederdag wisten veel klanten Buitengewoon Bezig te vinden. Voor de komende tijd, moeten wij als ieder ander afwachten hoe het verder gaat. Leuk dat het bestuur aan ons gedacht heeft. Graag tot ziens in de winkel!

Het Rozenpaviljoen

Anders dan onze andere sponsoren moest het Rozenpaviljoen de deuren sluiten. En dat is balen voor een ondernemer. Zeker als je bedenkt dat we de afgelopen maanden mooi terrasweer hebben gehad en dat je dan “niets mag doen”. Andere activiteiten was geen optie.

Nu maar hopen dat met de verruimingen in de maatregelen vanaf 1 juni het weer de goede kant op mag gaan. En daar kunnen we als leden van Groei en Bloei een steentje aan bijdragen. Het Rosarium bezoeken en kijken of er op het terras een plaatsje vrij is. Zie de advertentie op het laatste blad van deze nieuwsbrief.  Peter en crew: sterkte en succes gewenst!

Hiermee bedanken wij alle bedrijven voor de sponsoring door middel van hun advertentie in onze Nieuwsbrief en / of de Open Tuinengids en wensen hun allemaal alle goeds voor de komende tijd.


Activiteiten ”Semper Florens” juni t/m september 2020

Open Tuinen Estafette

De Open Tuinen Estafette. Achter de schermen was hier veel om te doen. Wel open, niet open, hoe organiseer je dat enz. een ronde bij onze tuineigenaren leverde op dat de meeste tuinen dicht blijven, waardoor het bestuur heeft besloten ons weekend van 4 en 5 juli te annuleren. Zo is ook het eerste Open Tuinen Weekend van Midden-Groningen en Veendam is afgeblazen. Of de andere Weekenden doorgang vinden, is aan de besturen van de afdelingen. Natuurlijk moeten ook de RIVM-richtlijnen aangehouden kunnen worden als een weekend doorgang vindt.

Vier afdelingen laten hun weekend doorgaan (Haren/Eelde, Groningen, Appingedam/Delfzijl en Stadskanaal), hoeveel tuinen dat zijn is nog niet bekend en komt op de site van de Open tuinen estafette.

De Open Tuinengids. Deze verspreiden we gelijk met deze nieuwsbrief  bij onze leden en sponsoren maar verder zal de verspreiding beperkt zijn.

Als u ergens naar toe wilt;  LET OP

Kijk altijd voor u op pad gaat op de website. Dit voorkomt teleurstelling en ergernis

Zie: www.opentuinenestafettegroningen.nl om te zien welke tuinen open zijn. Vanwege de beperkingen zullen er diverse tuinen niet open zijn.

RIVM-richtlijnen

Bij de ingang van elke tuin zullen de richtlijnen aangegeven worden. Dat zijn voor zover op dit moment bekend:

  • Er is een looproute, waarbij mensen aan een kant de tuin in komen en er aan de andere kant weer uit gaan.
  • Houdt anderhalve meter afstand tot een ander aan en wacht desnoods even tot men verder kan lopen.
  • Geen toiletbezoek.
  • In tegenstelling tot vorige jaren zal er geen sprake zijn van gezellig rond een tafel zich met elkaar onderhouden en iets drinken.
  • Ga alleen of met een huisgenoot.
  • Wanneer het te druk wordt in de tuin, dan worden de nieuwe bezoekers door of namens de tuineigenaar verzocht op gepaste afstand te wachten tot er de tuin verlaten.


Van bezoekers mogen we verwachten dat ze zich aan bovenstaande richtlijnen houden. Die verantwoordelijkheid heeft een ieder en onzes inziens zal dat geen problemen opleveren.

 

Wel te bezoeken “Winschoter tuinen” op 4 en 5 juli zijn:

Toeristisch Rustpunt MoeNieks in het Dal van de Ruiten-Aa, Weenderstraat 44, 9541TC Vlagtwedde, 0599-213293/06-20109361, www.moenieks.nl

 

'Tuin van de Witte Wolk', Jagran en Nirad Verbeek-Heemskerk, Hamrikkerweg 132, 9943 PD Nieuw Scheemda, tel. 0598-446406, www.dewittewolk.nl

 

Anja en Dirk Oudhof, ‘Little Garden’, Parallelweg 20, 9682 RK Oostwold, tel. 06-13846497

 

Ed en José Rogaar, 'De Vier Handen', Wollinghuizerweg 145, 9541 AS Vlagtwedde, tel. 06-28201104

 

“De Eendenpoel” Ter Apelerstraat 42 9551 XK Sellingen. Een nieuwe boederijtuin met oude bomen en heesters.

 

Resterend Schema open tuinen estafette Rayon Groningen 2020

Haren/Eelde                          13 en 14 juni

Landelijk                                afgelast (was 20 en 21 juni)

Winschoten                           4 en 5 juli (enkele tuinen, zie boven)

Stadskanaal                          25 en 26 juli

Groningen                             1 en 2 augustus

Appingedam/Delfzijl              22 en 23 augustus

En gebruik vooraf: www.opentuinenestafettegroniningen.nl


Woensdag 16 september Jan Dijkstra Schaduwplanten en grassen

NB: Op dit moment weten we nog niet of er weer gelegenheid is om een lezing te organiseren. Daarom onder voorbehoud:

 

Jan Dijkstra van kwekerij en kijktuin Aan de Dijk in het Groningse Oude Schip is gespecialiseerd in vele schaduwplanten en grassen. Hij laat aan de hand van beelden de mogelijkheden en toepassingen van schaduwplanten zien. Want een tuin op het noorden, een tuin met veel bomen en heesters, voor veel tuinbezitters is de schaduw in de tuin een probleem. De planten willen niet groeien of niet bloeien, het is te droog of te nat. Toch zijn er verrassend veel mogelijkheden om ook een schaduw tuin aantrekkelijk en spannend te maken. Oorspronkelijk was Aan de Dijk een grassen en bamboe kwekerij, maar inmiddels zijn vaste planten en dan in het bijzonder blad en schaduwplanten o.a. Disporum, Rodgersia, Arisaema, Podophyllum en vele varens een tweede specialiteit van de kwekerij. Vanuit deze specialiteit vertelt Jan ook het nodige over vele boeiende planten.

Hij neemt ook de planten mee die hij bespreekt. 

Verrassende paadjes

Laat je tijdens de lezing verrassen door de beelden van tuin en kwekerij aan de Slapersdijk in het noordelijkste dorpje van Groningen. Smalle paadjes leiden je langs een dijk beplant met grassen en vaste planten. Een bamboebosje, een stobbentuin met schaduwplanten en varens zorgen voor een oase van rust en sfeer in het uitgestrekte vlakke Hogeland. Neem alvast een voorproefje op de lezing en kijk op de website van de kwekerij.

Een bezoek aan de kwekerij en kijktuin Aan De Dijk is zeker de moeite waard  U vindt er plantensoorten waar u enthousiast over kunt zijn vanwege hun luchtige sierlijkheid, de bijzondere bladvormen hun onverwoestbaarheid en de subtiele bloei. Botanische rariteiten en liefhebbersplanten groeien er ook!

 


Verslag van de jaarvergadering 19 februari 2020

Opening

De voorzitter, mw. Tineke Ebbens opent de vergadering met een woord van welkom aan alle leden. Fijn dat er zoveel mensen zijn gekomen en ze roept nog even de overweldigende belangstelling voor de lezing in januari in herinnering. Toen hadden we een opkomst van meer dan 100 mensen, leden en vooral ook niet-leden. Ze wenst ons voor vanavond een knusse en gezellige avond toe.

Presentie, er zijn vanavond 39 leden aanwezig.

 

Mededelingen

In de mededelingen noemt de voorzitter een iets veranderde opzet van de avond. Vooraf, op de impressie van de activiteiten over 2019, horen we dat het ledental stabiel is gebleven en hadden we een zeer goed bezochte filmavond met de film “Wildernis in Drenthe”.

Ook meldt zij de samenwerking in het rayon Groningen en de veranderingen in de landelijke vereniging die overgaat naar een bestuur met ledenraad. Ieder rayon heeft twee vertegenwoordigers in die raad.

De voorzitter doet een oproep voor vrijwilligers bij acties zoals 28 maart a.s. “tegel er uit”. Want het bestuur merkt dat zij toch wel erg uitvoerend bezig is.

Onze vereniging kan niet zonder de actieve inzet van vrijwilligers en de bijdragen van sponsoren.

Voor ieder die meewerkt aan onze levendige vereniging een welgemeend woord van dank.

 

Overzicht activiteiten.

Aan de hand van allerhande foto’s presenteert de voorzitter een overzicht van de meeste activiteiten in 2019. Voor velen een beetje een feestje van herkenning.

 

Verslagen

Het verslag van de jaarvergadering van 2019 is afgedrukt in de nieuwsbrief van sept. 2019. Hierover zijn geen vragen of opmerkingen.

Het jaarverslag 2019 met alle activiteiten is gepresenteerd in de nieuwsbrief van januari 2020. Beide verslagen worden goedgekeurd. Het jaarverslag wordt met een dankwoord ondertekend.

 

Het financieel verslag. De Penningmeester, mw. Mellema, leest het verslag voor. Het negatief saldo bedraagt dit jaar € 134.35 en dit is conform ons beleid langzaam in te teren op het spaargeld. Er zijn geen vragen over het financieel verslag. Na deze toelichting krijgt Dhr. P. van Vegten namens de kascommissie het woord. Hij meldt dat het geheel er keurig uitzag en stelt voor de penningmeester decharge te verlenen, wat met een applaus wordt bekrachtigd.

Aftredend lid van de kascommissie is mw. H. Lamain. Voor volgend jaar bestaat de kascommissie uit  mw. I. de Roest, dhr. P. van Vegten. Nieuw reservelid is dhr A. Trenning.

 

Bestuursverkiezing

Aftredend zijn mw. Elly Bosman en dhr. A. Gringhuis. Aangezien er geen nieuwe kandidaat bestuursleden zijn gekomen, zijn beiden bereid voor één jaar verder te gaan. De aanwezige leden stemmen met applaus met dit voorstel in.

 

 

Rondvraag

In de rondvraag worden geen vragen gesteld. Mw. Ebbens deelt nog mee dat het afgelopen jaar één lid is bezocht met een attentie vanwege het 50 jarig lidmaatschap. Dat is dhr. Koster uit Midwolda.

Hiermee sluit de voorzitter het officiële deel van de jaarvergadering af.

Na de pauze met daarin de uitgestelde nieuwjaarstoast en een bitterbal, genieten we van twee inleidingen van eigen leden.

De fam Oudhof-Zijl vertelt enthousisast over en showt hun Chabo kipjes.

 

 

De fam. Schudde en Giny Bokma presenteren hun hobby “de imkerij” en laten ons hun laatste honing van 2019 proeven.

Met een woord van dank  sluit de voorzitter de vergadering af en wenst ieder tot ziens en wel thuis.

 

19 februari 2020,

Watze Bokma, secretaris


Nieuwe leden van SemperFlorens

We mogen verwelkomen:

Mevr. M de Wijs                                       Nieuwe Pekela

Namens alle leden wensen wij u veel plezier met het lidmaatschap van onze vereniging toe.

Overleden.

We kregen bericht dat op 27 maart Ida de Roest is overleden. Vele jaren lid van onze vereniging. Op de kaart staat: “Het is op”.

Op 20 april overleed Jannie de Boer. Zij was o.a. ook lid van tuinclub “Oxalis”.

Namens onze vereniging heeft het bestuur de condoleances overgebracht naar de familie. Wij wensen hun allen sterkte,

 


Activiteiten bij de buren

Op dit moment is nog niet bekend wat er begin september wel en niet doorgaat. Zie voor die informatie de volgende nieuwsbrief.


De lezing van januari werd erg goed bezocht.  Tot onze verrassing was Jasker Kamp, hoofdredacteur van Groei en Bloei, ook in de zaal.

En dat zorgde er weer voor dat we met deze lezing én de overweldigende opkomst landelijk nieuws werden.


Semper Florens Groei & Bloei Afdeling Winschoten en Omstreken

Voorzitter

Tineke Ebbens

Telefoon 0597-551245

e-mail j.h.h.ebbens@ziggo.nl

 

Secretaris

Watze Bokma,

Telefoon 0597-591688

e-mail watzebokma(at)hotmail.com

 

Penningmeester

Gerda Mellema,

Telefoon 0597-612094

e-mail  gerda.p.mellema(at)kpnmail.nl

 

Bestuurslid en bloemschikcoördinator

Elly Bosman-Bol,

Telefoon 0597-562634

e-mail  gerriebosman(at)planet.nl

 

Bestuurslid en ledenadministratie

Albert Gringhuis

Telefoon 0597-420471

e-mail albertgringhuis(at)ziggo.nl

 

De Website

Webmaster Giny Bokma-Brons, e-mail: info(at)winschoten.groei.nl

De website vindt u op  www.winschoten.groei.nl

Wilt u de nieuwsbrief in PDF bewaren klik dan hier

 

De ledenavonden worden gehouden in het Rozenpaviljoen te Winschoten en beginnen om 19.30 uur.

 

Kopij

De kopij voor het herfstnummer (september 2020 t/m/ jan 2021) moet vóór zaterdag 19 september bij de secretaris binnen zijn.